Bebeğinizi neden sling ile taşımalısnız?

Tarlaya çalışmaya gitmiyoruz, bebeklerimizi evlerimnizde vahşi hayvanların ulaşamadığı yerlerde güvenle yaşarken  neden sling kullanalım?

Bebeğinizi neden sling ile taşımalısnız?

Tüketim kültüründe işler şöyledir: "Önce ilkel olanı karala; bunu yeterince satınca doğal olanı tekrar gündeme getir." Hemen cümle içinde kullanıp örnek vak'a anlatayım: Yıllarca evlerimizde kullandığımız döküm tavalar, 80li yıllarda pis, ağır ve kullanışsız olduğu gerekçesiyle, yerlerini birer birer yapışmaz, steril teflon tavalara bıraktı. Yeterince teflon tava satılınca da çizilmiş teflonların kanserojen oldugunu, demir döküm tavaların aslında ne kadar sağlıklı oldugunu, bunda pişen yemeklerin daha lezzetli olduğunu keşfettik.

Söz konusu bebek endüstrisi olduğunda da döngü bu şekilde ilerliyor. Bir dönem doktorların "zinhar olmaz" dediği kundak ve emzik gibi malzemeler,  daha sağlıklı şekillerde uretilip yeniden onerilir oldu. Yıllar oncesinden günümüze ışınlanan ve bambaşka bir formata bürünen ürünlerden biri de slingler.

Sling'in ne olduğunu bu yazıyla öğrenecek olanlara kısaca anlatayım: Bebeğinizi üstünüzde taşımanıza yarayan bez parçasına sling deniyor. Muhtemelen tarih öncesi çağlarda ilk insanlar da bir parça bezle bebeklerini kendi bedenlerine yakın tutuyordu. Bu sayede hem bebeklerini daha kolay besliyor hem de vahşi doğadan koruyordu.

Bebeğinizi neden sling ile taşımalısnız? - 1

Daha yakın tarihe bakaca olursak Aztek/Maya uygarlığında, Asyalı kadınlarda ve Anadolu kadınında bebeklerini gun boyu anneyle birlikte oldukları, sling benzeri kumaşlarla taşındıkları biliniyor.

Peki, biz tarlaya çalışmaya gitmiyoruz, bebeklerimizi sıcacık evlerimnizde vahşi hayvanların ulaşamadığı yerlerde güvenle yaşarken  neden sling kullanalım ki?


Bu sorunu yanıtı bebeğin ayına gore değişmektedir. Yani 0-3ay aralığındaki bir bebekle 9 aylık bir bebek farklı gerekçelerle slingde taşınır.

0-3  AYLIK PERİYOD

GÜVENLİK İSTEĞİ:  Bebeklerin ilk 3 ayı, aslında anne karnındaki 4.trimester'larıdır. Yeni doğan bebek, annesiyle ayrı bir varlık olduğunun farkında değildir. Bu yüzden sık sık ağlar ve kucaklanmak ister. Bu durum da anneyi iş yapamaz hale getirir. Slingler annenin bebeğiyle güvenli bir temas sağlayıp yaşamını idare etmesine yardımcı olur.

ANNE-BEBEK YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK: Her ne kadar o canlı sizin içinizden çıkmış da olsa, anneyle bebek henuz birbirlerini tanımıyordur. İlk aylarda annenin bebeğiyle sağlıklı bir bağ kurabilmesi için sık sık kucaklaması oneriliyor. Slingler işte burda da annenin imdadına koşuyor.

İSTEKLERİ DOĞRU SIRAYLA YERİNE GETİRİLEN BEBEK: Yenidoğan bebekler sık sık ağlar. Uyku, beslenme ve guvenlik gibi temel gereksinimlerinin belli bir sırayla karşılanması gereken bebek bu sıralamada başarısız olunursa daha huzursuz olur. İyi uyuyamayan bebek, iyi beslenemez; iyi beslenemeyen ve tam doymayan bir yenidoğan, kısa kısa uyur. Karşılanamayan isteklerin üst üste binmesiyle bebek daha çok ağlamaya başlar ve anne bebeğinin dilini anlayamamaktan dolayı mutsuzdur. Sling kullanımı bu kaotik döngünün kırılmasına yardımcı olur.

DAHA AZ AĞLAYAN BEBEK: Slingde huzurla taşınan bebekler daha az ağlar. Daha az ağlayan bebek eşittir, daha huzurlu bir anne demektir. Bu da daha çok anne sütü alabilen bebekler anlamına gelir.

