Anayasa Mahkemesi'nin 'enteresan durumu'

CHP'den, Anayasa Mahkemesi kanununun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yine yüksek mahkemeye şikayet edildiği, ilk olarak bunun sonuçlanması gerektiği açıklaması geldi ve eklendi: Verdiği kararlar düşebilir...

Anayasa Mahkemesi'nin 'enteresan durumu'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Birgül Ayman Güler, Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Gündemde, mahkemenin partiye verdiği para cezası vardı ancak Güler, 'enteresan durum' dediği bir başka noktaya dikkat çekti.

Güler, ''Anayasa Mahkemesi reddi hakim talebinde bulunan CHP'ye para cezası verdi. Anayasa Mahkemesi kanunu 30 Mart 2011 günü yenilenmişti. 6212 sayılı 1983 yılında çıkarılan kanun tümüyle yeni baştan yazılmıştı. Bu kanuna dayanarak hareket etti Anayasa Mahkemesi" dedi.

Güler şunları söyledi:
"CHP, Anayasa Mahkemesinin kurulması ve yargılama usulleri hakkındaki kanun, yani Anayasa Mahkemesini kuran kanunun anayasaya aykırı olduğunu değerlendirmişti ve o kanun çıktıktan iki ay sonra 30 Mayıs 2011'de Anayasa Mahkemesine, başka başvuracağı yer yok, yasal denetim için, kendisinin kuruluş kanunun iptal edilmesi isteğiyle şikayet etmişiz'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin kendi kuruluş kanunu ile ilgili yasanın iptali ile ilgili davayı sonuçlandırmadığını kaydeden Güler, ''Buna rağmen pek çok başvuruya ilişkin yargılama yaptı, kararlar verdi. Kendi kurucu kanununa ilişkin değerlendirmesini yapar ve gerçekten onda anayasaya aykırılık görürse Anayasa Mahkemesinin şimdiye kadar, yani 30 Mayıs 2011'den bu yana verdiği tüm kararlar düşer. Enteresan bir durumdur.''

"'MUHALEFET YAPMAYIN' MESAJI"
Güler, ''Anayasa Mahkemesi kuruluş kanununda anayasaya aykırılık iddiası var. Cumhuriyeti'nin köşkünde oturan cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili tartışma var. Görev süresi ile ilgili soru işaretleri var. Türkiye'de her şey yolunda gidiyor. Niye şikayet ediyorsunuz diye şaşıranlar var.

Biz Anayasa Mahkemesinin daha çok bireysel başvurular için düşünülmüş para cezasını ana muhalefet partisine uygulamış olmasını 'Türkiye'de muhalefet yapmayın' mesajı olarak algılıyoruz. Ve Anayasa Mahkemesinin anayasaya uygunluk denetimini değil, siyasi iktidara uygunluk denetimi yapar hale geldiği kanısındayız.

Bütün kitaplarda yazar. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri daha birinci sınıfta öğrenir. Hukuk devleti dediğiniz şeyin 7 mekanizması vardır. Bunlar adeta sınav sorusu sayılır. O ilkelerden bir tanesi yasama işlevi, kanun çıkarma işlemi yargısal denetime bağlı mıdır, değil midir? Yani Anayasal yargılama var mı o ülkede? Yani Anayasa Mahkemesi var mı? Anayasa Mahkemesi, anayasanın denetimi bakımından, mahkemelerin bağımsızlığı ilkesince bağımsız mı? Bu soruları sorar'' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...