Belge: Naipaul'un gelmemesine üzüldüm

Yazar Murat Belge, Nobel ödüllü yazar V.S. Naipaul'un, kendisine yönelik eleştiriler nedeniyle Avrupa Yazarlar Parlamentosu'na katılmamasıyla ilgili, ''Gelmemesine üzüldüm. Sanat, edebiyat alanında bundan önce Sırp yönetmen Emir Kusturica'da da benzer şeyler yaşandı'' dedi.

Hilton Convention Center'de başlayan Avrupa Yazarlar Parlamentosu'nda, basın mensuplarının, Naipaul'un Müslümanlara yönelik yazılarının Türk medyasında yer alması ve eleştirilmesi üzerine 'ye gelmekten vazgeçmesi konusundaki sorularını yanıtlayan Murat Belge, ''Gelmemesine üzüldüm. Sanat, edebiyat alanında bundan önce Sırp yönetmen Emir Kusturica'da da benzer şeyler yaşandı'' dedi.


Herkesin sonsuza kadar eleştiri hakkı olduğunu ama herhangi bir yazar ya da sanatçıya düşüncesinden dolayı ''Ben oraya gelirsem acaba ne olur'' gibi kaygılar hissettirmeyi onaylamadığını ifade eden Belge, ''Dolayısıyla üzüldüm'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Türkiye'de adeta böyle bir akım mı başladı?'' yönündeki sorusuna Belge, şu yanıtı verdi:

''Evet, böyle bir imaj yavaş yavaş inşa edilmeye başlıyor. Yani şimdi Müslümanlık üzerinden iki olay. Bu Türklük üzerinden de olur ve sonunda da insanları, sınırlarından içeriye aykırılık kabul etmeyen bir toplum haline gelir.

Naipaul'u davet edenler 'Biz her türlü düşünceyi barındırırız. Bir arada bulunuruz' düşüncesiyle davet ettiler sanırım. Yoksa Naipaul gelsin fikriyatını kabul ettirsin diye davet edilmedi herhalde. Bu bence normal, medeni bir tavırdır. Yapacak bir şey yok.''

DOĞAN HIZLAN
Yazar Doğan Hızlan da Naipaul'un katılmaması konusunda kişisel görüşünün olmadığını, herkesin düşündüğünü, inancını, yargısını söyleyebileceğini kaydetti.

Kendisinin yazarlara ''Her şeyi konuşabilirler'' diye ayrıcalık tanıdığını ifade eden Hızlan, ''Ben burada bir taraf değilim, bitaraf kalmaya çalışıyorum. O konuda bir tarafı haklı gösterecek bir yargıya da varamadım. Ben bütün iyi yazarları görmek isterim. Kadın, erkek, şu, bu, her yazarı görmek isterim. Bu benim yazarlara karşı engin hoşgörümden, iltimas geçmemden kaynaklanan bir şey'' dedi.

YAŞAR KEMAL
Yazar Yaşar Kemal de bu konuda görüşünün olmadığını ifade ederek, ''Görüşüm olsa bile yok'' diye konuştu.

Belge: Naipaul'un gelmemesine üzüldüm - 1

ADALET AĞAOĞLU
Yazar Adalet Ağaoğlu da Naipaul'un Avrupa Yazarlar Parlamentosu'nda olması gerektiğini, bu toplantıya da çeşitli görüşleri olan, çeşitli ülkelerde, coğrafyalarda yazan yazarlarla diyalog kurmanın çok verimli olacağını düşündüğü için katıldığını söyledi.

Avrupa'daki yazarların Türk yazarlarla daha iyi diyalog kurabilmesi halinde birbirlerini anlamanın daha kolay olacağını ifade eden Ağaoğlu, ''Müslüman'a çok hakaret ettiği söylenen Naipaul'un burada olmaması beni üzdü. Çünkü ona soracak çok sorum vardı. Dünyanın gidişini nasıl görüyor? 11 Eylül olaylarından sonra ABD toplumu başta olmak üzere dünyada yaygın şekilde İslam düşmanlığı var. Bunları kendisiyle konuşmak ve görüşlerini almak isterdim.

Belge: Naipaul'un gelmemesine üzüldüm - 2

'Edebiyatın coğrafyası ne olmalıdır, nasıl olmalıdır' gibi çeşitli yazarların görüşlerini almak isterim'' diye konuştu.

Ağaoğlu, bu tartışmayı Hilmi Yavuz'un başlattığını belirterek, genele yayılan bilginin iyi olduğunu ancak bunun provokasyon haline dönüşmesinin güzel olmadığını söyledi.

Naipaul'un gelmemesinin bu organizasyonu yapan İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansını da kaygılandırdığını dile getiren Ağaoğlu, ''Durum bu şekli alınca dedim ki 'Haçlı seferleri başlamıştı geriye döndü...' Hızlı değişim sonuçta Haçlı seferlerinin içine düştü. Haçlı seferlerini püskürttük anlamına geldi Naipaul'un gelmemesi'' diye konuştu.

İSKENDER PALA
Yazar İskender Pala da Naipaul'un metinlerinin bir kısmını gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

Belge: Naipaul'un gelmemesine üzüldüm - 3

''Bu metinlerden yola çıkacak olursak Türkiye'de kendi içimizden İslam'a ondan daha ağır hakaret eden pek çok insan var. Biz aynı duyarlılığı kendi içimizde göstermezken, konuk ettiğimiz birisine göstermiş duruma düşüyoruz ki bu da bir çelişki. Bunu anlamak lazım. Ben şunu istedim hep. Keşke gelseydi ve bu masada otursaydı. 'Hala aynı fikirde misiniz?' diye kendisine sorabilseydim. Eğer hala aynı fikirdeyse, 'sizden bir özür bekliyor ve umuyorum. Eğer bir özür dilemezseniz bu masada sizinle oturmayı kendime zül addediyorum' deyip özür dilemediği takdirde buradan çıkıp gitmeyi düşünmüştüm. Eleştirin platformu burasıydı.''

ŞEKİB AVDAGİÇ
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de iki gün boyunca Avrupa Yazarlar Parlamentosu programını arzu ettikleri çerçevede 60 yabancı ve 40 yerli yazarın katılımıyla amacına uygun realize edilmesi ve sonucunda da güzel bir deklarasyon çıkmasına adapte olduklarını söyledi.

Toplantıya, Avrupa'dan ve Türkiye'den çok değerli edebiyatçıların katıldığını belirten Avdagiç, toplantının önemli bir platform olduğunu ve İstanbul Kültür Başkenti projesi içinde önemsedikleri bir proje olduğunu ifade etti.

Avdagiç, davet edilen önemli yazarların da aşağı yukarı tamamının davetlerini kabul ederek toplantıya katılmalarının da İstanbul'da yapılan organizasyonun ne kadar önemsendiğini gösterdiğini kaydetti.

Avdagiç, yazar Orhan Pamuk'un da davetli olduğunu ancak akreditasyon listesinde adının yer almadığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...