Watson, insanlara karşı!

IBM’in “Watson” adını verdiği bilgisayar sistemi Şubat 2011’de tüm zamanların en heyecanlı Jeopardy! (Riziko) yarışmasında iki usta yarışmacıya meydan okuyacak.

Watson, insanlara karşı!

IBM ve Amerika’nın en sevilen yarışma programı Jeopardy!, “Watson” adlı bir IBM bilgisayar sisteminin Jeopardy’nin iki ünlü ve başarılı yarışmacıları Ken Jennings ve Brad Rutter ile rekabet edeceğini duyurdu. Dünyanın ilk insana karşı bilgisayar Jeopardy! yarışmasında gerçekleştirilecek iki karşılaşma Amerika’da 14, 15 ve 16 Şubat 2011 tarihlerinde televizyonda yayınlanacak.

Dört yıl içinde geliştirilen Watson sistemi, adını IBM’in kurucularından Thomas J. Watson’dan alıyor. Watson, IBM’deki bir grup bilimcinin, insanoğlunun doğal bir dilde yöneltilen soruya hız, doğruluk ve rahatlıkla yanıt verebilme yeteneğiyle rekabet edebilecek düzeyde bir bilişim sistemi oluşturma çabaları doğrultusunda geliştirildi.

Jeopardy! yarışması Watson açısından, oyunun ipuçlarının, insanların başarılı olduğu ama bilgisayarların beceremediği gizli anlam, ironi, tekerlemeler ve diğer karmaşıklıkların analizine dayanması nedeniyle en üst düzeyde bir meydan okuma deneyimi sunuyor.

Jeopardy!’de gelmiş geçmiş en ünlü oyuncular Watson’a karşı yarışacak. Yarışmacılardan biri olan Ken Jennings 2004-2005 sezonunda peş peşe 74 oyunu kazanarak Jeopardy! rekorunu kırmış ve 2,5 milyon doları aşkın ödül kazanmıştı. Brad Rutter ise Jeopardy!’de en yüksek toplam ödülü kazanan yarışmacı olmuş ve 3.255.102 dolar tutarında ödül almıştı.

İki ünlü yarışmacının Watson’a karşı mücadelesindeki büyük ödül ise 1 milyon dolar olacak. İkinciye 300 bin dolar, üçüncüye ise 200 bin dolar ödül verilecek. İki yarışmacı kazandıkları ödülün yüzde 50’sini bağışlarken IBM, Watson’ın kazanacağı ödülün yüzde 100’ünü bağışlayacak.

1997 yılında dünya satranç şampiyonunu tahtından eden IBM süper bilgisayarı Deep Blue gibi, Watson da ileri derecedeki karmaşıklığa rağmen karar alma sürecini iyileştirme, eleştirel kavrayış kazanma ve kalıpları belirleme konusunda bilgi teknolojisi sistemlerinde atılan büyük bir adım gibi görünüyor.

Ancak Deep Blue bilgi işlem gücünün, bilişimsel olarak düzgün tanımlanmış ve sınırlandırılmış bir oyuna uygulanması konusunda büyük bir başarı olmasına karşılık Watson, satranç gibi sınırları düzgün çizilmiş bir matematiksel formülasyonla değil ucu açık zorluklarla karşı karşıya geliyor. Watson, insan dili ve bilgisinin sınırları olmayan, belirsiz ve büyük ölçüde kavramsal olan alanına yakın bir yerde etkin olmaya çalışıyor. Konuya ait videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...