İpekten elektronik protezler üretilecek

Bilim insanları, örümcek ağının çözülerek dokularla kaynaşabilme özelliğine dayanarak, yeni nesil protezler geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.

İpekten elektronik protezler üretilecek

Örümcek ve ipek böceği, maliyeti çok düşük  elektronik protezlerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Kopmasından önce uzunluğunun yüzde 30 ila 40’ı kadar gerilebilen ve gerilme kuvveti bakımından çeliğe benzetilen örümcek ağı, giysilerde kullanılmaya başlanmasının ardından fiber optik kabloların ve biyomedikal cihazların üretiminde de rol oyanayacak.

Discovery News’in haberine göre, insan vücuduna uyumlu olmayan bakır kablo ve cam elyaf içeren medikal cihazların yerine, ipeğin insan vücuduna enfeksiyon veya yara riski oluşturmadan uyum sağlaması, protez alanında kullanılacak yeni cihazlara kapı aralayabilir.

ABD’nin Tufts Üniversitesi’nden Fiorenzo Omenetto ve Fransa’nın Renne Fizik Enstitüsü’nden Nolwenn Huby tarafından yapılan araştırmalar, optik özelliklerine dayanarak, ipeğin elektronik protezlerde kullanılabileceğini öne sürdü. İki araştırmacı, protezlerde kullanılması düşünülen ipeğin örümcek ve ipek böceklerinden elde edilebileceğini düşünüyor.

IŞIN İPEĞE VERİ TAŞIYACAK
Her iki canlıdan elde edilen, saç telinin sadece 5 mikrometre kalınlığındaki ipekler üzerinde deney yapan Huby, ipek telleri disk şeklindeki ‘su keseciklerine’ bağladı. Böylece uzun dalgaboyundaki ışınlar ipeğe yönlendirildi. Araştırmacılar, iyi bir şekilde yansıtılan ışının ipeğe veri taşıyabildiğini tespit etti.

Discovery News’e konuşan Huby, “Örümcekler yedi çeşit ipek üretebiliyor... Biz, örümceğin avını paketlemek için kullandığı değil, ağını örnek için kullandığı ağ üzerinde araştırmalar yaptık” dedi.

Örümceklerin ve ipek böceklerinin aynı çapta ipek ürettiklerine dikkat çeken Huby, optik fiberlerin çok titiz bir şekilde üretilerek çok düşük bir maliyetle medikal amaçlar için üretilebileceğini ifade etti. Öte yandan, genetik yapıları değiştirilecek ipek böcekleri, örümceklerin ürettiği ağın aynısını ortaya çıkaracak. 

İPEK İLE DOKU KAYNAŞACAK
Huby’nin araştırmalarının yanı sıra, Omenetto ipek tabanlı polimerler üzerinde çalışmalar yaptı. Araştırmanın amacı, ipeğin zamanla doku tarafından emilmesini sağlayan proteinleri kullanarak ilk önce protez olarak kullanılabilecek protezler haline çevrilmesi, ardından dokuyla kaynaşmasını sağlaması. Her iki araştırmacı, çalışmalarını New York’taki Optical Society (OSA) konferansında sundu.

Örümcek ve ipek böceğinden elde edilecek ipeğin protezlerde kullanılmasına yönelik benzer bir araştırma, ABD’nin llinois Üniversitesi’nden John Rogers ve ekibi tarafından da yapılıyor. Dokuyla kaynaşacak elektronik düzenekler üzerinde çalışan Rogers, ipeği bu donanımı örtecek bir girdi olarak düşünüyor.

Her iki çalışmada ilerleme kaydedilmesi halinde, bilim insanları sakatlıkların önüne geçmek için insan vücudunu makineleştirecek teknolojilerde büyük atılımlar sağlayabilir.

Sayfa Yükleniyor...