Artık siyaset konuşacak

Yaklaşık 2.5 aylık tatilin ardından TBMM yeni yasama yılına başlıyor. 9 eksik milletvekiliyle açılacak olan Meclis, ilk kez bir Süryani milletvekiline ve BDP'li vekillerin dönüşüne tanık olacak.

Artık siyaset konuşacak

TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem ikinci yasama yılının başlaması nedeniyle özel gündemle toplanacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurula hitap edecek. Gül'ün konuşmasının ardından, BDP/Blok milletvekilleri yemin edecek.

Günün en dikkat çeken olayı ise, 1991'de Milletvekili yeminini ettikten sonra kürsüden Kürtçe olarak 'Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum' dediği için Meclis'ten atılan ve 10 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Leyla Zana’nın Meclis'e dönmesi olacak.

Ayrıca ilk kez Süryani bir milletvekili Meclis'te olacak. BDP/Blok adayları arasından Mardin'den seçilen Süryani kökenli Erol Dora, TBMM'de gayrimüslim kimliği temsil edecek ilk milletvekili olacak.

PANTOLON, BAYAN VE ANAYASA
TBMM Genel Kurulunu ilk haftada önemli düzenlemeler bekliyor. En önemli gündem maddesi, sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan tezkere olacak. Hükümete verilen yetki süresi 17 Ekim'de doluyor. Tezkerenin 5 Ekim Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.

Meclisin yeni yasama yılında ele alınması planlanan ilk teklif, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giyebilmesi için verdiği İçtüzük değişikliği olacak.

Teklif, TBMM İçtüzüğü'nde ''kadınların tayyör'' giymesinin yanı sıra ''ceket ve pantolon giymesi''ne de imkan tanıyor. Teklifle, İçtüzüğün ''kıyafet'' başlıklı 56. maddesindeki ''bayanlar tayyör giyerler'' şeklindeki ifade, ''kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler'' şeklinde değiştiriliyor.

Teklifte, ayrıca İçtüzük'teki ''bayan'' ibaresinin de ''yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi'' de yer alıyor.

Diğer siyasi parti gruplarının da sıcak baktığı teklif, önce TBMM Anayasa Komisyonunda, hemen ardından da Genel Kurulda görüşülecek.

Yeni yasama yılı, Yeni Anayasa çalışmalarına da hız verecek. Bu amaçla TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mecliste grubu bulunan siyasi partilere birer yazı göndererek, Uzlaşma Komisyonu için ikişer üye bildirmelerini isteyecek. Grupların üyelerini bildirmesiyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu da kurularak çalışmalarına başlayacak.

MİLLETVEKİLLERİNE TABLET
Milletvekilleri için ''Yasama El Kitabı'' hazırlandı. Kitapta, milletvekillerine yasama süreci, tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Bugüne kadar bir sekreter ve danışman ile çalışan milletvekilleri, yeni yasama yılından itibaren üçüncü personelle çalışma imkânına kavuşacak.

Yeni yasama yılında milletvekillerine birer ''tablet'' verilecek.

MECLİS TV YAYINLARINA YENİ DÜZEN
Bugüne kadar TBMM Genel Kurulu ile paralel olarak yayın yapan Meclis TV, yeni dönemde salı, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-19.00 saatleri arasında yayın yapacak. Genel Kurulun başlayacağı 15.00'e kadarki bir saatlik sürede Meclisteki çalışmaları banttan özet olarak sunacak olan Meclis TV, siyasi partilerin grup toplantılarını canlı vermeyecek.

Yeni düzende, TBMM Genel Kurulunun yayınlarının Meclisin içinde kapalı devre olarak İnternet üzerinden izlenmesi hedefleniyor.

TBMM ile TRT arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak yayınlara sınır getirilmesine rağmen Meclis TV, Genel Kurul çalıştığı sürece kayıt yapacak. Yazılı tutanaklar gibi görüntüler de arşivde saklanacak. Meclis Başkanlığınca uygun görülürse, görüntü isteyen kuruluşlara bu kayıtlar verilebilecek.

Sayfa Yükleniyor...