20 yıllık acı: Bosna

Bosna topraklarını kana bulayan ve Avrupa’nın gözü önünde yaşanan en büyük katliamlardan birine sahne olan savaşın ardından 20 yıl geçti. Mete Çubukçu ile Pasaport bu akşam, Bosna Savaşı’nın 20. yılını Saraybosna’da değerlendiriyor.

20 yıllık acı: Bosna

Mart 1992’de Bosna Hersek’in referandumla sonucu bağımsızlığını ilan etmesinin ardından sıkılan ilk kurşunun ardından geçen 5 yıl içinde tam iki milyon kişiyi yerinden eden, binlerce kişinin ölümüne yol açan Bosna Savaşı'nın sonrasında halk bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da geleceğe umutla bakmak istiyor.

20 yılın ardından Bosna’da neler değişti?

Dayton Anşlaşması savaşı durdu ancak Bosna Hersek Federasyonu ile Sırp Cumhuriyeti’ni yaratan anlaşma işlevini yitirdi mi?

Savaşın korkunç yüzünü en ağır biçimiyle yaşayan yaşlı kesim gelecek için ne hedefliyor?

Savaş döneminin çocukları, bugünün gençleri ve geleceğin yöneticileri Bosna için umutlu mu?

“Yaşadıklarımızı unutmayalım ama acılar üzerinden intikam almayalım” diyenlerle “Savaş suçluları sokaklarda dolaşırken acıları nasıl unutabiliriz” diyenler yeniden birlikte yaşayabilecek mi?

Yeniden yapılanma sürecine giren Bosna, Avrupa Birliği’ne üye olabilecek mi?

Mete Çubukçu ile Pasaport, Bosna Savaşı’nın 20.yılını Saraybosna’da değerlendiriyor. Bosna Hersek’in kurucu ve ilk devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç’in oğlu ve aynı zamanda bugünün Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç ülkenin bugünün ve yarınını Mete Çubukçu’ya anlatıyor.

Bosnalı Sırp ve Hırvat temsilcilerden, akademisyenlere, savaş dönemine tanıklık etmiş gazetecilerden, Serebrenica Katliamı’nı yaşayan Serebrenica Anneleri’ne kadar çok sayıda isim 20 yıllık süreci kendi deneyimleriyle paylaşıyor.

Mete Çubukçu ile Pasaport bu akşam 22.15'te NTV'de...

Sayfa Yükleniyor...