Yazılım projeleri çöpe gidiyor

Agile Turkey'in yaptığı araştırmaya göre, bilişim alanındaki yazılım projelerinin yarısı çöpe gidiyor.

Yazılım projeleri çöpe gidiyor

Agile yaklaşımını ’de yaymak için kurulan Agile Turkey Derneği, bilişim alanındaki yazılım projelerinin başarısını ölçmek adına bir araştırma yaptı. AgileTurkey.org üzerinden yapılan araştırma sonucunda yazılım projelerinin yarısının başarısız olduğu tespit edildi.

Agile Yaklaşımı, iş dünyasında yazılım projelerindeki verimliliği artırmak, takım ruhunu güçlendirmek ve hiyerarşiyi yıkmak için geliştirildi. Bu yaklaşımı Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçlayab Agile Turkey Derneği, web sitesi üzerinden Türkiye’deki yazılım projelerinin başarısını ölçmek adına bir araştırma başlattı. Üç ayda tamamlanan araştırma, özellikle bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerinde yer alan 50 farklı şirketten, ağırlıklı olarak yazılım alanında görevli, 400’ün üzerinde profesyonelin katılımıyla gerçekleşti.

Alanında bir ilk olma özelliği taşıyan bu ankete göre;

Türkiye’deki yazılım projelerinin yarısı, yüzde 50’nin altında bir başarı oranına sahip,

Proje başarı oranları yüzde 70’in üzerinde olan şirketler ise Agile Yaklaşımları kullanıyor,

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 64’ü, yakın bir gelecekte yazılım projelerinde Agile Yaklaşımları kullanmayı planlıyor,

MASRAFLARIN YARISI ÇÖPE GİDİYOR

Agile Turkey Dernek Başkanı Mehmet Yitmen, dernek olarak gerçekleştirdikleri anket çalışmasını şöyle yorumladı:

“Agile Yaklaşımların dünyadaki tahmin edilen yüzde 80’lik kullanım oranıyla kıyaslandığımızda Türkiye olarak önemli bir rakama ulaşılmış durumda. Bu rakam doğrultusunda son yıllarda Türkiye’de de Agile dönüşümün hızlandığını ve hızlanarak devam edeceğini söylemek mümkün. Fakat yine de bu türdeki araştırmalar bize gösteriyor ki, yazılım projelerinde harcanan emek, ayrılan bütçe, yapılan masrafların yarısı çöpe gidiyor. Dernek olarak gelin bu israfı durduralım diyoruz. Bunun yöntemi için, dünya çapında başarısı kanıtlanmış ve gittikçe yaygınlaşan Agile Yaklaşımlarını öneriyoruz.” 

Yitmen ayrıca, sektöre dair öngörülerini de paylaştı:

“Yazılım projelerinde değer üretmeye yönelik ciddi bir yöneliş olduğu görülüyor. Bu doğrultuda sektörde, zaman ve bütçe yerine üretilen fonksiyonellik ve kalitenin öncelikli başarı kriteri olduğu benimseniyor. Bu yönelime paralel olarak, proje başında detaylı analiz ve zaman planı yapmak, bunlara uymaya çalışmak, zaman planına uyabilmek için kaliteden ödün vermek gibi stratejiler değer kaybediyor. Bunun yerini, müşteriyi sürece dahil etme, yüksek kaliteyi koruma ve değişime hızlı adapte olabilme yönünde stratejilerin geliştirileceği görülüyor.”

Anket sonuçlarının paylaşıldığı Yazılım Üretkenlik Raporu’na www.agileturkey.org üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...