Gazete ve ajanslara KCK baskını: 38 gözaltı

İstanbul merkezli 7 ilde PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda 38 kişi gözaltına alındı. Özgür Gündem ile DİHA ve ETHA Haber Ajansı bürolarında da arama yapıldı.

Gazete ve ajanslara KCK baskını: 38 gözaltı

İstanbul'un Küçükçekmece, Esenyurt ve Başakşehir ilçelerinin yanı sıra Mersin, Diyarbakır, Van, Şırnak, Ankara ve İzmir’de PKK terör örgütünün şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik operasyon düzenlendi.

Eş zamanlı baskınlarda 25’i İstanbul’da olmak üzere toplam 38 kişi gözaltına alındı. İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında bazı BDP'li yöneticiler de var.

Operasyon düzenlenen yerler arasında Etkin Haber Ajansı (ETHA), Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Özgür Gündem Gazetesi de bulunuyor.

Şüpheliler arasında bazı gazete çalışanlarının da yer aldığı belirtildi.

Gözaltına alınan kişilerin KCK’nın içindeki İdeolojik Alan Merkezi bölümünde yer aldığı öne sürüldü.

ÇADIRA BASKIN
Van'da DİHA'nın büro olarak kullandığı çadıra baskın yapıldığı öne sürüldü. Baskında tüm hardisklere el konulurken, DİHA muhabiri Evrim Kepenek de gözaltına alındı.

Ayrıca DİHA İstanbul Haber Müdürü Fatma Koçak ve ETHA editörü Arzu Demir'in de gözaltına alınan isimler arasında olduğu öne sürülüyor.

BirGün Gazetesi muhabiri Zeynep Kuray'ın da gözaltında olduğu belirtiliyor.

TGS Başkanı İpekçi: "Bütün terör örgütlerini gazetecilik işinde arıyorlar"
Operasyon ve gözaltıları değerlendiren Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi de “Bu son operasyonlarla siyasi iradenin basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili kanun ve yargıdan kaynaklanan hataları düzeltmek için hala bir ders çıkarmadığı anlaşılmıştır. Artan operasyonlar siyasi iradede demokrasi çabası olmadığını gösteriyor. Bunu protesto ediyoruz. Artık yeter diyoruz. Bütün terör örgütü üyelerini veya yapılarını gazetecilik işinde aramak akıl almaz bir şey. Gazetelerin etrafını demir parmaklıklarla çevirip kuşatmadıkları kaldı” diye tepkisini dile getirdi.

ÇGD: "Baskı ve gözaltılar sona ersin"
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Yönetim Kurulu, baskın ve gözaltıları kınadı. ÇGD'den yapılan açıklamada, cezaevlerindeki gazetecilerin azalmasını beklerken bunlara yenilerinin eklenmesinin kabul edilemez bir gelişme olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

“Gazeteciler ve basın kuruluşları üzerindeki bu baskılar ve saldırılar korku ve ağır oto sansür iklimini arttırırken, basın ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’yi uluslararası çapta ikinci sınıf ülke konumuna sokmakta, itibar zedelenmesine yol açmaktadır. ÇGD olarak medya kuruluşuları ve gazeteciler üzerindeki bu baskı ve gözaltıların sona erdirilmesini, gözaltına alınan tüm meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

TGC: "Türkiye bir korkutma, sindirme dönemine girmiştir"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan açıklamada ise düşünceyi ifade özgürlüğüne, halkın doğru ve yansız bilgilenme hakkına yönelik baskıların giderek arttığına dikkat çekilerek şunlar söylendi:

"Türkiye basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü açısından çağdaş demokrasilerde rastlanmayan bir korkutma, sindirme dönemine girmiştir. İktidara muhalif gazete ve yazarlara, sosyalist basına ağır baskılar uygulanmaktadır. Sansür ve oto sansür gazetecilerin ayrılmaz bir parçası haline getirilmek istenmektedir. İktidar yetkililerinin inkarları cezaevlerinde 60’ı aşkın gazeteci bulunması gerçeğini değiştirmekten uzaktır. TGC olarak iktidar ve muhalefetin salt gazeteciliğin gelişebilmesi için ceza yasası ve terörle mücadele yasasının 6 ve 7 maddelerinin değiştirilmesi yolunda ivedi çaba göstermeye çağırıyoruz. Halkımızın, gazetecilerimizin, bilim insanlarımız ve akademisyenlerimizin çağdaş demokratik bir toplumda yaşamak haklarıdır diye düşünüyoruz. İnsanlar üzerinde sindirme ve korku iklimi yaratmanın ülkenin dirliğine hiçbir yararı olamayacağı açıktır. Baskıların, gözaltına alma furyalarının biran önce sona erdirilmesini istiyor, yanlıştan dönmenin de bir erdem olduğunu hatırlatmak istiyoruz.”

