Bakan Günay bayrak yasağına son verdi

İzmir'de 89 yıldır her 9 Eylül'de süvariler tarafından İzmir Hükümet Konağı'na bayrak çekme seromonisinin bu yıl yapılmayacağı haberi büyük tepkiye neden oldu. Kültür Bakanı Günay törene müdahale etti ve bayrağı süvari birliklerinin çekeceğini söyledi.

Bakan Günay bayrak yasağına son verdi

Cumhuriyetin ilanından bu yana 9 Eylül İzmir'in Kurtuluş Günü'nün simgesi olan süvariler tarafından getirilen Türk Bayrağı'nın İzmir Valiliği'ne çekilmesi töreni, Mayıs ayında değiştirilen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'ne takıldı. Valilik tarafından 9 Eylül törenleriyle ilgili yapılan ilk duyuruda, atlı süvari birliği ve bayrak çekme töreni ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki geçit töreni yer almadı.

Kurtuluş Savaşı'na nokta koyan Konak'daki tarihi Hükümet Konağı'na bayrak çekilmeyeceğinin duyulması İzmir'deki sivil toplum örgütlerini ayağı kaldırdı, sosyal medyada da uygulama büyük tepki gördü.

'9 EYLÜL, ZAFERİN TAMAMLANDIĞI GÜNDÜR'
Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, yurtdışından yeni döndüğünü, İzmir'de yaşanan 9 Eylül tartışmasını gördüğünde müdahale etme ihtiyacı hissettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Anadolu'da çeşitli illerin, ilçelerin, kasabaların kurtuluş günleri var. Burada her yıl büyük devlet törenleri yerine yerel birimler tarafından kutlanması doğaldır ama, 9 Eylül bu yönetmelik kapsamı içinde değerlendirilecek bir gün değildir. Kurtuluş Savaşı tarihimizde önemli yeri olan özel günlerden biridir. Bir anlamda 30 Ağustos'tan sonra zaferin tamamlandığı vatan topraklarının işgalden kurtulduğu son gündür. Aynı zamanda tüm toprakların düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla taçlandığı gündür. O yüzden her yıl rutin olarak kutlanan kurtuluş günlerinden biri olarak değerlendirilemez. Ayrıca 90 yıldan bu ya biz İzmir'de bu zaferin son gününü, işgal altındaki İzmir Valiliği binasının ve İzmir vilayetinin tümüyle kurtuluşunun simgesi olarak Valilik binasına Türk bayrağı çekilmesini görmeyi ve uygulamayı bir milli gelenek haline getirdik. Bu çerçevede İzmir'deki anma törenlerinin şimdiye kadarki geleneğe uygun biçimde yapılması gerekiyor. Dar bir anlayışla bakarsanız kutlamalarla ilgili yönetmeliğin İzmir'i kapsamadığını görürsünüz. 9 Eylül sadece bir ilin ya da ilçenin kurtuluş günü değil. Yaşanan tartışmalar bana bir yanlış anlamaya müdahale etme anlayışı hissettirdi. İçinde bulunduğumuz milli hassasiyetin doruğa ulaştığı günlerde, şimdiye kadar ki uygulama neyse aynen yapmaya devam edeceğiz. Ben de bizzat oraya gelip bunu denetleyeceğim."

YENİ PROGRAMDA 'BAYRAK ÇEKME' YER ALDI
Bu açıklamanın yapıldığı saatlerde de İzmir Valiliği'nde törenle ilgili yeni bir program geldi. Bu açıklamada şöyle denildi:

"Temsili Birlikler, 9 Eylül Pazar günü saat 11.15'te Valilik Balkonu'ndaki göndere Türk Bayrağı çekecek. İzmir'in Düşman İşgali'nden Kurtarılışın 90. Yıldönümü kutlamaları, daha önceden hazırlanan program çerçevesinde, Pazar günü il genelinde yapılacak etkinlikler ile kutlanacaktır. Cumhuriyet Meydanı'nda saat 10.30 Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenkleri sunulacak; saygı ve duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra tören gösterileri devam edecektir. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak kutlama programından sonra, İzmir Valiliği önünde saat 11.30'da atlı birliklerin Hükümet Konağı binası önünden geçerek Valilik Balkonu'ndaki göndere temsili Türk Bayrağı çekilecektir. Bayrağın göndere çekilmesiyle birlikte İstiklal Marşımız söylenecektir."

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, "Geri adım gibi geliyor bana. Böyle düşünmeleri bizi sevindirdi. Düşmanın yurttan partimizin kuruluş yıldönümü her yıl olduğu gibi en etkili şekilde kutlayacağız" dedi.

Sayfa Yükleniyor...