Pentagon DNA aşısı peşinde

Amerikan ordusu, askerlerini her daim dinç ve zinde tutmak için onları DNA bazlı aşılarla korumayı planlıyor.

Pentagon DNA aşısı peşinde

ABD Savunma Bakanlığı, Amerikan askerlerini var olan hastalıklara ve bu hastalıkların geçirebileceği patojenik mutasyonlara karşı ‘DNA bazlı’ aşıyla korumayı planlıyor. Bu yöntemin önündeki en büyük engel olan, aşı molekülünün hücre içine nasıl sokulacağı sorunu da ‘hücreye elektrik verilerek’ çözülecek.

Wired dergisinin haberine göre Pentagon, aşıların mükemmel kılınmasına yönelik akıllı çözümler için bilim insanlarını seferber etmiş durumda. DNA bazlı aşıları çok önemseyen Pentagon, DNA bazlı aşıları hem normal aşılara göre daha hızlı üretilebildiği hem de daha garantili olduğu için tercih ediyor.

Bu aşıların içindeki özel olarak üretilmiş DNA molekülleri bulunuyor. Bunlar hücrelere alındığında vücuda bağışıklık kazandıran proteinler salınabiliyor ve hastalığa karşı koruma sağlanıyor. Ancak bu moleküllerin hücre içine nasıl gireceği hep sorun olmuştu. Kaslara enjekte edilmiş DNA molekülleri, hücre arasındaki boşluklarda kaldığından bugüne kadar istenen verim alınamamıştı.

Son gelinen noktada bilimciler, kaslara enjekte edilen aşıların hücre zarlarını geçirgen kılan “kısa elektrik dalgaları” kullanarak hücreye sokmayı deniyor. Bu fikri hem vücuda hasar vermeden hem de askerlerinin canını acıtmadan hayata geçirmeleri için bilimcilerden yardım istiyorlar.

DNA bazlı aşıların geçmişi çok eski değil. Bu tip ilk aşı, atlar için kullanılmak üzere 2005’te onaylandı.

Sayfa Yükleniyor...