Merkel Çin'de insan haklarını unuttu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi'ne mali destek sağlamak ve milyar dolarlık iş bağlantıları için Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Merkel, Pekin ziyaretinde "insan hakları" temsilcileriyle de görüşmek istedi ama Çin izin vermedi. Merkel bu duruma tepki göstermek yerine sessiz kalmayı tercih etti.

Merkel Çin'de insan haklarını unuttu

Çin son yıllarda Almanya'nın en büyük ticari partnerlerinden biri haline geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha fazla geliştirmek ve ekonomik kriz içinde olan Euro Bölgesi'ne mali destek sağlamak amacıyla Pekin ziyaretine çıktı. Merkel insan haklarına önem verdiğini göstermek için Çin ziyareti sırasında Nobel barışı ödülü sahibi Liu Xiaobo ve insan hakları savunucusu Gao Zhisheng'in avukatı Mo Shaoping'le Almanya'nın Pekin Büyükelçiliği'nde bir görüşme yapacaktı.

İnsan hakları avukatı Mo Shaoping, Almanya Başbakanı Merkel'le biraraya gelmek için hazırlıklarını tamamlamıştı. Ancak Shaoping'e Çin istihbarat elemanları kötü bir sürpriz hazırlamışlardı.

ÜÇ SAAT ALIKONULDU
Almanya, pazartesi günü Merkel'le görüşmesi için insan hakları avukatı Mo Shaoping'i büyükelçiliğe davet etti. "Davet"i haber alan Çinli yetkililer, Mo Spaoping'in bürosunu ziyaret ederek, üç saat alıkoydular. Çinli yetkililer, ülkenin istikrarını gerekçe göstererek Merkel'le görüşmemesini talep etti.

MERKEL ENGELLEMEYE SESSİZ KALDI
Merkel ise Çin hükümetinin insan hakları temsilcileriyle görüşmesini engellemesine sessiz kalmayı tercih etti. Konuyla ilgili Alman haber ajansı dpa'ya telefonla açıklama yapan Mo Shaoping, "Görüşmeye gitmeme izin vermiyorlar" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel, resmi ziyaret çerçevesinde bugün Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüştü. Çin Devlet Başkanı Hu, Merkel'in ziyaretinin iki ülke arasındaki "güven" ve "birbirini anlama" bağlarını daha da güçlendirdiğini söyledi.

'EURO BÖLGESİNE YARDIM EDEBİLİRİZ'
Merkel'le ziyareti sonrası açıklama yapan Çin Başbakanı Wen Jiabao da, borç kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi'ne destek olmak amacıyla Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve yerini alması beklenen Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) daha fazla katkı yapabileceklerini söyledi.

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümünün aciliyetine ve önemine dikkati çeken Wen, Avrupa'nın borç krizinin üstesinden gelebilmesi için EFSF ve ESM aracılığıyla desteğini artırma yolları aradıklarını vurguladı.

MERKEL: ÇİN'E BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Almanya Başbakanı Angela Merkel de ''Avrupa'daki borç krizinin çözümünde G-20 üyesi ülkeler ve özellikle Çin'e büyük iş düşüyor'' açıklamasını yaptı.

Sayfa Yükleniyor...