Bisikletle Türkiye turu

TEMA Vakfı Mersin Temsilciliği gönüllüsü Ahmet Salih Özenir, küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla ''Güneş enerjisi yeter nükleer neyimize?'' başlıklı Türkiye bisiklet turuna çıktı.

Bisikletle Türkiye turu

12 yıldır doğa bisiklet sporu yaptığını anlatan Ahmet Salih Özenir, 1 Haziran da başladığı turu Temmuz ayı sonunda tamamlayacağını söyledi.

Özenir, ''TEMA gönüllüsü olarak 1 Haziranda başladığım bisiklet turunda  bugün 5. Gününde Manavgat'a ulaştım. 2 ay sürecek turun ilk etabını geçmiş oldum. Yolculuk iyi ve güzel geçiyor.  İnşallah amacımıza ulaşacağız. Hedef projenin adı 4 deniz 4 kapıdır. 4 denizimizin sahillerini gezeceğim. 4'te kapı var bu turun içinde. İpsala Yunanistan, Kapıkule Bulgaristan, Sarp Gürcistan, Cilvegözü Suriye kapılarını ziyaret edeceğim. 26 şehirde 4 bin 400 kilometre yolunu kat edeceğim'' dedi.

Ahmet Salih Özener, şunları söyledi:''Küresel ısınmaya bağlı küresel iklim değişikliği bütün dünyayı etkilemeye devam ediyor. Halkımızın dikkatini çekebilmek ve  karar vericilere mesaj verebilmek için tura başladım. Amacım bisikletin hem sağlık hem de küresel ısınmaya karşı, bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya'da olduğu gibi doğa dostu bir ulaşım aracı olduğunu halkımıza benimsetmek ve özendirmektir. Fosil yakıt ve nükleer enerjiye karşı dünya'nın en büyük yenilenebilir enerji kaynaklarından ikisi Güneş ve Rüzgar Enerjisidir. Bugün için Amerika, Almanya ve Çin özellikle rüzgar enerjisine büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Son verilere göre Amerika'nın rüzgardan ürettiği elektrik enerjisi 5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Avrupa ve Amerika gibi yoğun enerji tüketen ülkelerde ısıtmadan- soğutmaya, mutfaktan sanayi sektörüne kadar hemen hemen her şey elektrik enerjisi ile gerçekleştirilmektedir. Amerika gibi enerji tüketiminin fazla olduğu bir ülkede 5 milyon haneye ulaşmak demek Türkiye gibi az enerji tüketen ülkelerde en azından ortalama bir hesapla 10 milyon konutun bu enerji kaynaklarından faydalanması anlamına gelmektedir.  Kaldı ki yapılan hesaplara göre Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi potansiyeli 10 bin mw'dır. Ülke olarak şu anda biz bu rüzgar enerjisi potansiyelinin sadece 433 mw'nı kullanmaktayız. Ayrıca Güneş Enerjisi'nin kullanılacağını da düşünecek olursak,  Türkiye'nin çok uzun yıllar ne HES'lere ne nükleer reaktörlere ne de fosil yakıtların yoğun şekilde kullanıldığı termik santrallere ihtiyacı olamaz. Amerika, Çin, Almanya, Hollanda, Danimarka, İspanya ve İtalya gibi ülkeler özellikle rüzgar enerjisine büyük yatırımlar yaparken bizim bu enerji koluna önem vermememizin nedeni bizim onlardan daha zeki bir toplum olduğumuzu mu gösteriyor?''

Sayfa Yükleniyor...