Bir havza nasıl kurtulur?

İtalya ve Türkiye'den üniversiteler ile sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle hayata geçirilecek bir projeyle Türkiye'de bir havza, tam anlamıyla çevre dostu olacak.

Bir havza nasıl kurtulur?

Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) Başkanı Prof. Dr. Alemdar Yalçın,  TÜBİKAM, Gazi Üniversitesi ile İtalya'nın Urbino Üniversitesi'nin iklim değişikliği, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kullanımı, doğal kaynakların sürdürülebilir taşınımı ve optimizasyonu konularında ortak projeler ürettiğini söyledi.

Urbino Üniversitesi'nin özellikle çevre konusunda son derece önemli, deneyimli üniversitelerden birisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yalçın, üniversitenin ''Yer bilimleri, Yaşam ve Çevre'' bölümü DISTeVA'nın yüksek seviyede çevresel konularda bilgi birikimi yapacak Ar-Ge ve danışmanlık etkinlikleri geliştirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Yalçın, ''Yer bilimleri, Yaşam ve Çevre'' bölümünde atık yönetimi analizleri, toprağın dizaynı ve restorasyonu, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi, çevresel çalışmalar, ekosistem hizmetleri, doğal kaynakların değerlemesi konularının biyologlar, çevre ve kent planlayıcıları ile işletmeciler eşliğinde çalışıldığını anlattı.

Urbino Üniversitesi'nin Türkiye ile İtalya arasında sürdürülebilir kalkınma, çevre koruma ve alternatif enerji kaynakları konusunda işbirliğinin nasıl yapılabileceğine ilişkin bir proje geliştirerek İtalya Çevre Bakanlığı'na sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Yalçın, hedefin Türk ve İtalyan Üniversiteleri'nin tecrübelerine dayanan bilgi alışverişi yaparak sanayi bölgelerine çevreci gelişim modeli oluşturmak olduğunu vurguladı.

İtalya Çevre Bakanlığı'nın projeyi geliştirmek üzere üniversiteye fon ayırdığını dile getiren Prof. Dr. Yalçın, yaklaşık bir yıl önce tarafların Ankara'da toplandığını ve geçen günlerde de 2. toplantının yine Ankara'da yapıldığını belirtti.


Prof. Dr. Yalçın, şöyle devam etti:

''Türkiye'den Gazi Üniversitesi ve TÜBİKAM ile İtalya'dan Urbino Üniversitesi ve bir sivil toplum örgütünün de imzası olacak pilot proje çevre etkisi azaltılmış ve temiz teknolojilerin desteklendiği 'Sürdürülebilir Sanayi Bölgeleri'nin planlanması ile ilgilidir.

Proje çerçevesinde bir İtalyan sanayi bölgesi ile bir Türk sanayi bölgesi teknoloji, talimatname ve sosyoekonomik politikaları kriterlerinde karşılaştırılacak.

Toplantıda, çevresinde yerleşim alanları, bir göl ve akarsu kaynağı, fabrikası, tarım ya da turizm alanı olan, nüfusu 3 ile 10 bin arasında bir havza belirledik. Böyle bir havzayı İtalya'daki bir havzayla karşılaştırıp, eksiklerini ve fazlalıklarını belirleyeceğiz. Ortaya çıkan raporu AB'nin projeler fonuna ortak olarak vereceğiz.

Model oluşturularak diğer sanayi bölgelerinin geliştirilmesi için kullanmak mümkün olacak. Bu projeyle bir havzayı yeşil alanlarıyla, kirlilik ve atık sistemini disiplin altına alarak istediğimiz, özlediğimiz hale getireceğiz.''

Prof. Dr. Yalçın, Türkiye'de belirlenen havza tanımına uygun olarak Büyükçekmece ve Eğridir göllerinin bulunduğunu ancak çalışmanın nerede yapılacağının tam olarak netleşmediğini bildirdi.


Sayfa Yükleniyor...