Ablukayı kırmaya iki büyük engel

Hükümetin Gazze ablukasını kırmak için başlattığı girişimlerin önünde iki büyük engel var. Bunlardan biri Mısır, diğeri ise ABD.

Ablukayı kırmaya iki büyük engel

Türkiye’nin Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskın nedeniyle özür dilemeyen İsrail’e yönelik 5 tedbirinden biri olan “Gazze ablukasını kaldırma” girişimleri iki kritik engele takılabilir. Mısır ziyaretinde Gazze’ye geçmek istediğini açıkça dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 12 Eylül’de gideceği Kahire’den Gazze’ye geçmesi, Mısır’ın pek sıcak yaklaşmaması nedeniyle gerçekleşmeyebilir. Türkiye’nin Gazze ablukasını Uluslararası Adalet Divanı’na taşıma planı ise ABD’nin BM Genel Kurulu’ndaki baskısına takılabilir.

HEDEF, ABLUKAYI DELMEK
Radikal'in haberine göre, Gazze ablukasını delecek en önemli adımlardan biri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti sırasında Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye geçmesiydi. Erdoğan 12-13 Eylül’de Kahire’de olacak. Ancak oradan Gazze’ye geçmesi ihtimali çok düşük. Çünkü ABD’nin desteğini arkasına alan ve Filistinlilerin hayat damarı sayılan tünelleri kapatma niyetini ortaya koyan geçici Mısır yönetimi, Erdoğan’ın Refah üzerinden Gazze’ye geçmesine sıcak bakmıyor. Mısırlı diplomatik kaynaklara göre bunun iki nedeni var: Birincisi, Erdoğan’ın güvenliği sağlanamaz. İkincisi; İsrail ile Mısır arasındaki uluslararası anlaşmalar, Refah’tan geçişleri sınırlıyor.

BM’DE DE SIKINTI OLABİLİR
Türkiye’nin Gazze ablukasına karşı ikinci kozu konuyu Uluslararası Adalet Divanı’na götürmek. Ancak iki ülkeyi ilgilendiren bir konunun Divan’a taşınması için iki tarafın başvurusu aranıyor. Bir ülkenin bir konuyu tek taraflı Divan’a taşıyabilmesi için ise BM Genel Kurulu’nun karar alması gerekiyor. Türkiye, eylül sonunda New York’ta toplanacak BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi için bir tasarı hazırlıyor. 19 Eylül’de New York’a gidecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye Heyeti, Genel Kurul’da bu tasarının kabul edilmesi için lobi yapacak. Şimdilik İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ülkeleri Türkiye’ye destek açıkladı. Ancak ABD, Rusya, Çin, Fransa, Almanya gibi BM sisteminin önemli temsilcilerinin açıkça İsrail’e destek vermesi bekleniyor. Üstelik, Türkiye’nin tasarısı Genel Kurul’dan geçse bile Adalet Divanı’nın “tavsiye” niteliğindeki kararı Gazze ablukasını kaldırmaya yetmiyor.

DİPLOMATİK İLİŞKİLER İKİNCİ KÂTİP DÜZEYİNDE
Bir ülke tanıdığı bir ülke ile ilişkileri kötüleştiğinde ‘büyükelçiliğin kapatılması’ ya da ‘temsil düzeyinin düşürülmesi’ni diplomatik koz olarak kullanabilir. En ağır yaptırım, büyükelçiliğin kapatılması.

ASKERİ ANLAŞMALARIN TÜMÜ ASKIYA ALINDI
İsrail Türkiye’nin en önemli askeri müttefiklerinden biriydi. 1996’da imzalanan savunma işbirliği anlaşması başta olmak üzere iki ülke arasındaki ‘askeri eğitim işbirliği’ anlaşmaları 2009’dan bu yana fiilen askıda.

DOĞU AKDENİZ’DE SEYR-Ü SEFER
Türkiye’nin “seyr-ü sefer güvenliği önemli” diye açıkladığı konu, Türk savaş gemilerinin gelecek dönemde İskenderun Körfezi ile Süveyş Kanalı arasındaki uluslararası sularda ‘cirit atması’ anlamına geliyor.

DİPLOMATLARIN BURUK VEDASI
Dışişleri Bakanlığı, Bakan Davutoğlu’nun “Çarşambaya dek gidin” çağrısını, resmi kanalla da İsrailli diplomatlara aktardı. İsrailli diplomatlar dün toplantı yaparak ‘çekilme’ planı oluşturdu. Ankara’da kalacaklar tespit edildi. Türkiye’ye atanan diplomatların Ankara’ya çok mutlu olarak geldiğini belirten bir İsrailli diplomat, bu şekilde gönderilmenin kendilerinde buruk bir durum yarattığını vurguladı. 15 Eylül’de Türkiye’den ayrılması planlanan Ankara Büyükelçisi Gaby Levy de bayram tatilinden dönmedi.

Sayfa Yükleniyor...