NTVBLM Şubat sayısı bayilerde

Popüler bilim derginiz NTVBLM'in Şubat sayısında neler var?

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 1


Efsanenin ardındaki gerçek: Dinozor
İri kıyımdı hepsi, ufacık beyinli. Sonra bir göktaşı çarptı Dünya’ya. Soyları tükeniverdi. Kime sorsanız bilir onları, en azından bildiğini düşünür. Acaba öyle mi? Milyonlarca yıl hüküm süren bu canavarları yeterince tanıyor muyuz? Hemen her ay yeni bir bulguya, son derece iyi korunmuş başka bir fosile rastlıyoruz. Bu devasa canlıların hikâyelerini öğrenmeye yeni yeni başlıyoruz.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 2


Serengeti’nin kalbine saplanan asfalt
Her yıl yaklaşık iki milyon zebra ve gnu antilobunun yolu UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan, Tanzanya’daki Serengeti Milli Parkı’ndan geçer. Dünyanın en muhteşem yaban hayatı göçüne sahne olan parkın en önemli ve el değmemiş kuzey kısmına yakında otoyol yapılacak.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 3


Böcek gözü kamera
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (EPFL) böceklerin çok sayıda fasetten oluşan bileşik gözlerinden esinlenen bir kamera geliştirildi. Panoptic kamera 360 derece panoramik görüntü alıyor, eşzamanlı olarak 3 boyutlu algılıyor. Araştırma grubundan EPFL Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı Kürsü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Leblebici ile görüştük.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 4


Ne yesem, ne yemesem
Et yemiyorum. Süt içmiyorum. Yumurtayı bıraktım. Kendimi iyi hissediyorum ama arkadaşlarım fazla ileri gittiğimi söylüyor. Protein, mineral, vitamin dengesini ihlal etmiş olabilirmişim. İyi de, nerede durmam gerektiğini nasıl bileceğim? Vejetaryen beslenmeyle ilgili merak edilenleri Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Doç. Dr. Efsun Karabudak’a ve Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Demirsoy’a sorduk.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 5


Uzay havası
Bu kış havaların kötü gittiğini mi düşünüyorsunuz? İyisi mi gezegenlerin hava durumuna bir göz atın ve kararınızı öyle verin.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 6


Hipnoz varsa acı yok
Sakinleş. Kapa gözlerini. Derin soluk al. Rahatla... Tüy gibi hafifliyorsun, uçuyorsun. Birazdan parmaklarımı şıklatınca tüm sıkıntıların geride kalacak... Safsata mı yapıyoruz? Hayır. Acısız doğumdan bağımlılık tedavisine sayısız tıbbi uygulaması var hipnozun. Birazdan hepsini anlatacağım. Şimdi sakinleş. Kapa gözlerini...

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 7


Pili bitmez piezo
Yaptığınız her hareketin elektrik enerjisine dönüşebileceğini biliyor musunuz? Elbiseniz nanopiezo malzemelerle kaplı olursa kendi elektriğinizi üretebilir, taşınabilir cihazlarınızı yürürken şarj edebilirsiniz. Piezoelektrik ilkelerle sesi bile elektrik enerjisine çevirmeniz mümkün. Siz konuşun, cep telefonunuz şarj olsun.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 8


Doğadaki gizli kamera
Yabani hayvanların davranışlarını doğal ortamlarında izlemeye yarayan foto-kapanları kullanmak için gerekenler: Ekoloji, istatistik, matematik ve dürüstlük.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 9


Milyonlarca yıllık kuyruk acısı
İnsan embriyosu, gelişiminin bir evresinde kuş ve sürüngenler dahil diğer omurgalılara şaşırtıcı derecede benziyor. Milyonlarca yıllık evrim sürecimizde kaybettiğimiz uzantılar bu dönemde beliriyor, sonra tekrar kayboluyor. En çarpıcı örnek embriyonik kuyruğumuz. Nedir bu işin açıklaması? Bilim adına yalan söylemeye götüren kuyruk acısı mı?

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 10


Lisi hesabı
Garrett Lisi’nin bilinen fizik yasalarının tümünü bir araya getiren E8 simetrisi, fizikçilerin düşü “Herşeyin Kuramı” olmaya en yakın aday.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 11


İstikbal göklerdeydi
Kafkas cephesinde Rus uçağı düşürdü. Osmanlı’nın Dünya Savaşı’ndaki son hava muharebesinde düşman uçaklarını İstanbul’dan kovaladı. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşlarını yaptı. İzmir’de hurdalıktan topladığı malzemelerle ilk Türk uçağını üretti. Uçurmasına izin vermediler ama dinlemedi. Hapse atıldı. Alaylı mühendis, yaman pilot, münevver vatanperver Vecihi Hürkuş’un hatırası, başlamadan bitirilen Türk havacılığının hazin hikâyesidir.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 12


Aurora: Kuzeyin perileri
Kutup ışıkları, çocukluğumdan beri hayalimde. “Onları mutlaka görmeliyim!” diyerek büyüdüm. Gökbilimcilerin iyonosfere çarpan güneş rüzgârlarının ışımasıyla açıkladığı “aurora perileri”ni görmek için İsveç’e gittim. Ama ne oldu? Gaddar tipi 10 gün dinmek bilmedi. İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü’ne sığınıp Dr. Buchert’e neler olduğunu sordum.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 13


Yerin dibine girelim
Ay yüzeyinde neler olduğunu gayet iyi biliyoruz ama Dünya’nın derinliklerine ilişkin bilgimiz hâlâ az. Utandıran bu durumu değiştirmek isteyen araştırmacılar, derin deniz sondajlarıyla veri toplamaya çalışıyor.

NTVBLM Şubat sayısı bayilerde - 14


Koç gibi yerli teknoloji
Piko projektör, soğutmasız termal kamera, MEMS biyosensör, gözlüksüz 3D TV... Hepsi Koç Üniversitesi’nde yeni açılan Optoelektronik ve Fotonik Mühendisliği’nin Optik MEMS Laboratuvarı’nda üretildi. Projelerini anlatan Prof. Hakan Ürey bir ara “Hedefimizi, heyecanımızı paylaşacak öğrencilerin tüm masraflarını karşılıyoruz” deyince şüphelendik ama bu haber de doğru çıktı. Genç bilimciler çalışıyordu içeride.

Sayfa Yükleniyor...