Aksaray'dan kenevir üretimi için başvuru (1 milyar dolarlık pazar)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üretim talimatı verdiği kenevirin, ülkemizde 1 milyar dolarlık pazar oluşturması öngörülüyor. Akrasay'da da üretilmesi için girişimde bulunulurken, sektörden hammadde tesisi ve Kenevir Araştırma Enstitüsü kurulması önerisi geldi.

Aksaray'dan kenevir üretimi için başvuru (1 milyar dolarlık pazar)

En eski tarımsal bitkilerden olan ve günümüzde 25 binin üzerinde kullanım alanı bulunan kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'de yeniden üretiminin yapılması için verdiği talimatın ardından Türk sanayisinin gündeminde. 

Türkiye'de Uyuşturucu Maddeler Kanunu gereği yasaklı olan kenevirin 2016 yılında hazırlanan yönetmelikle 19 ilde yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesine izin verilmesine karşın henüz üretime başlanmazken, alternatif hammaddeye yönelen sanayici, endüstriyel keneviri üretimine nasıl dahil edebileceğini araştırıyor. Dünyada 11 milyar dolara çıkması beklenen endüstriyel kenevir iş hacminin ülkemizde 1 milyar dolarlık pazar oluşturması öngörülüyor. 

"TÜRK KENEVİRİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALIDIR"

Dünya gazetesinde görüşlerine yer verilen Müstakil Sanayici ve İşadamlar Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 'Uyuşturucu maddeler Kanunu' gereği Türkiye'de üretimi yasaklı olan kenevirin 2016 yılında hazırlanan yönetmelikle yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesinin planlandığını, ancak henüz üretim aşamasına geçilmediğini belirterek, sanayi üretimi için son derece önemli olan ve yüksek verimliliği sayesinde hammadde giderleri noktasında oldukça büyük bir avantaj sağlayan bu bitkinin gerekli planlamalar tamamlanarak, bir an önce kontrollü bir şekilde üretimine başlanmasının elzem olduğunu söyledi.

Anadolu'da yetişen kenevirin, Avrupa'da ve diğer bölgelerde üretilen çeşitlerine göre kalitesi ve yüksek verimliliğiyle öne çıktığını ve bu farklılığından dolayı yerli tohum olan kenevir bitkisinin, Türk Keneviri olarak tescil ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaan, şu önerilerde bulundu: "Yönetmelik hızlı bir şekilde işlevsel hale getirilmeli. Tohum üretimi ivedi şekilde başlamalı, bununla eşzamanlı olarak, 19 ilde kenevir üretim alanları, il Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından hızlıca belirlenmeli ve yetersiz kalması durumunda diğer illerde de üretim bölgeleri artırılmalıdır. Türk Keneviri tohumu üzerinde laboratuvar çalışmaları yapılarak, uyuşturucu seviyesi düşük "Endüstriyel Türk Keneviri" tohumu üretilmelidir. Tüm bu süreçlerin takibi ile planlı ve kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır."

AKSARAY KENEVİR ÜRETİMİ İÇİN BAŞVURU YAPTI

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Göktaş ve Aksaray Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Özkök, endüstriyel amaçlı kullanılmak üzere kenevir üretimi için başvuru yaptıklarını açıkladı. Aksaray'ın verimli topraklarının kenevir üretimi için ideal olduğunun altını çizen Başkanlar, gerekli tüm adımları atarak kenevir üretimi için çalışacaklarını yaptıkları ortak yazılı açıklama ile dile getirdiler.  Açıklamada,  "Ülkemizin verimli topraklarının bu pazardan pay edinmesi noktasında Aksaray olarak bizler de yer almak istiyoruz. Üreteceğimiz kenevir, sanayi amaçlı kullanılacağı için hem ülkemiz ekonomisine hem de vatandaşlarımıza yeni bir üretim kapısı açacaktır"denildi.

KENEVİR TOHUMUNDA İTHALATÇI BİR ÜLKEYİZ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAQ) kayıtlarına göre; 2017'de dünyada 102 bin 416 hektar alanda yapılan ekimden 28 bin 61 ton kenevir alındı. TÜİK geçici verilerine göre; 2018'de Türkiye, 24 dekarlık alana yaptığı ekimle, 1 ton civarında kenevir üretti.

2018 yılında 48 ton 663 kg kenevir ithalat yapıldı. Buna karşılık 66 bin 748 dolar ödendi. 2018 ihracatı 1 ton 900 kg olup, 2 bin 986 dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 29 Eylül 2016 tarihinde çıkan yönetmeliğe göre; Bartın, Karabük, Amasya, Antalya,
Burdur, Çorum, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde kenevir üretimi yapılabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...