Erdoğan: Hocaefendi ile görüşmem olmadı

Rusya yolculuğu öncesi havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dershaneler konusunda Fethullah Gülen ile bir görüşme yapmadığını söyledi.

Erdoğan: Hocaefendi ile görüşmem olmadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010'da kurulan -Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) dördüncü toplantısı için Rusya'ya gitti.

Başbakan, yolculuğu öncesi Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, bugün Başbakanlık Merkez Bina yakınında yakalanan kişiyle ilgili sorusu üzerine, bilinenden çok farklı bir şey olmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Burada görünen arkadaş, polislerimizin de kendisinden şüphelenmesi üzerine yapmış oldukları uyarıya aynen kendisi uydu. Ama bir yerlerle bağlantısı var mı, yok mu? Şu anda güvenlik teşkilatımız araştıracaktır, soruşturacaktır. Onun neticesinde de düşünüyorum ki kararı ilgili yargı birimi verecektir" diye konuştu.

"Son dönemde etrafınızdaki güvenlik çemberinin arttırıldığını görüyoruz. Acaba bir tehdit noktasında ya da ihbarlar var mı?" sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Benim için çok farklı bir şey olduğnu hissetmiyorum. Başbakanlığımdan bu yana nasıl başladıysak o şekilde devam ediyoruz. Tabii güvenlik teşkilatının görevi şüphesiz ki bu ülkeyi yönetenlerin güvenliği noktasında almaları gereken tedbirleri kendileri alırlar. Biz onlara çok da fazla müdahalede bulunmayız.

Çünkü o işi onlar daha iyi bilirler. Nerede, nasıl tedbir alacaklarını daha iyi bilirler ve çok çok aşırı, beni de rahatsız eden şeyler olduğunda zaten ilgili birim başkanına söylemek suretiyle de bu noktada o işi biraz daha azaltmalarını zaman zaman istediğim de olmuştur, olur. Ama işin asıl yetkilisi, sorumlusu onlar olduğu için de biz kendilerine herhangi bir müdahale de bulunmayız."

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ İDRİS BAL'A İHRAÇ İSTEMİ
Erdoğan, "AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal'ın disipline sevk edilmesi" ile ilgili soru üzerine, "Bir kişi eğer siyaset yapıyorsa siyaset yapacaksa bu siyaseti yapma kararını verdiği zaman siyaset yapmayı arzu ettiği partinin bir defa politikalarını ve partinin iç disiplinini kabul ederek o partiden aday olmayı kabul eder ve aday olduktan sonra partinin iç disiplinine uymak zorundadır" ifadesini kullandı.

'KENDİNE ÇOK GÜVENİYORSAN BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ ADAYI OLURSUN'
Uymadığı zaman da partinin kendi müeyyidelerinin olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Eğer kendine çok güveniyorsan gidersin bağımsız milletvekili adayı olursun. İstediğini, istediğin yerde istediğin gibi de konuşursun ama siz kendinize güvenemeyeceksiniz ve o partinin şemsiyesi altında gelip aday olacaksınız. Aday olduktan sonra da partinin politikalarına, partinin kendi iç disiplinine riayet etmeyeceksiniz.

'BU OLACAK İŞ DEĞİL'
Bu olacak iş değil. Ve şu anda bu arkadaşımız da maalesef partinin kendi iç disiplinine riayet etmediği için ilgili arkadaşlarımız bu konuda bu rahatsızlığın bir değil, iki değil, üç değil, uzun zamandır olduğu noktasında bir mutabakata vardılar ve konuyu bana da rapor ettiler. Ben de tabii bu olayların büyük bir kısmına aslında muttaliyim ve arkadaşlarımızın bu teklifini Grup Başkanı olarak ben de kabul ettim ve bu noktada arkadaşlarımız tedbirli olarak disipline havale ettiler, ihraç talebiyle."

