"Yaralılar için hastane yok!"

Yaralı yaban hayvanları için rehabilitasyon merkezine ihtiyaç var...

"Yaralılar için hastane yok!"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi'nde tedavisi yapılan yaralı yaban hayvanlarının rehabilitasyon edilmeden doğaya salındığını belirten öğretim üyeleri, yaralı yaban hayvanları için üniversitelerinde rehabilitasyon merkezi kurulmasını istediler.

OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Nisbet, Samsun'un yanı sıra, Amasya, Ordu, Sinop, Kastamonu ve Tokat gibi çevre illerden doğada çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarının kendilerine getirildiğini belirtti.

Cerrahi Anabilim Dalı'nda tedavileri yapılan yaralı yaban hayvanlarının, iyileşme süreçleri tamamen bitmeden bakılacak yer imkanı olmadığı için erken süreçte doğaya salındıklarını anlatan Nismet, rehabilitasyon merkezine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yaralı yaban hayvanlarının, tedavilerinin ardından bakımlarının yapılacağı alanları olmadığı için zor durumda kaldıklarını anlatan Nispet, şunları kaydetti: ''Ormanlık ve dağlık alanlarda yaşayan şahin, doğan, atmaca, baykuş ve puhu gibi yırtıcı kuşlarla pelikan, leylek gibi çeşitli kuşların yanı sıra karaca, tilki ve kurt gibi hayvanlar avcılar tarafından ya da çeşitli nedenlerle yaralanıyor. Yaralı yaban hayvanları tedavi için fakültemize getiriliyor. Burada tedavileri, ameliyatları yapılıyor. Ancak, tekrar yaban hayatına uyum süreçleri için bir rehabilitasyon merkezine ihtiyaç duyuyoruz. Yaban hayvanlarının doğal ortamlarına uyum süreçlerini rehabilitasyon merkezinde, stressiz ve doğal ortamda geçirmeleri önem taşıyor.''

YILDA ORTALAMA 45-50 HAYVAN TEDAVİ EDİLİYOR

Her yıl ortalama 45 ile 50 arasında yaban hayvanının tedavilerini yaptıklarını ve daha sonra da bu hayvanları doğal ortamlarına saldıklarını belirten Nisbet, ''Karadeniz Bölgesi için böyle bir rehabilitasyon merkezine ihtiyaç duyuyoruz. Bölgemize Bursa Karacabey'deki gibi bir rehabilitasyon merkezi gerekiyor'' dedi.

Fakültelerinin bulunduğu Kurupelit Yerleşkesi'nin ormanlık alanda yer aldığına dikkat çeken Nispet, burada ormanlık bölümde rehabilitasyon merkezinin kurulabileceğini vurguladı.

Bölümlerinde tedavileri tamamlanan hayvanların, rehabilitasyon merkezi kurulması halinde, burada iki ay rehabilitasyon edildikten sonra doğal ortamlarına salınmalarının önemli olduğunu söyleyen Nispet, bunun yaralı yaban hayvanların iyileşme sürelerini kısaltacağını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...