'Balıkçı teknesi krizi' sürüyor

Çin ve Japonya arasındaki 'balıkçı teknesi krizi' sürüyor. Japonya'nın Pekin Büyükelçisi, 5. kez Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

'Balıkçı teknesi krizi' sürüyor

Çin ile Japonya arasında bir balıkçı teknesinin alıkoyulmasıyla başlayan son yılların en ciddi diplomatik krizi sürüyor.

Çin Dışişleri Bakanlığının internet sayfasından dün geç saatlerde yapılan açıklamada, Japonya'nın Pekin Büyükelçisi Uichiro Niwa'nın beşini kez bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Pekin yönetimi, balıkçı teknesinin nezarette tutulan kaptanının serbest bırakılması talebini yineledi.

Balıkçı teknesi krizi dünyanın ikinci ve üçüncü büyük ekonomilerine sahip iki ülkesi arasında söz düellosuna yol açarken, Tayvan'daki Japonya karşıtı grupları da harekete geçirdi. Balıkçı teknesinin alıkoyulduğu bölgenin kendilerine ait olduğunu iddia eden Tayvanlı protestocular, Diaoyu adalarına gitmek istedi. Ancak Japon sahil güvenlik gemileri, Tayvanlı eylemcilere izin vermedi.

Şinhua haber ajansı, Tayvanlı eylemcilerin bu sabah erken saatlerde Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin Çüencou şehri limanına geldiklerini bildirdi.

Tayvan'da 100 kişilik bir grup, dün Japon temsilciliği önünde protesto gösterisi yaparak, Japon bayrağını yaktı ve temsilciliğin bahçesine balıklar attı. Tayvanlılar, kendilerine 120 kilometre uzaklıktaki bölgede balıkçılık yapmak istiyor.

Çin ve Tayvan'ın egemenlik iddia ettiği Diaoyu adaları, Japonya'nın kontrolünde bulunuyor.

Doğu Çin Denizi'nde krize neden olan kazada Çin bayraklı bir trol teknesi, 40 dakika arayla iki Japon devriye gemisi ile çarpışmıştı.

Açıklamaya göre Çinli kaptan bölgeden ayrılması yolundaki ikazlara kulak asmamıştı.

Sayfa Yükleniyor...