Atatürk de Venizelos da iki kıyıda tanınmalı

Atina'da Pazar günü sayısıyla birlikte Can Dündar'ın "Mustafa" belgeselini DVD olarak okuyucularına dağıtan Elefterotipiya Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nikos Zirganos NTV'ye konuştu.

Atatürk de Venizelos da iki kıyıda tanınmalı

Yunanistan'ın çok satan gazetelerinden Elefterotipiya, dağıtımını birinci sayfasından duyurduğu DVD'nin kapağındaki tanıtım yazısında, "Parçalanmış Osmanlı İmparatorluğu'nu Türkiye adını vererek batı tipi bir ülkeye dönüştüren, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm biyografisi" ifadesini kullanmıştı. 

Elefterotipia Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nikos Zirganos şunları söyledi:

-Bu fikrin amacı nedir?
Nikos Zirganos:
Bizim gazetemizin resmi politikası karşılıklı olarak Ege’nin iki kıyısındaki halkı daha iyi tanımamız yönünde. Bu aynı zamanda gazetemizin demokratik ve çoğulcu politikasının bir  parçası. Bu bağlamda düşündüğümüzde iki tane farklı DVD verdik aynı günde. Bunlardan biri bir Yunanlı yönetmenin 1922 yılında Rumların trajedisi ile ilgili filmi. Diğeri de Türk bir film yapımcısı olan ve Mustafa Kemal hakkında olan belgeseli verdik. Ve biz çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle genç insanların her iki tarafın tarihini bilmesinin çok büyük bir önem arz ettiğini biliyoruz.

-Satışlar nasıldı?
Nikos Zirganos:
Çok iyi gitti. Tam olarak satışları söyleyemeyeceğim çünkü bir günün geçmesi gerekiyor nihai rakamları öğrenebilmemiz için ama çok iyi gitti. 200 bini aşkın gazete satışı söz konusu oldu: Bütün Yunanistan açısından bu çok iyi bir rakam.

-Daha öncesinde bazı sorunlar yaşayabileceğinizi, daha milliyetçi kesimlerden bir sorun yaşayabileceğinizi düşündünüz mü?

Nikos Zirganos: Hayır, çünkü çok ufak tarihi sorunlarla karşı karşıya gelmiştik geçmişte de ve biz gazetemizin gücüne inanıyoruz, dostlarımızın gücüne inanıyoruz ve gazetemizin gücüne inanıyoruz. Dolayısıyla evet belki bazıları bunu düşündü ama gazetede hiç kimse bunu gerçekten bir engel olarak görmedi.

-'Mustafa' ile ilgili değerlendirmenizi soracak olursak çünkü Türkiye'de de çok fazla tartışıldı bu film. Bazı insanlar çok hoşlanmadılar, bazıları bunun çokta nesnel bir bakış açısı olmadığını Mustafa Kemal’e ilişkin olmadığını söylediler.

Nikos Zirganos: Evet biliyorum bunları... Ama bence Mustafa Kemal bir insan. Bu filmin gücü de zaten buradan kaynaklanıyor. Mustafa Kemal bir tanrı değil, o da bir insan ve dolayısıyla bunu da görmemiz gerekiyor. Büyük İskender filmi de gösterildiğinde 'Bu pek Büyük İskender’e benzemiyor' dediler. Ama bence film çok güzel bir filmdi. Mustafa Kemal bütün insan yönleri ile ortaya çıkarılmıştı. Evet bazı insanların çok hoşuna gitmemiş olabilir ama bence gerçeğe çok daha yakın. Bir tanrı olarak gösterilmesindense ya da bir kutsal bir varlık gibi gösterilmesindense böylesi çok daha önemli.

-Türkiye'deki başka bir gazeteninokuyucularına bir DVD verecek olsalar Yunanistan’dan ne önerirdiniz?

Nikos Zirganos: Bence Venizelos örneğin Mustafa Kemal gibi çok çok önemli bir rol oynadı. Özellikle iki halkın arasındaki barış süreci açısından, Ege’nin iki kıyısı arasındaki barış açısından. Onu çok daha iyi tanımak önemli ve bence Mustafa Kemal ve Venizelos gibi kişiliklerle bu tarihi bilmek çok önemli.

Aynı zamanda gençler için çok önemli çünkü her iki kişinin de gerçekten insan olduğunu, ulusal havaalanları olmadıklarını bu iki insanında gerçekten yaşamış olduklarını karşılıklı olarak iki tarafın bilmeleri açısından çok önemli.

Ve büyük bir savaştan sonra Mustafa Kemal ve Venizelos da öyle kendi kıyısında bir dostluk yaratamaya çalıştı iki halk arasında... Ve bugün özellikle Avrupa Birliği’nde birlikte olmaya çok yakınken bence karşılıklı olarak birbirimizi çok çok daha iyi tanımamız gerekiyor. Bence bu bağlamda medyanın çok önemli bir rolü var.

Sayfa Yükleniyor...