Dikkuyruklar sevindirdi

Nesli tüm dünya ölçeğinde yok olmanın eşiğinde olan dikkuyruk (oxyura leucocephala) Bandırma Kuş Cenneti'nde bu yıl 2 bin 161 adet sayıldı.

Dikkuyruklar sevindirdi

Yeryüzündeki toplam nüfusu 7 bin 900-13 bin 100 aralığına düşen ve geçmiş yıllarda Bandırma Kuş Cenneti'nde en fazla 500 tane görülen dikkuyruk ördeği sayısındaki artış umutlandırdı.

Doğa Araştırmaları Derneği Tür Koruma ve İzleme Sorumlusu Süleyman Ekşioğlu, 'nin en çok ziyaret edilen milli parklarından birisi olan Bandırma Kuş Cenneti'nin her mevsim farklı türlerden çok sayıda kuşa ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bandırma Kuş Cenneti'nin, 1959 yılında milli park olarak ilan edildiğini belirten Ekşioğlu, 1975'te Avrupa Konseyince ''A'' sınıfı diploma ile ödüllendirilen alanın böylelikle uluslararası öneminin de tescillendiğini vurguladı.

Ekşioğlu, 9 Aralık'ta Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına alanda yaptığı düzenli sayımlar sırasında milli parkın kuşlar açısından öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade ederek, son sayımda nesli tüm dünya ölçeğinde yok olmanın eşiğinde olan dikkuyruk ördeğinden 2 bin 161 tane sayıldığını kaydetti.

Önceki yıllarda alanda yaptıkları çalışmada, gölde en fazla 500 civarında dikkuyruk ördeği gördüklerini dile getiren Ekşioğlu, ''2 bin 161 adet, son yıllarda Türkiye'de bir gölde görülmüş en fazla dikkuyruk ördeği sayısıdır'' dedi.


Ekşioğlu, adını havaya doğru dik olarak kaldırdığı kuyruğundan alan ve gagası mavi renkteki tek ördek türü olan dikkuyruk ördeğinin, Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin yaptığı ve türlerin koruma durumlarını belirten ''kırmızı liste''ye göre nesli küresel ölçekte tehlikede (Endangered/EN) grubunda sınıflandırıldığını anlattı.

Burdur Gölü başta olmak üzere Türkiye'deki sulak alanların birçoğunun dikkuyruk ördeği için önemli kışlama ve üreme alanı olduğunu belirten Ekşioğlu, bu alanların dikkuyruk ördeğinin varlığını sürdürebilmesi için yaşamsal değerinin bulunduğunu söyledi.

Ekşioğlu, dikkuyruk ördeğinin yeryüzündeki toplam nüfusunun 7 bin 900-13 bin 100 aralığına kadar düştüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

''Burdur Gölü, tüm dünyada dikkuyruk ördeğin en büyük kışlama alanlarından birisidir. 1980'li yıllarda dünya nüfusunun yaklaşık 3'te 2'sinin kışladığı alanda son 10 yılda yapılan sayımlarda ciddi azalışların olduğu tespit edilmişti. Dikkuyruk ördeği, yakın bir gelecekte, yüksek yok olma tehlikesiyle yüzleşecek. Önceki yıllarda alanda yaptığımız çalışmalarda en fazla 500 civarında dikkuyruk ördeğini gölde görüyorduk. Bu yıl görülen sayı, bizleri de çok şaşırttı. Çünkü bu sayı dikkuyruk ördeğin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15-25'ine karşılık geliyor.''

Dikkuyruk ördeğin neslinin tehlikede olmasının sebeplerinin başında sulak alanların azalması ve su kalitelerinin bozulmasının geldiğini dile getiren Ekşioğlu, ne yazık ki türün kışlama ve üreme dönemlerinde sığınabileceği sulak alanların sayısının her geçen gün büyük bir hızla azaldığını vurguladı.

Ekşioğlu, bu durumun, dikkuyruk ördek ve nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilecek pek çok kuş türünün varlığını sürdürebilmesi için Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı ve Burdur Gölü gibi sulak alanların önemini ve korunmalarının gerekliliğini her geçen gün daha da artırdığını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...