DERSHANELERİ KAPATMA TARTIŞMASI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dershanelerle ilgili "Bu belli bir gruba yönelik bir adım değildir, bir zihniyet değişimidir, bir anlayış değişimidir. 'Başarının arkasında dershaneler var' ifadesini asla kabul etmiyorum" dedi.

"Dershanelerle ilgili süreçte Fethullah Gülen ile doğrudan veya dolaylı görüş alışverişiniz oldu mu?" sorusu üzerine Erdoğan, Hocaefendi ile bu ara, bu konuya yönelik herhangi görüşmesinin olmadığını söyledi. Ancak medya içindeki, medya dışındaki ve talepte bulunan ilgili birçok kişiyle görüşmelerinin olduğunu ve kendilerine düşüncelerini söylediğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu bir hafta, bir ay, iki ay önceki şeyler değil, bir yıl önceki şeyler değil. Daha da gerisi var bunun. Dün akşam da anlattığım gibi bu Hüseyin Çelik Bey'in Milli Eğitim Bakanlığından bu yana başlattığımız ve belli bir gruba yönelik bir adım değildir. Bu tümüyle dershane zihniyetinin dönüştürülmesine yönelik bir anlayıştır.

Bunu kasıtlı olarak bazı mahviller hala kapatmak, kapatılmak gibi yaklaşımla takdim ediyorlar veyahut da 'Biz ne suç işledik ki kapatılıyoruz' diye bir yaklaşımla sunuyorlar. Burada bir defa böyle bir suç aramak, suçlu aramak gibi bir yaklaşım yok ki böyle bir başlık atılıyor. Ben bu başlığı da doğrusu iyi düşünülerek atılmış bir başlık olarak görmüyorum."

Sağlıkta, şehircilik anlayışında, bayındırlıkta dönüşüm yaptıklarını anlatan Erdoğan, "Biz bu dönüşümleri yapmamış olsaydık hala gecekonduların yoğun olduğu bir ülkede yaşıyor olacaktık. İşte şimdi buradan çıkıyorsunuz, Başkente giderken o gecekonduların büyük bir kısmının kalktığını ve oralarda artık modern binaların inşa edildiğini görüyorsunuz, bu bir dönüşümün gereğidir" dedi.

'BİZ BURADA BİR DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ'
Türkiye'de sistemde bir değişim yaptıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Göreve geldiğimizde 35 bakandan oluşan bir hükümet yapısı vardı biz bunu önce 25'e düşürdük. 8 devlet bakanlığı vardı, bunlar icracı bakanlıklar değildi ve biz bu bakanlıkları kaldırdık, bunları icracı bakanlık haline getirdik. Bunlar hep birer dönüşüm. 'Aman dokunmayın buna, bunlar kalsın, böyle devam etsin.' Kalkıp hala 80'li yıllardaki zihniyetle mi bunu devam ettireceğiz veya 90'lı yıllardaki zihniyetle mi devam ettireceğiz  Biz bunu hükümet programlarımızın içine almışız, bu şekilde duyurmuşuz ve demişiz ki 'Dershanecilikten okullaşmaya dönüşelim.' Hatta hatta bu arada biliyorsunuz bir de biz 'Hizmet alımı suretiyle bu okullardan, özel okullardan, vakıf okullarından hizmet alalım' dedik.

'30 kişilik bizim sınıflarda öğrenci standardımız var' dedik. '30 kişiden 10 kişi,15 kişi mi var sizin bir sınıfta öğrenciniz. Kalan 15'in bedelini biz ödeyelim veya öğrenci verelim ve bu öğrencileri sizlere vermek suretiyle oradaki atıl kapasiteleri biz doldurmuş olalım' dedik. Hatırlarsanız o zaman Danıştay bunu reddetti. Basın bize o zaman nasıl saldırdı? O günü hatırlayın. 'Hükümet cemaatin okullarına şu anda destek vermek için böyle bir yasal düzenleme yaptı' dediler.

