"Biz nasıl geçineceğiz?"

Ilısu köyünün eski muhtarı Mehmet Çelik, 'Bize yeni bir köy yapıldı ama içinde ne bir tarla ne de bir karış mera var.' diyor...

Doğa Derneği'nden yapılan açıklama şöyle:
"Hasankeyf’i de yok edecek Ilısu barajının yapıldığı Ilısu köyünün sakinlerini 2 gün önce ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veyse Eroğlu baraj ve yeni yerleşim alanı konusunda köylülere bilgi vermişti. Ancak ne yazık ki mera ve tarlaları sular altında kalacak köylülerin yeni köylerinde lüks evleri olmasına karşın ne ekecek bir karış toprağı ne de merası olacak.

İçinde Hasankeyf’in de yer aldığı Dicle Vadisi’nde kültür ve doğa katliamına neden olacak Ilısu barajının sosyal maliyeti de yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Dicle Vadisi’nde tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan yaklaşık 70 bin kişiyi göç etmek zorunda bırakacak olan Ilısu barajı, göç etmeyip TOKİ’nin yeni yerleşim bölgelerine taşınanlara da yaşam hakkı tanımıyor.

Çevre ve Orman Bakanı’nın ziyaret ettiği Ilısu köyünün eski muhtarı Mehmet Çelik, 'Bize yeni bir köy yapıldı ama içinde ne bir tarla ne de bir karış mera var. Evlerimiz lüks olacak ama tohum ekecek tarla, hayvan otlatacak mera olmadan biz nasıl geçineceğiz' diye konuştu. 

Mevcut evlerine 15 bin lira bedel biçildiğini yeni evler için ise kendilerinden 55 bin lira istendiğini kaydeden Çelik, yeni evlerin parasını ödeyecek güçlerinin de olmadığının altını çizerek şunları söyledi: 'Evlerimiz elimizden gittiği gibi bir de üstüne borçlu çıktık. Yeni evler için bizden ortalama 55 bin lira para istiyorlar. Evlerin parasını ödeyecek gücümüz yok. Bu parayı nasıl bulacağız bilmiyoruz. Baraj geldi, köyümüzü aldı. Şimdi hem tarlasız geçinmemizi hem de üstüne para vermemizi bekliyorlar. Bize çok sözler veriliyor ama hiçbiri tutulmuyor. Hala okulumuz bile yok. Şuanda çocuklarımız köy konağının alt katındaki bodrumda ders görüyor. '

Mimar Sinan Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Dr. Erbatur Çavuşoğlu da devletin yenide iskan projelerinin konut odaklı hazırlandığına dikkat çekerek, 'Ne yazık ki bu tür projelerde eğitim, sağlık gibi sosyal donatılar ve istihdam koşulları tam anlamıyla planlanmıyor' dedi.
TOKİ’nin tüm ’de aynı mantıkla gerçekleştirdiği projelerden bir tanesinin de Ilısu Köyü olduğuna dikkat çeken Çavuşuoğlu, 'Üstelik zorla yerinden edilen ve yeterli iş imkânı sağlanmayan halktan bu evlerin bedellerinin ödenmesi beklenmektedir. Bu köy halkı için inşa edilen yeni yerleşim yeri yalnızca konutlardan, bir cami ve bir anaokuldan oluşmaktadır. Köy halkı için iş imkânı yaratılmadığı gibi, köyün mevcut istihdam kaynağı olan tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi için hiçbir girişimde bulunulmamıştır'diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...