MOTOR BECERİLERİ ARTMIŞ BEBEK: Özellikle 0-3 aylık dönemde kucaklanan ve guvenle donanan bebeklere şu mesaj net şekilde gider: "Ne zaman ağlasam annem-babam beni kucaklıyor" Dünyadaki ilk aylarına güvenle adım atan bebeklerin ileriki ayları da daha güvenli olur. Bebek surekli ağlayıp anne-babasının derdini anlatmaya çalışmak yerine kişisel becerilerini ilerletmeye çalışır. Yani sanılanın tam tersi, bebek kucağa çok fazla kucaklandığı için alışmaz. 

DAHA AZ EGSOZ: Pusette taşınan bebekler otomobillerin egsozuyla daha yakın temas halindedir. Slingdeki bebek, pusettekine nazaran daha temiz bir hava solur.


3+AYLIK PERİYOD:

MOBILIZE OLMA KOLAYLIGI: Ülkemiz şehir planlamacılığından ne yazık ki bebekli insanlar düşünülmemiştir. Kaldırımlar, mağaza girişleri ve yollar pusetle gezmeyi zorlaştırmaktadır.
Puset taşımaktan yorulup bebeğiyle mobilize olmaktan çekinen anne-babalar için  sling çok sağlıklı bir alternatiftir. Bebeğiniz slingde huzurla uyurken ya da etrafı izlerken siz de keyifle gezebilirsiniz.

1 YAŞ+ PERIYOD:

Bebekler yurumeye başladıktan sonra pusette durmak istemezler ama uzun saatler yuruyemeyecek kadar da küçüktürler. Yorulunca pusette durmak istemeyen bebekler için de sling kullanımı çok uygundur.

Slingler bizde henüz yeni bir bebek eşyası. Genelde evde iki elini serbestçe kullanabilmek, ev illerini yaparken bebeklerini de aynı anda taşıyabilmek için alıyorlar. Avrupa ve ABD'de ise bir nev'i doğal ebevenlik nesnesi haline gelmiş durumda. Bebeğiyle birlikte uyumayı seven, uzun süre emzirmeye kararlı ve her ortamda bebeğini emzirmekten çekinmeyen (slingde mahremiyetinizi koruyarak emzirmek çok basit) annelerin baştacı ettiği bir ürün. Yani sling kullanımı Batı'da, bir "super mom fetişi" haline gelmiş durumda. Ebeveynlikte holiganizm haline gelen her akım ve ürün gibi slinglerin de ne kadar ve ne amaçla kullanılacağı tartışmalı bir konu.

Bana en çok gelen taleplerden biri "bebeğim sadece kucağımda uyuyor, bana bebeğimi uyutmak için sling önerir misiniz?" şeklinde.

Uyku, bambaşka ve çok daha derin bir konu ama kısaca şunu söyleyeyim:

"Hayır önermem. Slingi evde bebek uyutmak için 3.aydan sonra kullanmayın. Bu şekilde bebeğinize "sadece slingde uyumak güvenlidir" mesajı vermiş olursunuz ve gün gelir slingde geçen saatlerinizi ızdırap verici olarak anabilirsiniz.Dışardaysanız ve bebeğiniz slingde huzurla uyuyorsa elbette sorun yok"

"İlk 6 ay sadece ve mutlaka anne sütü ama bu işin nerde bitmesi gerekir?" diye sorguladığımız gibi, sling kullanımı konusunda da bir "bitiş tarihi" konusunda tartışılması gerekliliğini savunuyorum.

Gelelim ne kadar uzun süre kullanılacağına. Bu tamamen yaşam tarzınıza bağlı. Çok gezen ve puset kullanmayı sevmeyen ailelerin çoğu 2-2,5 yaşa dek kullanıyor. Slingler özel kumaşlardan üretildiği için, klasik kanguruların aksine, 17-18 kg bile taşımak mümkün.  Tıpkı bazı emzirme fanatiklerinin "X yaşa dek emzirdim" övünmesi ve bunu bir annelik başarısı olarak anlatmaları gibi Batı'da babywearing eksenli bir yarış başlamış durumda. En son bir sosyal mecrada 4,5 yaşındaki kızını slingde taşırken çekilmiş fotografını gururla gosteren anneyle karşılaştım. Aynı yaştaki oğlumu slingde taşıdığımı düşündüm ve gördüğüm manzaradan dolayı kısa süreli dehşete kapıldım.
Ve son söz: Annelik herşeyi kararında bırakma sanatıdır.

Hülya Cinsçiçekçi
http://www.tuniko.com/

Sayfa Yükleniyor...