Alabalıklar için

Yol ve köprü yapımında dere yataklarının bozulması, bilinçsiz avlanma gibi nedenlerle tatlı sulardaki alabalık nesli tehlikeye girdi. Trabzon'da bir alabalık yetiştirme istasyonu kuruldu. İstasyonda yüz binlerce yavru alabalık yetiştiriliyor.

Alabalıklar için

Tunceli ve Ardahan'ın da aralarında bulunduğu 7 ildeki dere ve göllerden yakalanan anaç alabalıklardan elde edilen yavru balıklar, tesisteki 54 havuzda özel olarak besleniyor. Tesisteki 6-7 kilogram ağırlığında anaç balıklar ile çok sayıda yavru balık, zarar görmemeleri için kış mevsiminde istasyonda yer alan bir binanın içindeki havuzlara alınıyor. Bağışıklık kazanmaları için yine tesiste yetiştirilen kurtçuklarla beslenen balıklar, belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra anaç balıkların alındığı sulara bırakılıyor.
Trabzon Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu, “Alabalık popülasyonunu artırmak amacıyla Doğu Karadeniz'de Maçka Altındere Vadisi'nde proje uygulamaya geçti. İlk etapta 7 ilden anaç balıklar yakalandı. Ağırlıklı olarak Bolu, Giresin, Tunceli, Ardahan, Rize, Artvin ve Trabzon'dan yakalanan anaç balıklarla yavru üretimine geçtik.
Yetiştirdiğimiz yavru balıkları yine aynı sulara bırakırken, bir yanda da yeni anaç balık yakalama çalışmalarımız devam ediyor. Balıkları aynı sulara bırakmaktaki amacımız yöreye, doğaya özgü ve oradan yetişen türün devamlılığını sağlamak. Fahrettin Ulu, 2008 yılında toplam 300 bin yavru alabalığın üretilerek Bolu Abant ve Yedigöllere bırakıldığını belirterek, ''Diğer illerimizden elde ettiğimiz yavru balıkları da bakanlığımızın geliştirdiği program dahilinde yine dere ve göllerimize bırakacağız. Bütün bunları yaparken amacımız bozulan ekosistemi tekrar eski haline getirmek ve orman içi sulardaki mevcut doğal popülasyonu artırmak'' diye konuştu.
UZUNGÖL'E BİNLERCE ALABALIK BIRAKILACAK
Ulu, proje çerçevesinde Trabzon'da yer alan ve turistik açıdan bölgenin önemli merkezlerinden olan Uzungöl'den de anaç balık elde ettiklerini belirterek, ''Bu anaç balıklardan yaklaşık 10 bine yakın yavru balık ürettik. Bunları da önümüzdeki süreçte yine derelerimize ve Uzungöl'e bırakacağız'' diye konuştu. Ayrıca Artvin Şavşat Karagöl ile Tunceli Munzur yöresinden elde edilen anaç balıklar ile bu balıklardan elde edilen yavru balıkların aynı yöreye bırakılacağını ifade eden Ulu, istasyonda üretilen diğer balıkların da alındıkları sulara salıverileceğini söyledi.  
SPORTİF AVCILIĞI GELİŞTİRECEK
Doğal alabalık türünün popülasyonunu çoğaltarak halkı sportif avcılığa yönlendirmek ve bilinçsiz avlanmaya son vermek istediklerini belirten Ulu, şöyle devam etti: ''Bilinçsiz avlanmayı ortadan kaldırdığımızda 3-4 yıl sonra insanlar sportif olta balıkçılığı kapsamında çok daha güzel bir şekilde zamanını geçirecek. Mevcut türümüzü koruyup geliştirirsek, hem bölgemize ve diğer illere turist çekmiş olacağız hem de insanımız sportif alabalık avcılığı yaparak, zamanını çok iyi geçirmiş olacak. O zevki almış olacak.''

Sayfa Yükleniyor...