Kütahya'da cıva tehdidi

Kütahya Tavşanlı'daki termik santralin su ve toprakta cıva tehdidi oluşturup oluşturmadığı araştırılacak...

KÜTAHYA - Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Güler, Tunçbilek beldesindeki termik santralin uçucu küllerinin su ve toprakta cıva tehdidi oluşturabileceği yönünde bazı ulusal basın yayın organlarında haberler yer aldığını belirterek, konuyu araştıracaklarını söyledi.

Tavşanlı ilçe merkezi ve Tunçbilek beldesine içme suyu sağlanan şebekelerde sürekli ölçümler yaptırdıklarını anlatan Güler, ''Suyumuzdaki ölçümlere göre ağır metallerde tehdit edici bir unsur bulunmuyor. Ancak, toprak ve havayla ilgili henüz elimizde bir sonuç yok. Bu konuda en kısa zamanda gerekli başvuruları yaparak önlemler için harekete geçeceğiz'' dedi.

Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, termik santrallerin uçucu külleriyle katı atıklarının su, hava ve toprağa karışarak cıva tehdidi oluşturabileceğini belirtti.

Cıvanın insan sağlığına zararlı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Uslu, Tunçbilek'teki termik santralin küllerinin toprak, su ve havada meydana getirdiği cıva salınımının etkisiyle otizm, kısırlık gibi hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Metil cıvanın organik yapısıyla kana karışıp özellikle hamile, fetüs, bebek ve küçük yaştaki çocukların sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Prof. Dr. Uslu, şunları söyledi:

''Organik formda olduğundan cıva, vücutta birikmeye, beyin hücrelerini tahrip etmeye, hafızada bozukluğa, kaslarda eş güdüm kaybına, hatta bebeklerin özürlü doğmasına neden olmaktadır. Termik santrallerde yeterli baca gazı arıtması yapılmamasından, çıkan gazdaki cıva bileşikleri uzun mesafelere kadar taşınabilmektedir.

Tunçbilek'teki termik santral yakınında bulunan sekiz yerleşim merkezinde yapılan içme sularındaki ölçümlerde cıva miktarının, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği rehber düzeylere yaklaştığı belirlenmiştir. Bu konuda gelişmiş ölçüm teknikleriyle geniş alanda toprak ve sudaki cıvanın ölçülmesi mümkündür.''

Prof. Dr. Uslu, ilgili kurum ve kuruluşların cıva salınımını azaltacak önlemler alması gerektiğini bildirerek, cıva tehdidinin termik santraller dışında pil, flüoresan lamba gibi atıklarla da meydana gelebildiğini kaydetti.

Hastane, laboratuvar, iş yeri ve evlerde cıva içeren cihazlar yerine alternatiflerinin kullanılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Uslu, ''Örneğin diş hekimliğinde cıvayla kirlenmiş atıklar ayrı olarak toplanmalı ve bertaraf edilmelidir'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...