Akatsuki'den kötü haber

Japonya tarafından yakın komşumuz Venüs hakkında önemli veriler toplaması için gönderilen Akatsuki sondası görevini başaramadı.

Akatsuki'den kötü haber

Japon Uzay Araştırma Ajansından yapılan açıklamada, iki yıllık bir görevle gezegene gönderilen sondanın Güneş'in çekim kuvveti etkisine girdiğinin düşünüldüğü açıklandı. Sondanın motorlarının uygun pozisyona gelecek kadar ateşlenmemesi nedeniyle yörüngeye oturamadığını kaydeden yetkililer, "Ancak sonda çalışıyor gibi görünüyor. Bundan 6 yıl sonra tekrar Venüs'ün yakınından geçerken yörüngeye oturtulması tekrar denenebilir" şeklinde konuştu.

1970'lerde Dünya'nın yörüngesine ilk uydu yerleştiren Asya ülkesi olan ve güvenilirliği yüksek H-2 roketlerini geliştiren, ancak hiçbir zaman insanlı uzay uçuşları girişiminde bulunmayan Japonya, Venüs'un volkanik faaliyetini incelemek, kalın bulut tabakası ve ikliminden veriler sağlamak, ayrıca gezegene yıldırım düşüp düşmediğini anlamak üzere tasarlanan Akatsuki'yi 20 Mayıs tarihinde fırlatmıştı.

Görevini yerine getirmek üzere kızılötesi kameralar ve diğer cihazlarla donatılan 300 milyon dolar değerindeki sondanın, bugün azami 300 kilometre yaklaşacağı Venüs'ün etrafında elips bir yörüngeye oturması bekleniyordu. NASA 1978'de, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise 2006'da Venüs'e birer sonda göndermişti.

Sayfa Yükleniyor...