“Biotic Man”, ilaçla tedavi sürecini hızlandıracak

ABD Savunma Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen yeni çalışma biyolojik tehditleri hedefliyor.

General Electric’in teknoloji geliştirme kolu Genetic Electric Global Research, TMTI (Transformational Medical Technologies Initiative / Dönüştürülebilir Tıbbi Teknolojiler Girişimi) ile 1,1 milyon dolarında iki yıllık bir anlaşma imzalayarak fizyolojik temelli sanal insan geliştireceklerini ilan etti.

ABD Savunma Bakanlığı’nın DTRA (Defense Thread Reduction Agency / Savunma ve Tehdit Azaltma Dairesi) tarafından desteklenen çalışma savaş meydanlarında veya yurtiçinde gerçekleşebilecek biyolojik saldırılardan korunmak üzere ilaç üretimini önemli ölçüde hızlandıracak bir bilgisayar modelini içeriyor

Biotic Man adı verilen sanal insan projesi, GE Global Research tarafından geliştirilmiş olan bir yazılım programının ilerletilmesiyle gerçekleşecek. Fizyolojik Farmakokinetik (PBPK) yazılım aracı olarak tanımlanan yazılım, herhangi bir ilacın vücuttaki etkilerini klinik deneylerden çok daha önce saptamak için hesaplama modelleri kullanıyor.

GE araştırmacıları PBPK aracını bakteri, virüs ya da başka enfeksiyöz ajanların insan bedenindeki etkilerini sayısal olarak modellemek üzere uyarlayacaklar. Bu yönde geliştirilmiş olan araç yeni bir antibiyotik veya antiviral ilaç tedavisinin belli bir tehdit karşısındaki tepkisini gösterecek. Bunun yanı sıra bu araç yanık, travma ya da son zamanlarda geçirilmiş bir cerrahi müdahale sebebiyle hasta vücudunda gerçekleşen fizyolojik değişimleri de gösterip belli durumlarda uygulanan ilaç tedavilerinin etkinliğinin belirlenmesine yardımcı olmak üzere tasarlanacak.

GE Global Research Baş Araştırmacısı John Graf çalışma hakkında “GE’nin Biotic Man projesi hız kavramı üzerine kuruldu. Projenin amacı yeni biyolojik tehditlere karşı daha hızlı ilaç geliştirebilmektir. Bu yeni yazılım aracı çok daha düşük maliyetle yeni ilaçlar geliştirilmesine yardımcı olarak farmakoloji sektörünüde büyük ölçüde etkileyecektir. Geliştirilmiş bu yeni yazılım sayesinde araştırmacılar sanal ve daha güvenli bir ortamda daha fazla nicel bilgi eşliğinde yeni ilaç tedavileri üzerine deneyler yapıp ilaç geliştirebilecekler.” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...