MHP'de mahkeme kurultay sürecini tedbiren durdurdu

MHP'de mahkeme kararıyla başlayan olağanüstü kurultay süreci, yine bir mahkeme kararıyla durduruldu. İki ayrı yerel mahkeme, Kurultay Çağrı Heyeti'nin aldığı "15 Mayıs'ta olağanüstü kurultay" kararına ihtiyati tedbir koydu.

MHP'de mahkeme kurultay sürecini tedbiren durdurdu

MHP'de olağanüstü kurultay süreci askıda.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP'deki olağanüstü kongre sürecine ilişkin "Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, kayyum heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kararın kesinleşmeden uygulanamayacağı tespit edilmiş, kongre çağrısı da dahil olmak üzere bütün i·şlemler ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş ve ayrıca Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararının infazı Yargıtay incelemesi sonuna kadar ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuştur" dedi.

Öztürk, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 8 Nisan'da Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesince MHP Büyük Kurultayı'nın tüzük değişikliği gündemiyle olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda 3 kişilik kayyum heyetinin görevlendirildiğini hatırlattı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı hakkında parti genel merkezince Yargıtay 18. Hukuk Dairesine temyiz başvurusunda bulunulduğunu belirten Öztürk, bu nedenle Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bahse konu kararının henüz kesinleşmediğinin altını çizdi.

Öztürk, daha önce de genel merkezce yapılan basın açıklamalarıyla vurgulandığı üzere Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararının, Türk Medeni Kanunu'nun 75/2'inci maddesi uyarınca verildiğini, HMK 367/2'inci maddesi uyarınca da kesinleşmeden uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

"BİRÇOK BAŞVURU GERÇEKLEŞTİ"

Kararın henüz Yargıtay incelenmesinden geçerek kesinleşmediği için Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesince atanan kayyum heyetinin görevinin de başlamadığını savunan Öztürk, şöyle devam etti:

"Ancak tüm bu hukuki gerçeklere rağmen kayyum heyeti tarafından 15 Mayıs 2016 tarihinde büyük kurultayın toplanacağı kamuoyuna duyurulmuş ve de partimiz delegeleri 'korsan kongre'ye davet edilmiştir. Nitekim, Milliyetçi Hareket Partisini henüz hiçbir yetkisi olmadan Büyük Kurultay'a davet etmek teşebbüsünde bulunan kayyum heyetinin kaos yaratma girişimi, birçok üst kurul delegemiz tarafından tepkiyle karşılanmış ve genel merkezimize ulaşan onlarca üst kurul delegesi, bu hukuksuz duruma karşı Anayasa'nın 36'ıncı maddesine dayalı olarak hukuki mücadele başlatmak istediklerini ifade etmişlerdir."

Oktay Öztürk, aynı zamanda partinin çeşitli kademelerinde yönetici durumunda bulunan ve üst kurul delegesi sıfatı taşıyan mensuplarının, bulundukları il ve ilçelerdeki asliye hukuk mahkemelerine başvurulara başladıklarını ve birçok başvurunun gerçekleştiği bilgisinin kendilerine ulaştığını bildirdi.

"İHTİYATİ TEDBİR KARARLARININ SAYISI ARTARAK DEVAM EDECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR"

Oktay Öztürk, bu kararların bugüne kadar MHP Genel Merkezince ifade edildiği üzere, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmeden uygulanamayacağını teyit etmiş olduğu gibi, kayyum heyetinin yasal olmayan teşebbüslerinin de yargı organları eliyle durdurulması anlamına geldiğini belirtti.

Genel merkezden bu konuda hukuki yardım talebinde bulunan üst kurul delegeleri sayısının yaklaşık olarak 100 civarında olduğu, 60 üst kurul delegesine de bu konuda genel merkez hukukçularınca yardımda bulunulduğunu dile getiren Öztürk, "Pazartesi gününden itibaren çok sayıda üst kurul delegemiz de bu hukuksuzluk karşısında kayyum heyeti aleyhine davalar ikame etmeye devam edecektir. Şu an için 5 olan ihtiyati tedbir kararlarının sayısının, önümüzdeki hafta artarak devam edeceği düşünülmekte olup, genel merkezimize ulaşan mahkeme kararları basınla ve kamuoyuyla paylaşılacaktır" diye konuştu.

MHP'de mahkeme kurultay sürecini tedbiren durdurdu - 1

AKŞENER: BU İŞ, KAFASINA GÖRE İMAM ARAYAN TEMEL'İN İŞİNE BENZİYOR

Eski MHP Milletvekili Meral Akşener, MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin olağanüstü kongreye ilişkin aldığı tedbir kararlarıyla ilgili, "Bu iş, kafasına göre imam arayan Temel'in işine benziyor." dedi.

