ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye harekatına dünyadan tepkiler

Duma'daki kimyasal saldırı iddialarına ilişkin ABD, Fransa ve İngiltere Esad yönetimine karşı harekat düzenledi. Savaş uçakları ve Tomahawk'larla düzenlenen harekata İran, Rusya ve Çin karşı çıkarken "Batı" ülkelerinden destek geldi. BM ise taraflara itidal çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Merkel harekata ilişkin, "Suriye rejimini başka ihlallere karşı uyarmak için gerekli ve ölçülüdür" dedi.

ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye harekatına dünyadan tepkiler
Harekat öncesi İngiliz jet pilotu füzeleri kontrol ederken.

ABD Başkanı Donald Trump'ın günler önce Twitter'dan haberini verdiği kimyasal saldırı harekatı bu sabah saatlerinde düzenlendi.

ABD öncülüğündeki harekata İngiltere ve Fransa destek verdi. ABD Başkanı Trump TSİ 04.00 sularında "Saldırı emrini verdim" ifadeleriyle harekatın başladığını duyurdu.

İngiltere ve Fransa liderleri de Trump'la eşgüdümlü olarak açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Akdeniz'den fırlattığı Tomahawk'larına, Fransız ve İngiliz jetleri eşlik etti. Pentagon saldırının tek seferlik bir harekattan oluştuğunu belirtti. Saldırılarla Suriye'nin kimyasal tesislerinin ve kapasitesinin hedef alındığı açıklandı.

Rusya ve İran saldırıyı kınadı. Almanya, İsrail, Kanada ve Avrupa Birliği'nden harekata destek geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres taraflara itidal çağrısı yaptı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise harekatı desteklediklerini belirtti.

RUSYA: SALDIRIYI EN SERT BİÇİMDE KINIYORUZ

Saldırıyı terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi olarak niteleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağının altını çizdi. 

BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, ABD, İngiltere ve Fransa'nın amacınını sadece Esad ve hükümetini devirmek olduğunu iddia etti.

İRAN'DAN SALDIRIYA TEPKİ

İran devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında dini lider Ayetullah Ali Hamaney, "Suriye'ye saldırı cinayettir." dedi.

İran, "Operasyonu kınıyoruz. Bölgesel sonuçları olacak" açıklamasını yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı, "Saldırı uluslararası hukukun pervasızca ihlalidir ve Suriye'nin bütünlüğünü görmezden gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"SURİYE, İRAN VE HİZBULLAH'A ÖNEMLİ BİR SİNYAL"

İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanı Yoav Galant, hava operasyonunun "Suriye, İran ve Hizbullah'a önemli bir sinyal" olduğunu belirtti. Golant, Kimyasal silah kullanımı insanlık kurallarını aşan kırmızı çizgidir. Bu tür saldırılara daha fazla göz yumulmayacak" dedi.

ALMANYA'DAN OPERASYONA DESTEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel haftaiçi yaptığı açıklamada Suriye'ye karşı olası bir harekata katılmayacaklarını belirtmişti. Merkel saldırının ardından, "Biz BM Güvenlik Konseyi Daimi üyeleri olan müttefiklerimiz ABD, İngiltere ve Fransa'nın sorumluluk almalarını destekliyoruz. Askeri harekat uluslararası kimyasal silah kullanımına ilişkin uluslararası yasağın etkinliğini korumak ve Suriye rejimini başka ihlallere karşı uyarmak için gerekli ve ölçülüdür.

Birinci Savaşı'nın bitiminden 100 yıl sonra Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin erozyonuna karşı koymak için çağrıda bulunuyoruz. Almanya bu doğrultuda tüm diplomatik eylemleri kararlılıkla destekleyecektir" açıklamasını yaptı. 

ÇİN'DEN TEK TARAFLI EYLEM ÇIKIŞI

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa’ın Esad rejimine operasyonuna ilişkin, uluslararası ilişkilerde güç kullanımına karşı çıktıklarını, her ülkenin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunduklarını bildirdi.

NATO'DAN DESTEK, BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, rejime yönelik kimyasal silah kapasitesiyle ilgili harekatı desteklediğini bildirdi. Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, ABD ile İngiltere ve Fransa'nın Beşşar Esed'in kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik saldırısını desteklediğini belirterek, "Bu saldırı rejimin Suriye halkına tekrar kimyasal saldırı düzenleme gücünü zayıflatacaktır." ifadesini kullandı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise taraflara itidal çağrısında bulundu. Guterres, "BM'deki çıkmaz topyekün askeri gerilime neden olabilir. Bu tehlikeli koşullarda tüm ülkeler sorumlu davranmalı" şeklinde konuştu. Ortadoğu'nun çok tehlikeli bir süreçten geçtiğini vurgulayan BM Genel Sekreteri Guterres, bunun küresel barış için tehdit olacağı uyarısında bulundu.

AVUSTRALYA'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Avustralya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sayfasından, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Savunma Bakanı Marise Payne imzalı yayımlanan ortak açıklamada, Suriye'deki rejim hedeflerinin vurulmasına destek verildi.

Açıklamada, ABD, Fransa ve İngiltere tarafından başlatılan harekatı "Suriye rejimi tarafından 7 Nisan'da Duma'da yasa dışı kimyasal silah kullanımına sert tepki" olarak değerlendiren Avustralyalı liderler, "Avustralya, ölçülendirilmiş, orantılı ve hedeflenmiş bir tepkiyi gösteren bu saldırıyı desteklemektedir" ifadelerine yer verildi.

AB'DEN SURİYE'YE "BU SON OLMALI" UYARISI

AB'nin kimyasal silah kullanımını en güçlü şekilde kınadığını hatırlatan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Suriye'de savaş 8'inci yılına girerken tüm tarafların Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde müzakere edilmiş bir siyasi çözüm için çaba sarf etmesi gerektiğini kaydetti.  Juncker, "Suriye rejimi sivillere karşı ilk kez kimyasal silah kullanmadı ancak bu son olmalı." uyarısında bulundu. 

Sayfa Yükleniyor...