Japonlar metal sünger yaptı

Japon bilim insanları, ''delikli bir metal süngere' benzediğini duyurdukları yeni bir madde geliştirdi. Uygulama alanı da uzay araçlarının yakıt tankları, roketler ve titreşimi yalıtmak için araba motorları olarak duyuruldu.

Japon bilimciler, uç sıcaklıklara dayanabilen, karbon bazlı yeni tip bir lastik malzeme geliştirdiler. Yeni süper lastik malzeme, spor ayakkabılarından uzay araçlarına kadar geniş bir üretim yelpazesinde kullanılabilecek. Japonya’daki İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden Ming Xu, ürünün daha önce hiçbir malzemenin göstermediği eşsiz özelliklere sahip olduğunu ve trilyonlarca karışık karbon nanotüplerinden meydana gelen 'delikli bir metal süngere' benzediğini söylüyor.

Sıradan lastikler gibi yeni geliştirilen karbon nanotüp lastik de viskoelastik adı verilen malzeme sınıfına giriyor. Bu malzeme sınıfı, tekrar eski halini almak üzere kıvrılabilen, ezilebilen, döndürülebilen ve eğilebilen ürünleri tanımlıyor.

Günlük koşullarda bu sınıfa ait ürünler oldukça başarılı bir şekilde işlev görürken, aşırı soğuk veya sıcağa maruz kaldıklarında parçalandıkları, kırıldıkları ve işlevlerini yitirdikleri görülüyor. Yeni geliştirilen malzemeyse sıradan malzemelerin yolda kaldığı uygun olmayan koşullarda yetilerinden hiç bir ödün vermiyor. 1000 santigrat derece gibi alüminyumun bile eridiği sıcaklıklarda şeklini koruyabiliyor. Aynı durum son derece düşük sıcaklıklar için de geçerli. Herhangi bir lastik malzemenin parçalanacağı kadar soğuk ortamlarda bu malzemeden yapılmış bir top sıçramasına rahatlıkla devam edebiliyor.

Yeni lastiğin uzay araçlarının yakıt tanklarında, roketlerde ve titreşimi yalıtmak için araba motorlarında kullanılabileceğini belirten Xu, malzemenin sıradan lastiklerin aksine elektrik iletkenliğinin de bulunduğunu ve bu nedenle de daha başka bir çok uygulamada kullanılabileceğini söylüyor.

Sayfa Yükleniyor...