Bu pazarda "naylon" yok

İstanbul Şişli'deki Ekolojik Pazar'da Kasım ayında itibaren naylon torba kullanılmayacak. Alışveriş sırasında elinize tutuşturulan naylon poşetler, denizdeki canlıları zehirliyor, içme suyumuzu tüketiyor...

Bu pazarda "naylon" yok

Şişli %100 Ekolojik Pazar’da 7 Kasım’dan itibaren naylon torba kullanımı tamamen kaldırılıyor. 7 Kasım’da naylon torba ve kese kağıtlarının çevreye verdiği zarar hakkında bilgilendirmeler ve artık kumaşlardan bez çanta dikme atölyesi yapılacak.


Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle kurulan Şişli %100 Ekolojik Pazar bir ilke daha imza atıyor. Pazarda doğaya ve insana zararlı olduğu bilinen naylon torbalar 7 Kasım’dan itibaren tamamen kaldırılıyor. Geçiş sürecinde pazarda kese kağıdı da bulundurulacak ancak Buğday Derneği yapacağı atölyeler ve bilgilendirme çalışmalarıyla pazar müdavimlerinin tekrar tekrar kullanabileceği bez torbaya geçmelerini amaçlıyor.

Ekolojik Pazar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim için nihai amaç kullan-at tüketimin değiştirilmesi. Naylon torba ve kese kağıdının yaşam döngüsü analizlerini karşılaştırdığınızda kese kağıdının da yeryüzünde en az naylon torba kadar büyük bir ekolojik  ayak izi olduğu ortaya çıkıyor. Bu yüzden pazarda pamuklu bez çanta ve fileler bulunduracağız” dedi.

KENDİ BEZ TORBANI DİK!

7 Kasım’da Şişli %100 Ekolojik Pazar’da “İTÜ Hayatı Poşetleme!” grubuyla birlikte, artık kumaşlardan, kullanılmayan tişörtlerden bez torba dikme atölyesi yapılacak. Daha önce pazarın 3. yıldönümü etkinliklerinde düzenlenen atölye büyük ilgi görmüş, her yaştan erkek-kadın-çocuk artık kumaşlardan bez torba dikmeyi öğrenmişti. 


Dünya ve Naylon Torbadan Vazgeçiyor

• Çin’de ince naylon torbalar tamamen yasaklandı.
• İrlanda’da ve Tayvan’da naylon torbalar bedava verilmek yerine satılmaya başlayınca müşterilerin pek çoğu pamuklu torbalara geçti.
• Güney Afrika ve Bangladeş’te logarları tıkayan ve sele sebep olan poşet kullanımı tamamen yasaklandı.
• San Fransisko, Amerika’da naylon poşetin yasaklandığı ilk şehir, Alaska ise ilk eyalet oldu.
• Türkiye’de “Taşıma Amaçlı Kullanılan Alışveriş Poşetlerinin Kullanımının Azaltılması” Komisyonu, plastik poşet kullanımının azaltılması için yol haritasını üzerinde çalışıyor.


NAYLON TORBA NEDEN YOK?
• Dünyada her yıl 4-5 trilyon naylon torba üretiliyor, her dakika bir milyon naylon torba çöpe atılıyor. Naylon torbaların doğada çözünmesi 100-10.000 yıl alıyor.
• Naylon torbaların, her yıl onları yiyecek zanneden yaklaşık 100.000 deniz kuşu ve memelinin ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor.
• Naylon torbaların çözünmesi sürecinde oluşan zehirli mikroskobik parçacıklar su kaynaklarımıza ulaşıyor, bitkiler ve hayvanlar yolu ile besin zincirimize giriyor.lefttruetrue11border: 1px solid #DDDDDD; height:30px !important;} .boxH_3553566 .textSmallBold {font-family:Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: normal; text-transform: none#333333;160%;:#DDEEFF; text-decoration: none;} .boxH_3553566 a:hover {color:#CC0000; text-decoration: underline;} .boxH_3553566 a:visited {color: #999999none; text-align: right; padding-right: 5px !important#DEDEDE;1121#FFF;#444; padding:10px; padding-left:0;} .boxBI_3553566 a {color: #147; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: bold; line-height: 150%; text-decoration: none;} .boxBI_3553566 a:hover, .boxBI_3553566 a:visited:hover {color: #CC0000; text-decoration: underline;} .boxBI_3553566 a:visited {color:#666666#147; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: bold; line-height: 150%; text-decoration: none;#DDDDDD; border-top:dotted #DEDEDE 1px; 11111truefalsefalse0

Bir naylon torba uğruna

Bir naylon torba uğruna

Bir naylon torba uğruna

false

Alışveriş sırasında elinize tutuşturulan naylon poşetler, denizdeki canlıları zehirliyor, içme suyumuzu tüketiyor...

Alışveriş sırasında elinize tutuşturulan naylon poşetler, denizdeki canlıları zehirliyor, içme suyumuzu tüketiyor...

1trueH6falsefalse1

Bu pazarda "naylon" yok - 1

EN İYİSİ BEZ ÇANTA
Kullan-at tarzı tüketim, kullandığımız ürün her ne olursa olsun, doğal kaynaklarımızı tüketiyor ve kirletiyor. O yüzden çözüm ne plastik torba, ne de kesekâğıdı... Çözüm tekrar tekrar kullanabileceğimiz bez çanta. Sürdürülebilirliğin sırrı, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmekte ve ekolojik yaşam kültürününü hayatımızın her alanında uygulayabilmekte yatıyor.

PRATİK ÖNERİLER
Öncelikle bez çanta, file, tekerlekli pazar çantası veya birer sepet edinelim.
1. Daha az kesekağıdı tüketimi için çantaya ayrı ayrı konmasına gerek olmayan ürünleri beraber koyalım.
2. Ayırmak istediğimiz ürünler için ufak bez keseler edinelim veya kendimiz dikelim.
3. Kese kâğıtlarını tekrar tekrar kullanalım.
4. Naylon torba ve kese kâğıtlarının geri dönüşümünü sağlayalım. Kese kâğıtlarını bahçemizdeki kompostumuza da atabiliriz.

PEKİ YA KESE KAĞIDI?

Hayır. 1999’da sadece Amerika’da kullanılan 100 milyar kesekâğıdının üretilmesi için 14 milyon ağaç kesildi. Kese kağıdının yaşam döngüsüne baktığımızda (kesilen ağaçlar, yitirilen ormanlar, üretim aşaması, nakliye ve geri dönüşüm) dünyada bıraktığı ayak izi neredeyse naylon torbadan daha bile fazla. Kâğıt endüstrisi, dünyada çevreye en fazla zarar veren 10 endüstriden biridir.
Kaynak: Birleşmiş Milletler Çevre Konseyi, The Environmental Literacy Council (Çevre Bilinç Konseyi) ve The Green Consumer ( Yeşil Tüketici )



Sayfa Yükleniyor...