Su için kavga değil, işbirliği

Dünya Su Forumu'nun Devlet Başkanları zirvesinden sonra konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "Sudan dolayı kavga etmek için değil, su için işbirliği yapmak üzere buradayız" dedi.

İstanbul'da 30 bine yakın kişinin katılımı ile gerçekleşen 5. Dünya Su Forumu'nda Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesi Çırağan Sarayı'nda başladı. Dünya Su Forumu çerçevesinde ilk kez devlet başkanlarını bir araya getiren bir zirve düzenlendi.

Zirveden önce 20'yi aşkın devlet ve hükümet başkanı ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir aile fotoğrafı çektirdi.

Yerli yabancı onlarca gazetecinin görüntülediği aile fotoğrafının ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki devlet başkanları, Çırağan Sarayı Balo Salonu'na geçti.

Zirveye Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander, Japonya Eski Başbakanı Yoshiro Mori, Kırgızistan Başbakanı Igor Chudinov, Monako Prensi II. Albert, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Güney Kore Başbakanı Han Seung Soo, Tuvalu Başbakanı Apisai Ielemia ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani katıldı.

RAKAMLAR ENDİŞE VERİCİ
Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin başlangıcında yaptığı konuşmada, su kaynakları üstünde ciddi baskılar olduğunu ve konuyla ilgili rakamların endişe verici olduğunu söyledi. Gül, dünya genelinde 1 milyar insanın sağlıklı ve güvenli su imkanından mahrum olduğuna ve gün binlerce çocuğun sağlıklı su yokluğundan ötürü hayatını kabettiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü; "Oysa su hayattır. Ekonomik refah ve sağlıklı bir hayat için su kaynaklarına gereksinim duyuyoruz."

Gül, Devlet Başkanları zirvesinin amacını şöyle özetledi: "Bizlerin yöneticiler olarak ortak sorumluluğumuz, bu konudaki önerilerinin en etkin şekilde hayata geçirilmesi, uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi için siyasi irademizi kararlılıkla sergilemek olacaktır."

Gül'ün konuşmasının ardından zirveye katılan liderler ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Saat 19.30'da ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tekrar basına seslendi.

SU YÜZÜNDEN KAVGA DEĞİL; SU İÇİN İŞBRLİĞİ
Gül, forum çalışmalarını izleyen 1500 basın mensubuna teşekkür ettikten sonra,su ile ilgili ilk kez böyle bir mini zirve düzenlendiğine dikkat çekti ve zirveye suyla yakın ilgisi bulunan ülkelerin temsilcilerinin geldiğini söyledi.

Suyun birçok yerde kavga problem ve kavgaların odağı olabildiğini ifade eden Gül, "Burada sudan dolayı kavga değil, işbirliği ve ortak çalışma noktları üzerinde durduk" dedi.

HERKES ÇEVRECİ OLMAK ZORUNDA
'nin Kyoto Protokolü'nü onayladığına da dikkat çeken Gül, çevre bilincinin artması gerektiğini söyledi ve "Herkes çevreci olmak zorundadır" dedi.

Zirvenin sonunda yayımlanan "Devlet Başkanları'nın Su Hakkında İstanbul Bildirisi"nde ise şu ifadeler yer aldı: "Küresel su sorunlarını ele almak ve su yönetimi stratejilerini küresel değişime uydurmak için, acil olarak yeni politikalara, stratejilere  ve reformlara ihtiyacımız var. Biz bu konuda acil olarak harekete geçmek için, siyasi irademizi bildiriyoruz. Ve bütün milletlere, dünyanın su sorunlarını ele almak için gerekli bu küresel çerçeveyi oluşturma çabamıza katılma çağrısında bulunuyoruz."

Sayfa Yükleniyor...