Akşener, yaptığı açıklamada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş kararın temyiz hakkının, Yargıtaya müracaat edilmesiyle kullanıldığını söyledi.

Bu saatten sonra ilgili sulh hukuk mahkemesinin kendi kararını yanlış görse bile kararı değiştirme yetkisine sahip olmadığını öne süren Akşener, şunları kaydetti:

"Mahkemenin kararına itiraz edilebileceğini, ihtiyati tedbir yoluyla durdurulabileceğini düşünsek bile buna ilişkin itirazın Ankara'da yetkili asliye hukuk mahkemesine yapılması gerekirdi. Yetkisiz ve görevsiz ne Gemerek mahkemesinin vereceği karar geçerli ne de Tosya mahkemesinin vereceği karar geçerlidir. Bu iş, kafasına göre imam arayan Temel'in işine benziyor. Bu işin herhangi bir karşılığı yoktur. Biz 15 Mayıs 2016 tarihinde Ankara Büyük Anadolu Otel'de Olağanüstü Kongre'de tüzük değişikliği oylamamızı yapacağız."

ŞEN: KURULTAY SÜRECİ DURMUŞTUR DİYEBİLİRSİNİZ

NTV canlı yayınında yerel mahkemenin kararını değerlendiren Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, özetle şu ifadeleri kullandı:

''Anladığım kadarıyla sancılı bir sürece girilmiş durumda. Hukuk üzerinden konuşuyoruz işin siyasi boyutlarını bilemeyiz. Şu anda beklenen tedbir kararı Yargıtay'dan değil de asliye hukuk mahkemelerinden alınmış gözüküyor. Ancak görünen o ki bahse konu tarihte kurultayın yapılma ihtimali bu kararlar devam ettiği sürece pek mümkün gözükmüyor. Kurultay süreci Yargıtay kararını açıklayıncaya kadar durmuştur diyebilirsiniz. Çünkü 'de mahkemenin verdiği bir karar. Bu karar yetki kapsamında verilen bir kararsa herkes o kararlar kaldırılıncaya kadar saygılı olmak zorundadır. Partiye de zarar vermemek gerekir önemli bir parti.

Muhaliflerin şu şartlarda yapabilecekleri eğer iki mahkeme böyle bir karar vermişse bu kararlar varsa mahkemesince kaldırılmazsa veya Yargıtay'a bu kararlara karşı gidilip de bir tedbirin kaldırılması yöntemi izlenmezse Yargıtay diğer konuda da bu kurultayın yapılması için ihtiyaç yok gibi bir ara karar vermezse şu anda kurultay adını verdiğiniz önce kongrede tüzük değişikliği ardından yönetim değişikliği için oylama meselesine geçilemeyeceği karar kesinleşmeden anlaşılıyor. Kararı Yargıtay bozarsa da silbaştan tekrar başa dönülmüş olacak. Ümit ederim Yargıtay bir an önce kararını ortaya koyup bu arızalı durumu giderir.''

OĞAN: KARAR HUKUKSUZ

MHP'de genel başkan adaylarından Sinan Oğan, olağanüstü genel kurul kararının mahkeme tarafından durdurulması hakkında yorum yaptı.

Kararı "hukuksuz" olarak nitelendiren Oğan, "Üç-dört yerden karar çıkartmanın mantığı yoktur" şeklinde konuştu.

YALÇIN: HERKES YARGIYA SAYGI GÖSTERMELİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da, NTV canlı yayınında mahkemenin kararını değerlendirdi.

Yalçın, olağanüstü kurultay kararının ardından temyize gittiklerini hatırlatarak, "İki duyarlı delegimiz başvurdu, iki mahkeme karar aldı. Temyize başvurulduğunda bir ara karar almaya da gerek yok. Yargıtay kararı olmadan kongre toplanamaz" dedi.

Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Kurultay çağrısını oldu bittiye getirme çabası olarak değerlendiriyorum. Kongreyi toplayacağım demek hukuka aykırılıktır. Bir mahkeme net bir şekilde düzeltti. Yargıtay'ın öncelik tanıyıp tanımayacağını tahmin etmemiz zor. Biz kararımızı ocak ayında vermişiz. Yargı kararı orta yerde duruyor. Herkes yargıya saygı gösterecektir."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Siyaset
  • Milliyetçi Hareket Partisi

Sayfa Yükleniyor...