Japonya'dan savunmaya 42 milyar dolar

Japonya, ABD'den insansız hava araçları ve F-35 savaş uçakları alma planları içeren bugüne kadarki en yüksek savunma bütçesini onayladı. Japon hükümeti savunmaya tam 42 milyar dolar ayırdı.

Japonya'dan savunmaya 42 milyar dolar

Japonya Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki Japon kabinesi, Nisan 2016'da başlayacak yeni mali yıl için hazırlanan yaklaşık 800 milyar dolarlık bütçenin 42.1 milyar dolarını savunma harcamalarına ayırmayı kabul etti.

Hükümet, geçen yıl 42 milyar dolar olan savunma bütçesini yüzde 1.5 artırarak 42.1 milyar dolara çıkardı. Bütçenin uygulamaya girmeden önce parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

Gelecek yılki savunma bütçesinde, 1 Aegis radar donanımlı destroyer, 3 "Global Hawk" insansız hava aracı, 6 F-35 savaş uçağı ve bir Boeing KC-46A havada yakıt ihmali uçağının maliyetinin karşılanması planlanıyor.

Japonya'nın ülkede bulunan ABD askeri üslerindeki yaklaşık 50 bin Amerikan askerine yaptığı 1.6 milyar dolar ödeme de savunma harcamalarında yer alıyor.

Bütçede yer alan harcamalar arasında, dünyanın en büyük denizaltılarından birinin inşası ve yeni bir deniz radarı sisteminin geliştirilmesi, 17 yerli üretim helikopter filosu, 36 muharebe tankı ve amfibik araç satın alınması bulunuyor.

Savunma Bakanlığı yetkilisi Tomoki Matsuo, bütçede enformasyon, gözetleme ve keşif alanlarında Japonya-ABD arasındaki işbirliğini artıracak öğeler olduğunu belirtti.

Abe'den önce savunma harcamalarında 11 yıl boyunca kesintiye gidilmişti. İkinci Savaşı'ndaki yenilgiden sonra hazırlanan Japonya anayasasında "pasifizm" yüceltilmesine rağmen Abe'nin Japon ordusunun daha güçlü role sahip olmasını istediği biliniyor.

ÇİN'LE GERİLİM

Japonya'nın savunma yönetmelikleri, Aralık 2013'te Doğu Çin Denizi'ndeki adalarla ilgili olarak Çin ile yaşanan gerilim üzerine yeniden düzenlenmişti. Aynı yönetmelikler, sene başında ABD ile savunma işbirliğinin genişletilmesine izin verecek şekilde gözden geçirilmişti.

Abe yönetimi, son olarak eylül ayında Japon ordusunun deniz aşırı yerlerde savaşmasına izin veren güvenlik yasasını parlamentodan geçirmişti.

Çin ise 2014'te yüzde 12.2 artırdığı savunma bütçesini 2015'te yüzde 10 artırmıştı.

Sayfa Yükleniyor...