'Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası mı?'

Sporda şike cezalarını azaltan kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri başladı. Bakan Suat Kılıç'a, 'Teklif kamuoyunda Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası olarak değerlendirilebilir mi?' sorusu yöneltildi; böyle düşünen vekiller de vardı.

'Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası mı?'

TBMM Genel Kurulu'nda, şike cezalarını azaltan yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve 1. madde kabul edildi.

Bugün saat 14.00'te yeniden toplanacak olan Genel Kurul'da, Bakan Suat Kılıç ve siyasi partiler söz aldı.

Teklif üzerindeki eleştiriler arasında 'Aziz Yıldıırm'ı kurtarma yasası mı?' ifadeleri yer alırken, mevcut yasadaki cezaların çok olduğu vurgulandı. Bakan Kılıç ve vekillerin teklif üzerindeki konuşmaları şöyleydi:

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç
''Hükümet tasarısı görüşmüyoruz, bu bir kanun teklifidir ve altında 4 siyasi partinin grup başkanvekilerinin imzası vardır. Hasip Kaplan imzasını geri çekmiş olsa bile... Bu imzayı başta atmamış olsaydı belki Komisyon bunu gündem yapmayacak, Genel Kurula indirilmeyecekti. Teklif Meclis iradesiyle şekillenen husustur. Eğer öyle bir irade varsa, Meclisin müşterek iradesidir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Yürütme organı olarak bunun üzerinde inisiyatif kullanmamız mümkün değil.

18 kulübün bizzat başkanları ve başkanvekillerinin, yasanın değiştirilmesi taleplerini içeren ve ıslak imzaların bulunduğu bir metin geldi. Ayrıca 4 siyasi parti grubunu gezerek bunu kendileriyle de paylaştık. Düzenlemenin çok acele olduğu kanaati bende hasıl olmadı.

(MHP Milletvekili Yusuf Halacoğlu'nun ''Teklif kamuoyunda Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası olarak değerlendirilebilir mi?'' sorusu üzerine) Şahsım, Adalet Komisyonu üyeleri ve milletvekillerini herhangi bir şahsı kurtarmaya mahsus bir kanun yapma fikrinden ve düşüncesinden tenzih etmek isterim. Aziz Yıldırım, benim şahsen hayatım boyunca gördüğüm, karşılaştığım, yan yana geldiğim biri hiç olmadı. Şahsa yönelik bir düzenleme kanaati bizde olmadı. Kamuoyunda böyle bir algı olabilir ama eksik bilendirmeden kaynaklı olabilir.

("Cezalar çok indirildi'' eleştirisine karşılık) Teklif Anayasaya, mevzuata ve uluslararası normlara aykırılık olmaması için bu şekle dönüştürüldü. Normal hale gelmiş oldu. Yine Meclisin ve kamuoyunun takdirindedir."

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk
"Kantarın topuzu fazla kaçtı. Suç-ceza karşılaştırılmasında denge sağlanması için yeni bir teklif getirildi... Ülkemiz spor suçları için cehennem olmalıdır. Ama yargı camiası bu konuda bize güven vermemektedir.

Kamuoyunda suçlu hazırdı, suçluyu suçlayabilmek için deliller, belgeler mi hazırlanıyordu algısına sebebiyet verilmemeli. Kamuoyunda bu düzenleme hakkında 'Meclis birilerini mi kurtaracak?' deniyor. Daha açıklanmadan şaibe bulaşmış bir iddianame olmuştur. Suç soruşturması lince dönüşmüştür, bu linç durdurulmalıdır."

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü
''Bu teklife nereden geldik? Yasada şikeye verilen cezalar düzenlenirken rüşvet suçuyla mukayese edildi. Cezaların bu şekilde olmasının nedeni rüşvete benzer suç olması. Cezanın yüksek olması anormal kabul edildi. Fazla olmuş olabilir, bunu takdirle karşılıyorum.

Cezanın indirilmesi kamuoyunda af olarak algılanabilir. Bu algıyı gidermek için öngörülen cezanın seçenekli yaptırımlara ve paraya çevrilmemesine, ertelenmemesine imkan tanındı. Ceza alan kişiler hapis cezasının üçte ikisini hapiste yatarak çekecek.

Yasa, Avrupa'da bu konuda düzenlenmiş en iyi düzenlemelerden biri ve Avrupa Konseyi, Mart ayında yapacağı toplantıda üye diğer ülkelere emsal göstermeye karar verdi."

AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler
"Cezaların ertelenemeyeceği, alternatif seçenekli cezaların verilmeyeceği, şike ve teşvik priminin teşvik edilmemesi teklifin en önemli ve iyi yönüdür. Suçtan mahkumiyet durumda yöneticilikten alınması da çok önemlidir. Ben bu teklifi yürütülmekte olan bir soruşturmayla ilgili görmüyorum. Son operasyon kamuoyu için bir milat niteliği taşıyor.''

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan
"Futbol lobisi yoğun baskı yaptı, özellikle Fenerbahçeli taraftarlar takımlarına sahip çıktı. CHP teklife, cezaların ağır olması, partilerin gerektiğinde nasıl anlaşabildiklerini ortaya koymak, baskı gruplarının parlamentoyu nasıl etkileyebildiğini göstermek amacıyla 'evet' dedi. Keşke insanlarımız, spor kulüplerimizin arkasında durdukları kadar demokrasi, özgürlük konusunda da duyarlı olabilseler."

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder
"Şike 'de bir devlet politikasıdır ve 12 Eylül'de Kenan Evren'in bir Ankara takımını birinci lige çıkarmasıyla başlamıştır.

Şike ahlaksızlıktır, büyük ayıptır. Bu devlet, Diyarbakırspor küme düşmesin diye Altaysporlu oyuncuların odasına ziraat ilacı sıktırttı. Türkiye-İsviçre maçında da ahlaksızlık yapılmıştır.

Bu yasa teklifinden BDP'nin imzasını çekmesi gerektiğini ben dile getirdim Böyle bir işte dahlimizin olmasını kendi adamıza ahlaksızlık sayarım. Niye? Maç sürerken kural değiştirmekten dolayı.''

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan
"Yasadaki düzenlemeler Kulüpler Birliği tarafından hazırlandı. Bunu hazırlayanların başında Aziz Yıldırım da vardı. Takdiri ilahi, tasarıyı hazırlayan da ilk toslayan da Yıldırım oldu. Türkiye'de hukuksuzluğun diz boyu devam ettiği ortamda sanki tüm sorunları çözmüşüz, gele gele Fenerbahçe Kulübü Başkanı'nı içeriden nasıl kurtarırız demeye geldi.

Meclis sorunların çözümü konusunda bu kadar ciddiyetle çalışıyorsa, seçilmiş olan ama görev yapamayan milletvekilleri var, hangisi Aziz Yıldırım'dan daha az değerli. Gelin bu düzenlemeden sonra onlarla ilgili kanun teklifini hazırlayıp Engin Alan Paşa ve diğer arkadaşları aramıza alalım. Aziz Yıldırım kendisi hakkında yasa çıkartılan kişi olarak tarihe geçecektir. Bu Meclis de Aziz Yıldırım'ı cezaevinden çıkaran Meclis olarak tarihe geçecek.''

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan
"Düzenleme neden çıkarılmak isteniyor? Şike soruşturmasından dolayı cezaevinde olan kişiler yasanın çıkarılmasında rol oynuyor. Çankırıspor, Çorumspor şike yapsaydı yine bu kadar üstüne düşecek miydiniz? Meclis ciddiyetine yakışır tutum içinde olmalı.

Şahıs, takım, kurumlara göre yasa çıkarılır mı? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez belgesi, delili, evraklarıyla bir şike olayı ortaya çıkarıldı. Bugüne kadar hiç şike olmadı mı, Aziz Yıldırım kimin ayağına bastı ki bu iş ortaya döküldü, ne oldu da tanrılar insafa geldi? Bu işe 'evet' derse Meclis zan altında kalacak.''

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli
"BDP'nin desteği olmasaydı bu teklif bugün görüşülemeyecekti. Teklif, bütün partilerin mutabakatı olduğu için görüşülebiliyor. Bu teklif birilerinin temsilcileriyle görüşülerek hazırlandıysa, teklifte BDP temsilcisinin de imzası olduğu için bu töhmet altında siz de kalıyorsunuz. İmzanıza sahip çıkacaksınız. Olması gereken budur.''

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder
''BDP Grubunu kendi gurubunuz mu zannediyorsunuz? BDP'de herkes özgür. Biz imzamızı çektiğimizi bugün değil iki gün önce açıkladık. O zaman tutuklu vekiller için de bu hamiyetinizi gösterin de görelim.''

Kabul edilen 1. maddenin ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin 2. maddesi üzerinde görüşmeler sürerken çalışma süresinin tamamlanması üzerine, birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Sayfa Yükleniyor...