Dünyada ilk: Almanya, Esad rejiminin istihbaratçısını insanlığa karşı suç işlemekten suçlu buldu

Almanya’da bir mahkeme Esad rejiminin istihbaratında çalışan eski ajan Eyad al-Gharib’i “insanlığa karşı işlenen suçlara iştirak" ettiği gerekçesiyle 4,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Dava, dünyada ilk kez Suriye rejiminin insanlığa karşı işlediği suçların uluslararası olarak tanınması bakımından büyük bir önem taşıyor. “Suriye İç Savaşı”nın 10. yıldönümünden birkaç hafta önce gelen karar, rejiminin devlet düzeyindeki işkence sistemi nedeniyle ortadan kaybolan yüzbinlerce insanın aileleri için adalet arama imkanı sağlayabileceği düşünülüyor.

Dünyada ilk: Almanya, Esad rejiminin istihbaratçısını insanlığa karşı suç işlemekten suçlu buldu

Almanya’da bir mahkeme, Esad rejiminin eski istihbarat ajanlarından biri olan Eyad al-Gharib’i insanlığa karşı işlenen suçlara ortaklık ettiği gerekçesiyle suçlu buldu. Söz konusu dava dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. 

44 yaşındaki al-Gharib’in, Beşar Esad’ın emirlerinin kötülüğüyle ün salan hapishanelerine taşıdığı ifade edildi. Gharib, 2013 yılında ’den kaçmış ve daha sonra Türkiye ve Yunanistan üzerinde 2018 yılında Almanya’ya gitmişti.

100 BİNLERCE İNSANIN AİLESİNİN ADALET ARAYIŞI İÇİN YENİ BİR UMUT

İç Savaşı”nın 10. yıldönümünden birkaç hafta önce gelen kararın, Esad rejiminin devlet düzeyindeki işkence sistemi nedeniyle ortadan kaybolan yüzbinlerce insanın aileleri için çığır açabilecek bir adalet arama imkanı sağlayabileceği düşünülüyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Goblence Yüksek Mhkemesi Hakimi Anne Kerber, "Sanık, işkence ve özgürlükten yoksun bırakma şeklinde insanlığa karşı işlenen bir suça yardım ve yataklık etmekten dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, Gharib, geçen yılın Nisan ayındai rejimin daha üst düzey bir yetkilisi olan Anwar Raslan ile birlikte yargılandı. Her iki sanık da Almanya'da sığınma başvurusunda bulunmuş, ancak savcıların, Suriyelilere yapılan ve insanlık onuruna sığmayan işkencelere yardım ettiklerini tespit etmesinden sonra tutuklanmışlardı.

Dünyada ilk: Almanya, Esad rejiminin istihbaratçısını insanlığa karşı suç işlemekten suçlu buldu - 1

2012 yılında Almanya’ya ilk kez iltica başvurusunda bulunan ve rejim için yaptığı çalışmayı anlatan Gharib’in Duma'daki bir mitingin ardından en az 30 protestocunun tutuklanmasına ve onları Şam'daki El-Hatib gözaltı merkezine teslim edilmesine yardım ettiği tespit edildi. 

58 yaşındaki eski Suriye tuğgenerali Raslan ise El-Hatip'te 58 kişinin öldürülmesi ve 4 bin kişiye işkence yapılması da dahil olmak doğrudan insanlığa karşı suçları gerçekleştirmekle suçlanıyor. Raslan’ın savasının Ekim ayında sonuçlanması bekleniyor.

BARIŞÇIL PROTESTOCULARI TOPLU MEZARLARA GÖMEN SİSTEMİN PARÇASI

Daha önce Raslan tarafından Suriye’de tutuklanan ve Almanya’ya sığınan rejim muhalifi Anwar al-Bunni, “Bu tarihsel bir karar ve dünyada ilk kez Esad rejiminin insanlığa karşı suç işlediği uluslararası olarak tanınmış oldu. Gharib, barışçıl protestocuları tutuklayan ve onları toplu mezarlara gömen bir sistemin parçasıydı” açıklamasını yaptı.

İnsanlığa karşı işlenen suçlar başka bir ülkede meydana gelse bile, evrensel yargı ilkeleri kapsamında farklı ülkelerde dava açılabiliyor.Bu kapsamda, Almanya, Fransa ve İsveç gibi çeşitli ülkelerde Suriye rejimine karşı açılan davaların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. 

İŞKENCELERE AİT 50 BİN GÖRÜNTÜ VAR

Gharib aleyhindeki dava, hapishaneden kaçabilen kurbanların yüzlerce saatlik ifadesine ve  tıbbi adli analizlerine dayanıyor. Dava dosyasında ayrıca, askeri bir polis görevlisi tarafından çekilen 50 bin görüntü bulunuyor. Bunların en az 7 bini ise açlıktan veya işkence edilerek öldürülmüş insanların cesetlerinden oluşuyor.

SURİYE ANAYASA KOMİTESİ İLK KEZ TOPLANDI

Sayfa Yükleniyor...