'FARKLI BİR ŞAMARI DA HÜKÜMETE ATMAK İSTİYORLAR'
Biz o zaman bundan dolayı bir şamar yedik. Fakat şimdi bakıyorum ben farklı bir şamarı da Hükümete maalesef bu kardeşlerimiz bu yolla atmak istiyorlar. Biz burada bir dönüşüm yapıyoruz. Bu bir kapatma olayı değildir ve yeni başlamış bir süreç de değildir. Bunun 10 yıllık bir geçmişi vardır ve bunu kendileri de çok iyi bildikleri halde, dershanecilik yapan kesimlerin tamamını söylüyorum, bu belli bir gruba yönelik bir adım değildir, bir zihniyet değişimidir, bir anlayış değişimidir.

Adeta 'Başarının arkasında dershaneler var' ifadesini asla kabul etmiyorum. Eğer bunu biz tamamıyla böyle kabul edecek olursak bu şu anlama gelir, bütün okulları kapatın sadece dershanelerle bu işi götürün. Şu anda ben 800 bini aşkın öğretmenimizin alın terine saygısızlık olarak görüyorum bu yaklaşımı. İlkokulda, ortaokulda, lisede yavrularımızı teslim ettiğimiz bu öğretmenlerimiz devletimizin okullarında bizim yavrularımıza hiçbir şey vermiyorlar mı  Onları hiç yetiştirmiyorlar, dolayısıyla geliyorlar dershaneye, dershanede ne verilirse onunla üniversiteyi kazanıyor."

"Eksik gördüğümüz bazı yerler üzerinde çalışmalarını söyledik" Başbakan Erdoğan, 10 yıl önce göreve geldiklerinde üniversite imtihanları için dershanelerdeki müfredata göre soruların hazırlandığını, bunun okulların müfredatıyla tamamen ters olduğunu ifade ederek, "Biz ilk önce onu değiştirdik. 'Okulların müfredatına uygun olarak sorular hazırlanacak' dedik. İşte ilk reformumuz buydu" diye konuştu. Yeni bir dönüşümün de şimdi olduğunu belirten Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu dönüşümde de diyoruz ki gelin dershaneler yerine okullar kurun ve bu okullarda da biz size her türlü teşviki verelim. Arsaysa arsa, ucuz kredi, vergide belli muafiyetler, enerjide belli muafiyetler, bunları verelim. Sınıflarda yine atıl kapasiteler olursa bunları biz dolduralım. 'Efendim öğretmen fazlamız var.' Öğretmen fazlanız varsa verin o fazla öğretmenleri bize, biz onları yazılı imtihana tabi tutmadan mülakatla devletin okullarında değerlendirelim. Daha ne diyeceğiz?

'BUNU DEVLETLE, HÜKÜMETLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜRMEK NİYE?
Bunu devletle, hükümetle böyle bir kavgaya dönüştürmek niye? Biz çözümü bu noktada ürettik, ortaya açıkça koyduk. Şu anda da Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışmalarını yapıyor. Bakanlar Kurulunda bize bir sunum yapıldı. Şimdi de inşallah son eksik gördüğümüz bazı yerler üzerinde çalışmalarını söyledik. Bu çalışmalardan sonra da adımımızı inşallah atmış olacağız."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
"Yeni anayasayla ilgili sürecin" sorulması üzerine de Erdoğan, kendilerinin 326 milletvekiliyle Uzlaşma Komisyonu'na 3 üye verdiklerini söyledi. Erdoğan, "26 milletvekiliyle 3 üye verdiler, 51 milletvekiliyle 3 üye verdiler, 151 milletvekiliyle 3 üye verdiler. Toplamda 220 filan yapıyor galiba. 220 milletvekili diye düşünüyorum. 220 milletvekili olsa, bu 220 milletvekili 9, biz 326 milletvekiliyle 3. Biz bunu bile kabullendik. Niye? Bizim bağcıyla işimiz yok dedik, üzüm yiyelim. Gelelim bunu beraber burada çalışalım, çıkaralım" dedi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ne oldu  48 oldu önce, 4 siyasi parti mutabık. 48 madde. Dedik ki 'Gelin şu 48 maddeyi çıkaralım, 15 günde bunu çıkarırız. Ondan sonra Uzlaşma Komisyonu yine çalışmalarına devam etsin.' İlgi duymadılar. Daha sonra 60 madde oldu, 60 madde olunca yine dördünün bunun altında imzası var.

