İsrail sandık başında

İsrail bugün sandık başına gidiyor. Anketlere göre yarışı önde götüren Likud lideri Benyamin Netenyahu, halkın devrim istediğini söyledi. Onu az farkla takip eden iktidardaki Kadima’nın lideri Tzipi Livni de iddialı.

İsrail sandık başında

İsrail’de bulunan 5 milyon 279 bin kayıtlı seçmen, yeni iktidarı belirlemek üzere, bu sabah 07.00’den itibaren oy kullanacak. Sandıklar, akşam saat 22.00’de kapanacak. Ancak, nüfusu 350’den az olan küçük Yahudi yerleşimlerinde oy verme işlemi bir saat geç başlayıp, 20.00’de sona erecek.

Seçimlerde aşırı sağın yükselişe geçmesi bekleniyor. Şu ana kadar yapılan anketlerde de Likud Partisi lideri Netenyahu önde görünüyor. Netenyahu, iktidara gelirse Hamas’ı yok edeceğine dair söz vermişti.

Kadima Partisinin lideri Tzipi Livni’ninse Netanyahu’yla arasındaki puan farkını giderek kapattığı gözleniyor. Anketlere göre Likud’la Livni arasındaki sandalye sayısı 2 ila 5 arasında değişiyor.

AŞIRI SAĞA GENÇLERDEN DESTEK
Kamuoyu yoklamaları ülkede aşırı sağın yükselişine de dikkat çekiyor. Irkçı söylemiyle tanınan Evimiz İsrail (Yisrael Beiteinu), partisinin lideri Avigdor Lieberman üçüncü sırada görünüyor. Lieberman “Sadık olmadan vatandaş olamazsınız” sloganı ve aşırı sağ söylemi ile tartışmaların odağına oturdu. Lieberman özellikle genç seçmenlerden büyük destek görüyor.

İsrailli Arapları dışarıda bırakacak şekilde sınırların yeniden çizilmesini vadeden Lieberman’ın 14 ila 16 milletvekili çıkarması bekleniyor.

YÜZDE 15 KARARSIZ
Dördüncü sırada da Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İşçi Partisi var.

Anketler seçmenlerin yüzde 15’inin de hala kararsız olduğunu gösteriyor. Liderler bugün son kez halka seslenerek, kararsız seçmenleri ikna etmeye çalışacak.

Erken genel seçimlerin İsrail’e maliyetinin 206 milyon Şekel’e (yaklaşık 52 milyon dolar) mal olacağı belirtiliyor.

SEÇİME NASIL GELİNDİ
2010 yılında yapılması gereken seçimlerin bir yıl öne alınması süreci, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları nedeniyle Başbakanlıktan istifa etmesi ve partisi Kadima’nın başkanlığına da aday olmayacağını açıklamasıyla başladı.

Olmert’in yerine Kadima başkanlığına seçilen Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından verilen hükümeti kurma görevinde başarısız olunca Peres erken seçim çağrısında bulundu ve parlamento, oylama için 10 Şubat tarihini belirledi.

120 sandalyeli Knesset’te, bir partinin temsil edilebilmesi için, oyların en az yüzde 2’sini toplaması gerekiyor.

SEÇİMLERE 34 PARTİ KATILIYOR
Seçimlere 34 parti katılacak. Bunlar arasında Kadima, Likud - Ahi, İşçi partisi (Ha’Avoda) Yisrael Beiteinu, Şas, Meretz ve Yeni Hareket, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Ulusal Birlik, Habayit Hayehudi, Arap partilerinden Balad, Hadaş, Birleşik Arap Listesi (Ra’am) - Ta’al yer alıyor.

Yeni partiler arasında “Koah Lehaşpia (Etkinin Gücü), engelliler için kurulan tek parti olan Tzabar, İsraelim gibi partiler var.

Seçimlere katılacaklar arasında soykırım kurbanlarının çıkarlarını savunma, marihuana için serbesti sağlama, boşanmış erkeklerin hakları için mücadele verme amacıyla kurulan partiler de var.

Son seçimde, bu tür küçük partiler için oy kullananların sayısı 180 bini buldu. Ancak, bu partiler yüzde 2 oy barajını aşamadığı için hiçbiri meclise temsilci sokamadı.

Halen Knesset’te 12 partinin temsilcisi bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...