Bienal yarın başlıyor...

40 ülke, 70 sanatçı, 114 proje... Bu yıl 'İnsan Ne ile Yaşar?' temasıyla düzenlenen 11. Uluslararası İstanbul Bienali yarın kapılarını sanatseverlere açıyor.

Bienal yarın başlıyor...

Koç Holding sponsorluğunda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl ''İnsan Ne ile Yaşar?'' temasıyla düzenlenen ''11. Uluslararası İstanbul Bienali'' yarın kapılarını sanatseverlere açıyor.

İstanbul'u 8 Kasıma kadar tüm dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştürecek bienal, ''Antrepo No: 3'', ''Tütün Deposu'' ve ''Feriköy Rum Okulu''nda 40 ülkeden 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 114 projesine ev sahipliği yapacak.

Bienal öncesinde ''Antrepo No:3''te düzenlenen basın toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, 2 yılda bir düzenlenen İstanbul Bienali'nin artık önemli güncel bir sanat etkinliği haline geldiğini belirtti.

Bienalin güncel sanatın yeni eğilimlerini bir araya getirerek izleyiciye sunduğunu, yurt içi ve dışından sanatçı, küratör ile eleştirmenler arasında uluslararası bir ağ kurulmasına olanak sağladığını ifade eden Taner, Koç Holdingin sponsorluğundaki bienale, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı ile 100'den fazla kurum ve kişinin destek verdiğini kaydetti. Bienal küratörü WHW üyelerine de teşekkür eden Taner, ''2 yıl boyunca çok çalıştılar. 'İnsan ne ile yaşar'ın cevabını verdiler çalışmakla ve üretmekle...'' diye konuştu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da bienal sponsorluğunu 2016 yılına kadar sürdüreceklerini dile getirdi.

Bienalin, düşünen, yenilikçi, üretken bir ülke yaratmaya yardımcı olan güncel sanatın 'deki gelişiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Koç, ''Ayrıca, İstanbul Bienali dünyadaki sanat etkinlikleri arasında yerini almış, uluslararası basın ve sanatseverler tarafından çok yakından takip edilen bir etkinlik. Bunlardan dolayı bienal sponsorluğumuzdan yana büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

Koç, İstanbul'un değerli bu sanat etkinliğiyle sanat çevrelerinde cazibe merkezi haline geleceğini, bienalin kent yaşamını zenginleştiren projeleriyle ülkenin gelişimine de katkısı olacağını kaydetti.

Bienal yarın başlıyor... - 1

Mustafa Koç, topluluk şirketleriyle de güncel sanat bilincini geliştirmek için bienal etkinliklerine destek verdiklerini, bu çerçevede çocukları sanatla tanıştıracak özel eğitimler düzenleneceğini, ayrıca bienalin üniversite öğrencileri tarafından ücretsiz gezilebileceğini söyledi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de ''40 ülkeden 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 114 projesine ev sahipliği yapacak bienalde 9 da Türk sanatçı bulunuyor'' dedi.Bunun çok anlamlı olduğunu ifade eden Avdagiç, ''Kalkınmanın yolunun yüzde 100 sanat, yüzde 100 estetikten geçtiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Avdagiç, bir soru üzerin,e İstanbul'daki sel felaketi ile ilgili olarak ''Bu, şehri hoyrat kullandığımızı gösteriyor. İstanbul'a bundan sonra daha özen göstermeliyiz'' dedi.

BRECHT'İN ŞARKISI
Toplantıda, bienal metnini beraber okuyan, bienal küratörü WHW'nin (What, How & for Whom) üyeleri İvet Curlin, Ana Devic, Natasa Ilic ve Sabina Sabolovic bienalin içeriğini ve hedeflerini aktardı.

Buna göre, bienal kavramsal çerçevesini Bertolt Brecht'in 1928 yılında Elisabeth Hauptmann ve Kurt Weill ile birlikte yazdığı ''Üç Kuruşluk Opera''nın ikinci perdesinin kapanış şarkısı olan ''İnsan ne ile Yaşar?'' şarkısından alıyor. Brecht'i yeniden gündeme getirerek çağdaş kapitalizm koşullarında sanatsal uğraşın rolü hakkında bir düşünme denemesine girişmeyi, günlük pratikleri, eylem biçimlerini ve değer sistemlerini yeniden değerlendirmeyi amaçlayan bienal, ''İnsan ne ile yaşar?'' sorusu ile politika ve ekonomi konularını açıyor.

Türkiye'den ve yurt dışındın 3 bini aşkın konuğun katılacağı bienaldeki en eski eser 1965 yapımı. Bienalde 124 sanatçıya ait eser sergilenecek.

Sayfa Yükleniyor...