'Hadi gelin şu 60 maddeyi çıkartalım, yine Uzlaşma Komisyonu devam etsin.' 60 madde meselesinde de önce Ana Muhalefetin Başkanı kalktı dedi ki 'Ben varım bu işe.' Var mısın  Peki. Üç arkadaşım gittiler, ziyaret ettiler ve görüşmeden sonra 'Biz size bir hafta sonra iadeyi ziyaret yapacağız' dediler. Bir hafta sonra geldiler dediler ki '4 siyasi parti eğer bu işe evet demezse biz bu işi yapamayız.' 4 siyasi parti zaten buna evet dedi. Ama bunlardan birisi zaten de diyor, 'Benim partimin kapısı kapalı.' Şimdi onla neyi yapacaksın  MHP. Öbür tarafta 550 milletvekilinden oluşan şu parlamentoda eğer 26 milletvekilini temsil eden bir grup kalkıyor da 'Biz anayasa yapmaya karşıyız' derse bu parlamento anayasa çıkarmayacak mı, böyle bir şey olabilir mi  367 milletvekiliyle siz anayasayı değiştirebilirsiniz. Yasaların size verdiği bir yetki bu. Yoksa bu parlamento nasıl çalışacak  Yani 26 milletvekili istediği zaman önünü bu işin tıkayabilecek. Aynen benziyor, BM Güvenlik Konseyi'nde bir üyenin, daimi üyelerden, 'hayır' derse iş bitti, yapamazsın. Dünyayı durduruyor bir üye. Türkiye'de de parlamento bizim böyle mi çalışacak? Böyle bir şey yok."

"Samimiyseler, şu 60 maddede 4 grubun mutabakatı var. Hangi maddede istiyorlarsa, ister beğenelim ister beğenmeyelim, AK Parti grubu olarak biz o değişikliği yapmaya hazırız. Hiçbir şey sormadan. Çünkü mutabık kaldık" ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz hepsine varız. İster 5 madde olsun, ister 10 madde olsun, ne olursa olsun, hepsine varız. 'Efendim tekrar çalışalım.' Kurucu unsur burada Meclis Başkanıdır. Kurucu unsuru bir kenara koyamayız. Dolayısıyla eğer Meclis Başkanımızın dışında bir adım atılacaksa o zaman gruplar kendi aralarında konuşurlar, 'Bu konularda biz mutabıkız.' Tamam, parlamento içinde bunları görüşürüz. Bunları da halletme noktasında biz her zaman olumlu yaklaşmaktan yanayız."

YEREL SEÇİM HAZIRLIKLARI
Başbakan yerel seçim hazırlıkları ile ilgili soruya ise şu cevabı verdi:

''Sıkıntılı olduğunu gördüğümüz yerlerde kamuoyu araştırmaları yapıyoruz. 30 büyükşehrimizde bu süreci işletecek olan arkadaşlarımızla ayrıca final görüşmeleri yapacağız. İnşallah önümüzdeki haftadan itibaren açıklayacağız. Şu ana kadar 22 ilimizin büyükşehir adayını belirledik. 8’ini belirlemedik. Onun dışında 11 ilin adaylarını belirledik.

'NİHAT HATİPOĞLU İLE DİYARBAKIR'I KONUŞTUK'
Nihat Hatipoğlu ile ilgili görüşmemiz özellikle Diyarbakır üzerindeki kanaatleri oldu. Kendilerinin düşüncelerini aldık. Bir adaylık kabul etmesi bizim için çok çok güzel isabetli olur. Ama bulunduğu makam bu işe müsaade etmediği için bizim bu konuda ısrarımız olamazdı.''

Sayfa Yükleniyor...