"Basın özgürlüğü ve haber alma hakkına saldırı"
Operasyonla ilgili BDP Eşbaşkan Yardımcılarından Filiz Koçali de yazılı bir açıklama yaptı. Koçali, açıklamasında şunları söyledi:

"AKP zihniyetinin yaygın medyayı ele geçirmesi, ele geçiremediklerine de "ayar" çekmesi yetmedi. Ele geçiremeyeceği, ayar çekemeyeceği basını da basarak, makinelerine, haber malzemelerine el koyarak ve gazetecilerini tutuklayarak susturmaya çalışıyor. AKP'nin son saldırısı sadece basına değil, haber alma hakkına, dolayısıyla da tüm halka karşıdır. İsteniyor ki, gerçekler yazılmasın, gerçekler bilinmesin. Basın özgürlüğü konusunda karnesi kırıklarla dolu olan, uluslar arası basın kurumları tarafından 'alarm verici' olarak tanımlanan, gazetecilere 'bezdirme' ve 'hapse atma' politikası izlendiği söylenen Türkiye, AKP'nin özgür basına yönelik son icraatıyla, basın özgürlüğünde dünya sıralamasında daha da alt sıralara düşecektir. Başka ülkelerin özgürlüklerini ölçmeye, liderlerinin demokratlığını sorgulamaya kalkışan Başbakan, önce 'Türkiye'de hukuk var mı, Türkiye'de basın özgürlüğü var mı' sorularına yanıt vermelidir. Ameliyata girerken bile 'operasyonlar sürecek' diyen Başbakan şunu bilmelidir ki, gerçek susturulamaz. Dün bombalamalar, gazeteci öldürmeler nasıl gerçeği susturamadıysa, bugün de tutuklamalar susturamayacak."

GÖZALTINA ALINANLAR:
Ramazan Pekgöz (DİHA editörü-Diyarbakır)
Mazlum Özdemir (DİHA muhabiri-Diyarbakır)
Fatma Koçak (DİHA Yazıişleri Müdürü-İstanbul)
Kenan Kırkaya (DİHA Ankara Temsilcisi-Ankara)
Sadık Topaloğlu (DİHA muhabiri-Urfa)
Semiha Alankuş (DİHA editörü-Diyarbakır)
Çağdaş Kaplan (DİHA muhabiri-İstanbul)
Ömer Çelik (DİHA muhabiri-İstanbul)
Evrim Kepenek (DİHA muhabiri-Van)
Güneş Ünsal (DİHA İngilizce Servisi-İstanbul)
Zuhal Tekiner (DİHA İmtiyaz Sahibi-İstanbul)
Zeynep Kuray (Birgün Gazetesi muhabiri)
Nahide Ermiş (Özgür Halk ve Demokratik Modernite Dergisi Yayın Kurulu Üyesi)
Berxwedan Yaruk (Demokratik Modernite Dergisi çalışanı)
Davut Uçar (Etik Ajans Müdürü)
Hüseyin Deniz (Gazeteci)
İsmail Yıldız (İstanbul)
Sevinç Tuncelli (İzmir)
Dilek Demirel (İzmir)
Sibel Güler (Özgür Gündem eski çalışanı)
Çiğdem Aslan
Cihan Albay
Hamza Sümeli (Gün Matbaası çalışanı)
Ertuş Bozkurt (Fırat Dağıtım çalışanı)
Şeref Sümeli (Fırat Dağıtımın eski çalışanı)
Çağdaş Ulus (Vatan Gazetesi muhabiri)
Mustafa Özer (AFP muhabiri)
Nevin Erdemir (Özgür Gündem Gazetesi çalışanı)
Eylem Sürmeli (eski Özgür Gündem çalışanı)
Nurettin Fırat (Özgür Gündem Gazatese yazarı)
Ayşe Oyman (Özgür Gündem)
Yüksel Genç (Özgür Gündem)
Hatice Bozkurt (Özgür Gündem)
Murat Eroglu (DİHA eski çalışanı)
Çiğdem Aslan
Oktay Candemir (DİHA eski çalışanı)
Ziya Çiçekçi (Özgür Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü)
Haydar Tekin (Fırat Dağıtım eski çalışanı)

Sayfa Yükleniyor...