“Sincaplar teknik altyapı için siber saldırılardan daha tehlikeli!”

Bir güvenlik uzmanına göre, küresel anlamda teknik altyapılara yönelik gerçek tehdit, düşman devletler ya da örgütler değil; sincaplar.

Haberler ntv.com.tr 18.01.2017 - 00:25

  • 1
    Siber güvenlik uzmanı Cris Thomas, 2013'ten beri hayvanlardan kaynaklanan elektrik kesintilerini takip ediyor.
  • 2
    Washington’da gerçekleştirilen bir güvenlik konferansında konuşan Thomas, sincaplar, kuşlar, sıçanlar ve yılanlardan kaynaklanan bin 700 elektrik kesintisinin 5 milyon kişiyi etkilediğini açıkladı.

    Kesintileri takip eden Thomas, altyapı problemleriyle ilgili siber saldırı iddialarının abartıldığını da iddia etti.
  • 3
    Thomas’ın takip ettiği kesintilerin 879’u sincaplardan, 434’ü kuşlardan, 83’ü yılanlardan, 72’si rakunlardan, 36’sı fareler, 22’si sansarlar ve 3 tanesi kurbağalardan kaynaklandı.
  • 4
    Thomas, Stuxnet yazılımının İran'ın uranyum zenginleştirme santrifüjlerini tahrip etmesi ve Ukrayna’da elektrik santrallerin işlevsiz hale getirilmesi gibi gerçek siber saldırıların yaptığı zararın, hayvanlar tarafından ortaya atılan "siber tehdit" ile karşılaştırıldığında küçük olduğu sonucuna varıyor.
  • 5
    Hayvanların "saldırıları"nın çoğunun elektrik kabloların olduğunu tespit eden Thomas, denizanalarının türbinlere soğuk su taşıyan boruları tıkaması suretiyle 2013 yılında İsveç’te bir nükleer santrali işlevsiz hale getirdiğini de keşfetmiş.
  • 6
    “Cyber Squirrel 1” ismini verdiği sistem üzerinden Google uyarılarını izleyerek kesintileri takip eden Thomas, yalnızca dünyanın belli kısımlarındaki kesintilerini takip edebildiğini ve durumun dünya çapında daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini düşündüğünü açıkladı.
  • 7
    Potansiyel siber saldırılarının arttığını ve bu sebeple potansiyel hedeflerin de arttığını açıklayan Thomas, hayvanların etkisinin de azımsanmaması gerektiğini belirtti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız