Bafa Gölü temiz mi?

Ege Bölgesi'nde kuş türleri ve balık çeşitliliği ile dikkat çeken Bafa Gölü'nde kış mevsimine girerken yaşanan balık ölümlerinin ani ısı değişiminden kaynaklandığı bildirildi.

Bafa Gölü temiz mi?

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı,  Bafa Gölü'nü korumaya yönelik yapılan denetimlerden olumlu sonuçlar alındığını belirterek, ''Alınan önlemler sayesinde gölde yaşanan kirlilik ortadan kalktı ve özellikle kuş sayısında ciddi bir artış yaşandı'' dedi.

Gölde yaşanan kirliliği önlemek için önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Atçı, göle ''kara su'' diye tabir edilen atık suların bırakılmasına yönelik tedbirler aldıklarını ve bu çerçevede bir zeytin yağı fabrikasına ceza kestiklerini hatırlattı. İlçe Tarım Müdürlüğü, Bafa Belediyesi ve jandarma ekiplerinin ortaklaşa hareket ettiklerini bildiren Atçı, ''Gölün kirletilmesine asla izin vermeyiz. Gölde zaman zaman yaşanan balık ölümleri kirlilikten değil mevsimsel sebeplerden. Bazı balık cinsleri suyun sıcaklığında ani değişimler yaşandığında ölüyorlar'' diye konuştu.

Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez ise gölün en iyi şekilde korunması gerektiğine işaret ederek, ''Yöre halkının geçim kaynağı zeytincilik ve beldemizde çok sayıda zeytin fabrikası var. Zeytin yağı fabrikalarının atık sularını Bafa Gölü'ne deşarj edilmesini önlemek amacıyla fabrikalara havuzlar yaptırdık. Artık gölde kirliliğe neden olan 'kara su'lar Bafa Gölü'ne gitmiyor. Bafa Gölü bu yüzden kirlenmiyor'' dedi.

Bafa Gölü'nün bu sene kuş çeşitliği, balık sayısındaki artış ve temizlik yönünden altın dönemini yaşadığını ifade eden Dönmez, ''Gölün temiz kalması için yaptığımız çalışmalarda Çevre İl Müdürlüğümüzle birlikte hareket ediyoruz. Gölümüzü daha iyi tanıtmaya çalışıyoruz ve özellikle gölde yaşayan yılan balığının tanıtımına büyük önem veriyoruz. Bafa Gölü'nün tanıtmak amacıyla yol kenarlarında çalışmalar yaptık ve internet siteleri aracılığıyla çalışmalarımız devam ediyor'' görüşünü aktardı.
         
BAFA GÖLÜ'NÜN KORUMA ÇALIŞMALARI
         
Milas Jandarma Komutanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri, haftanın belirli günlerinde Bafa Gölü çevresinde, ''Kaçak avcılık, katı ve sıvı atıkları önleme'' amaçlı olarak görev yapıyorlar.

Göl çevresinde devreye gezen jandarma timleri, tatilcileri gölü kirletmemeleri konusunda uyararak, gölü kirletenlerin veya kaçak avlananların 156 jandarma hattı aracılığıyla ihbar edilmesini istiyor.

Muğla, Aydın, Bodrum ve Milas'ta faaliyet gösteren Türk ve yabancı çevre grupları ise sık sık Bafa Gölü'nü ziyaret ediyor ve göldeki doğal yaşama zarar veren kirlilik ve kaçak avacılık gibi gelişmeleri kamuoyu ile paylaşıyor.
        
25 TÜRE AİT 64 BİN 814 KUŞ
         
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Bafa Gölü ve yakın çevresi 1994 yılında ''Bafa Gölü Tabiat Parkı'' ilan edilerek, koruma altına alınmıştı. Korunan alanın büyüklüğü 6 bin 500 hektar su yüzeyi ve 5 bin 781 hektar karasal alan olmak üzere 12 bin 281 hektar olarak belirlenmişti. Göl ve çevresi İzmir 2 No'lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca flora ve fauna zenginliği dolayısıyla 1989'da birinci derece ve üçüncü derece doğal sit, Herakleia, Latmos ve Myus antik kentlerinin bulunması dolayısıyla da birinci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmişti.

Bafa Gölü'nün Ege Bölgesi'nin en büyük gölü olduğuna işaret eden yetkililer, göl ve çevresinin, su kuşları ve diğer kuş türleri açısından da oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Yetkililer, dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan yırtıcı akkuyruklu kartal ve küçük kerkenez kuşlarının göl yakınındaki çayırlarda yaşadığını ve kırsal yerleşimlere yakın bölgelerde ürediğini belirterek, ''Bu yıl Bafa Gölü Tabiat Parkı'nda kış ortası kuş sayımında 25 türe ait 64 bin 814 kuş kaydedildi'' bilgisini veriyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce izin verilen ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsünce yürütülen ''Bafa Gölü'nün Jeolojik Yapısı ve Kirliğin Araştırılması Projesi'' kapsamında, Ağustos ve Eylül aylarında Bafa Gölü'nde 17 farklı noktada, yüzey ve dip olarak 2 farklı derinlikte ölçümler yapıldığı, yangına en hassas bölge olan ''Canlı Balık'' mevkisinde ise yangın korumaya dönük çalışmaların devam ettiği bildiriliyor.

Sulak alanlarda gerçekleştirilen koruma projeleri içinde dünyada ilk 10 arasında yer alan projeyle, göldeki balık potansiyelini doğrudan etkileyen Serçin Gölü ve dolayısıyla Bafa Gölü'nün su seviyesini gerekli düzeyde tutmak ve böylece göldeki balık verimini yükseltmek amacıyla modern bir regülatör olan ''Şişme Savak'' yaptırılmıştı.
        
AĞIR METAL KİRLİLİĞİ
         
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri ise ''Uzun Vadeli Gelişme Projesi'' kapsamında yapılan araştırmalarda, gölün genelinde ciddi bir kirlilik tespit edilmediği bilgisini vererek, ''Gölün yaklaşık 200 yıllık geçmişindeki kirlilik ve sedimentasyonuna yönelik çalışmalar ile ağır metal kirliliğine ilişkin değerlendirmeler sürüyor. Diğer araştırma ve ölçümler 2011'in Haziran ayına kadar tamamlanacak. Bafa Gölü ve çevresindeki endemik orkide türleriyle ilgili 2011 yılında 'Tür Koruma Programı' çalışmaları planlanıyor'' bilgisini verdi.


Sayfa Yükleniyor...