Türkiye'ye basın özgürlüğünde kötü not

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün yıllık raporunda, Türkiye basın özgürlüğü konusunda 10 basamak birden düşerek 148. sırada yer aldı. Raporda gazeteci tutuklamalarının artığına dikkat çekildi.

Türkiye'ye basın özgürlüğünde kötü not

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde Türkiye'ye insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda sert eleştirilerinin ardından, bu kez de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye'ye yönelik ağır eleştiriler içeren bir rapor yayımladı.

Örgütün 2011-12 aralığını içeren raporda, "Türkiye eski alışkanlıklarına döndü" değerlendirmesi yapıldı. Raporda Türkiye'de gazetecilerin, askeri darbe dönemlerinden bu yana örneği görülmemiş bir şekilde art arda tutuklandığına dikkat çekildi. Raporda gizli telefon dinlemelerinin arttığı ve gazetecilerin tehdit edildiği de belirtildi.

'MEDYA ORGANLARI SİNDİRİLDİ'
"2011 yılı içinde Türkiye'de gazeteciler yargı tacizine uğradı" denilen raporda, "Terörizmle mücadele adı altında, onlarca gazeteci Ergenekon, KCK, ve yasadışı PKK üyesi ya da yandaşı oldukları gerekçesi ile yargılanmadan hapse atıldı. Bu durum medya kaynaklarının sindirilmesine yol açtı" görüşü savunuldu.

TÜRKİYE AFRİKA ÜLKELERİNİN GERİSİNDE
Basın özgürlüğü konusunda birçok Afrika ülkesinin gerisinde kalan Türkiye'yi sıralamada takip eden ülkeler de, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye, İran, Suudi Arabistan gibi ülkeler takip etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütününü yıllık raporunda basın özgürlüğüne en fazla saygı gösteren ülkeler ise, Finlandiya, Norveç, Estonya ve Hollanda olarak sıralandı.

BEŞ KITADA FAALİYET GÖSTERİYOR
Haber alma ve haber verme özgürlüğünün geliştirilmesi için uğraş veren meslek örgütlerinden biri olan Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün beş kıtada 150'yi aşkın temsilcisi bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...