Tahran'da İngiliz Büyükelçiliği'ne baskın

İran'da Amerikan Büyükelçiliği'nin basıldığı 1979 tarihini anımsatan görüntüler yaşandı. Başkent Tahran'da protestocular İngiltere Büyükelçiliğini bastı, İngiliz bayrağı yakıldı, camlar kırıldı.

Tahran'da İngiliz Büyükelçiliği'ne baskın

İslam devriminden kısa süre sonra Tahran'daki Amerikan Büyükelçiliği’ni basan protestocular, 449 gün boyunca büyükelçilkteki görevlileri rehin tutmuştu.


32 yıl sonra Tahran'da benzer görüntüler yaşandı. Bu kez hedefte İngiltere Büyükelçiliği vardı.

İngiltere'nin İran'a yönelik son yaptırım kararını protesto eden göstericiler, önce büyükelçilik binasının önünde toplandı, ardından bir grup protestocu binayı işgal etti.

Büyükelçiliğin camları kırıldı, molotof kokteyllerinin neden olduğu küçük çaplı yangınlar çıktı. Protestocular İngiliz bayrağını yakarken, binadaki bazı belgeler talan edildi.

Büyükelçilik görevlilerinin arka kapıdan kaçtıkları belirtilse de, 6 görevlinin bir süreliğine rehin tutulduğu ve polisin çabasıyla serbest kaldıkları açıklandı.

Göstericiler büyükelçiliğe ait Tahran'daki bir başka binayı da işgal etti ve işgal sırasında yaralananlar oldu.

İNGİLTERE'DEN 'REZALET' TEPKİSİ
İngiliz Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, büyükelçilik baskını "rezalet" olarak nitelendirildi. Açıklamada, "Bu durum kesinlikle kabul edilemez, şiddetle kınıyoruz" denildi.

İngiltere ayrıca, İran'daki vatandaşlarına çağrıda bulunarak evlerinde çıkmamalarını istedi.

BÜYÜKELÇİ SINIR DIŞI EDİLECEKTİ
İran, geçtiğimiz pazar günü İngiltere'yle diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürme kararı almıştı. İran meclisinin kabul ettiği tasarıya göre, İngiltere ile ekonomik ve ticari ilişkiler en düşük seviyeye indirilecek ve İngiltere'nin Tahran büyükelçisi iki hafta içinde sınır dışı edilecekti.

Meclis'teki görüşmeler sırasında bir milletvekili, 1979'de Amerikan büyükelçiliğinin işgal edilmesini hatırlatarak, öfkeli İranlıların İngiltere Büyükelçiliği’ni basabileceğini savunmuştu.

Tahran yönetiminin ilişkilerin seviyesini düşürme kararının Londra'nın tüm İngiliz finansal kurumlarına, İranlı kuruluşlarla çalışma yasağı getirmesine tepki olarak alındığı belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...