Yüksek Yargı: Yasa iş yükünü azaltmaz

Yargıtay ve Danıştay’a yeni daireler kurulmasına ilişkin yasanın onaylanması Yüksek Yargı’yı memnun etmedi. Yargıtay ve Danıştay başkanları yasanın çözüm olmayacağını savundu.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay binasına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yargıtay ve Danıştay’da daire ve üye sayısının artırılmasına ilişkin kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığının hatırlatılması ve ''Sizin uyarılarınız dikkate alınmadı, ne diyeceksiniz?'' diye sorulması üzerine Gerçeker, ''Hayırlı olsun. Ne diyebilirim ki. Bundan sonra biz işimize bakacağız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ''Yasayı onaylamasaydım 200 bin dosya zaman aşımına uğrayacaktı'' dediğinin belirtilmesi üzerine Gerçeker, ''İnşallah önlenir. Yalnız bu tedbirlerle, daire ve üye sayısının artırılmasıyla bu işin önlenemeyeceği görüşündeydik ama elimizden gelen çabayı yine göstereceğiz. Elbette dosyaların zaman aşımına uğraması, çok uzun sürelerde çıkması zaten adil yargılanma hakkını ihlal eden bir durum ama bu tedbir geçen sefer de söylediğim gibi geçici bir tedbirdir. Mutlaka yargıda köklü reformlar yapılması gerekiyor. A'dan Z'ye kadar, ilk derece mahkemelerinden itibaren yargı reformu yapılması gerekiyor. Yoksa Yargıtaydaki dosya sayısını azaltmakla yargının sorunlarını bitirmek mümkün değil'' diye konuştu.

Gerçeker, bir başka soruya karşılık, bölge adliye mahkemelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Başka çare yok. Şu aşamada bir an önce bölge adliye mahkemelerinin kurulması gerekiyor. Yoksa bu dosya akışı devam ettiği sürece bugün 6 daire kurarsınız, seneye yine 6 daire daha kurma zorunluluğu doğar. Bunun önlenmesi için mutlaka bölge adliye mahkemelerinin kurulması gerekiyor'' dedi.

DANIŞTAY BAŞKANI BİRDEN: İŞ YÜKÜNÜ AZALTMAZ
Danıştay Başkanı Mustafa Birden de konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Birden, söz konusu kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını, ''artık söyleyecek bir şey olmadığını'' belirtti.

Kanun hazırlanırken gerekçenin ''davaların zaman aşımına uğraması'' olarak gösterildiğini ifade eden Birden, ''Danıştay'da zaman aşımı olayı zaten yok. Açıldıktan sonra tamamlanmayan davamız yok'' diye konuştu.

Danıştay'ın iş yükünün azaltılması amacıyla 8 Şubat 2010'da bir rapor hazırlayarak, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlığa ilettiklerini anımsatan Birden, ''Önerimiz dikkate alınsaydı, bir yıldır iş yükümüz zaten azalırdı. 30-40 bin dosyanın bize gelmesi önlenirdi. Bu kanunla Danıştay'ın iş yükü azalmaz'' dedi.

Birden, tüm görüşlerini, önerilerini, uyarılarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ilettiklerini ifade ederek, ''Bundan sonra bizim yapacağımız kanunu uygulamak. Kanunun uygulanması ile konuları görüşmek üzere bugün Başkanlar Kurulunu toplayacağız'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...