Kamuflaj özelliği olan yapay deri üretildi

İngiliz bilim insanları, mürekkep ve zebra balığının kamuflaj yeteneğini insanlara kazandıracak, yumuşak ve gerilme özelliği olan yapay deri geliştirdi.

Kamuflaj özelliği olan yapay deri üretildi

Bioinspiration and Biomimetics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yapay deri, Predator filmindeki uzaylı varlıkların yapabildiği gibi insanların görünmez hale gelmesini sağlayabilecek. Bristol Üniversitesi’nde yürütülen araştırmanın başını çeken Jonathan Rossiter, “akıllı giysi” olarak belirttiği teknoloji için, “Doğanın tasarımlarından ilham alarak yapay kasları etkileyici görsel efektler haline çevirecek metodlar geliştirmek istedik” ifadesini kullandı.

Yapay kaslar, kromatofor (renk gözesi) olarak bilinen renk değiştiren hücrelere dayanıyor. Bu hücreler, amfibilerde, balıklarda, kertenkelelerde ve mürekkep balığı gibi kafadan bacaklılarda bulunuyor.

Mürekkep balığında renk değiştiren sıradan bir hücre, pigment tanecikleri içeren merkezi bir tabaka içeriyor. Kaslarla çevrili olan bu kısım, hücre renk değiştirmeye hazır olduğunda, beyinden gelen emir doğrultusunda kaslarla etkileşime giriyor. Büzülen kaslar pigment taneciklerinin bulunduğu tabakayı genişletiyor, ortaya çıkan optik etki, mürekkep balığına sanki rengini değiştiriyormuş gibi bir görünüm kazandırıyor.

Bilim insanları, dielektrik elastomerler (DE) kullanarak yapay kasların optik etkiyi ortaya çıkaran hareketini oluşturmayı başardı. DE materyali, elektrik akımı verildiğinde genişleme hareketini yerine getirdi.

ZEBRA KAMUFLAJI DA BAŞARILI
Zebra balıklarında ise farklı bir sistem mevcut. Siyah pigmentli sıvı içeren küçük bir hazneye sahip olan bu balıklar, sıvı harekete geçtiğinde tıpkı bir mürekkebin dökülmesi gibi siyah renkle kaplanıyor. Balığın üzerindeki doğal siyah noktalar büyüyerek balığın tüm vücudunu kaplıyormuş izlenimi ortaya çıkıyor.

Kamuflaj özelliği olan yapay deri üretildi - 1

İngiliz araştırmacılar, iki mikroskop lamı arasına yerleştirdikleri silikon katmanla, zebra balığının kromatoforlarını taklit etmeyi başardı. Esnek DE’lerden yapılan iki pompa, lamın iki kenarına yerleştirildi ve silikon tüplerle merkezi sisteme bağlandı. Bir pompa beyaz sıvı, diğeri ise siyah mürekkep ve su püskürttü.

Kamuflaj özelliği olan yapay deri üretildi - 2

Rossiter, “Yapay kromatoforlarımız ölçeklenebilir olduğu gibi yapay deriye adapte olabiliyor. Deri ise gerilebiliyor, şekil değiştirebiliyor. Bu değişimler etkin bir şekilde işlev görmesini engellemiyor... Bu da ‘zor’ teknolojilerin mümkün olmadığı çevrelerde bu teknolojinin kullanılabileceği anlamına geliyor... Örneğin, insanlarda arayüz olarak, akıllı giysi görevi görebilir” dedi.

ABD Donanması Araştırma Merkezi, benzer başarıyı gösterebilecek bilim insanlarına altı milyon dolar bağışta bulunacağını açıkladı.

Kamuflaj özelliği olan yapay deri üretildi - 3

Sayfa Yükleniyor...