Büyükanne Obama da çevreci

ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın Büyükannesi Sarah Obama da  temiz enerji kullanmaya başladı.

Büyükanne Obama da çevreci

Greenpeace Güneş Kuşağı ekibi yaptığı açıklamada Büyükanne Obama'nın çalışmalarını anlattı. Açıklamada şunlar söylendi:

Greenpeace Güneş Kuşağı ekibi ile çalışan genç Kenyalılar, günümüzün en büyük  problemleri olan enerji sıkıntısı ve iklim değişikliği ile mücadelelerini sürdürüyor.  Bu mücadelede en son adım ise, Büyükanne Sarah Obama’nın evine ve Kogelo’daki Senator Barack Obama okuluna yerleştirilen güneş panelleri oldu.

Temiz enerji kullanmaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Büyükanne Sarah “Evim güneş enerjisi sayesinde artık çok daha aydınlık. Bu durumdan çok memnunum. Torunlarıma da mutlaka anlatacağım” dedi.  Bölgede enerji için daha çok parafin kullanıldığını anlatan Sarah Obama, “Parafinin aksine, güneş enerjisi temiz, güvenilir ve ucuz. Ayrıca, artık köyümüzün gençleri de bu sistemin bakımını üstlenecek kadar eğitimli ve bilgililer” diye konuştu.

Güneş panellerinin yerleştirilmesi, aslında 25 günlük yenilenebilir enerji atölyesinin bir parçası. Bu çalışmaya, Kibera Topluluğu Gençlik Programı’ndan ve Nyag’oma Kogelo topluluklarından 25 kişi katıldı. Çalışmayı düzenleyen Greenpeace Güneş Kuşağı, bu sayede genç Kenyalıları fotovoltik güneş panellerinin elektrik üretimi, panellerin kurulumu, bakımı, montajı ve pazar potansiyeli hakkında bilgilendirdi.

Atöye çalışmasında tartışılan konulardan biri de,  Afrika’nın iklim değişikliğinin yaratacağı sonuçlardan nasıl etkileneceğiydi. Kibera Topluluğu Gençlik Programı Koordinatörü Robert Kheyi , atölye çalışmalarında öğrendikleri bilgilerin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Güneş panellerinin montajıyla ilgili pratikler, yenilenebilir enerjideki yetkinliklerimizi geliştirmemiz adına bizim için büyük bir şanstı. Bizler sadece iklim değişikliğine karşı harekete geçmedik, aynı zamanda yeni gelir kaynakları da bulduk” dedi.

Büyükanne Obama da çevreci - 1

Kenya, iklim değişikliğinin etkilerini ilk hisseden  ülkelerden biri. Yağış miktarı son yıllarda dramatik bir şekilde düşüş göstermesiyle meydana gelen kuraklık, tarım sektöründe yaşanan verimsizlik ve çölleşme problemlerini daha da derinleştirdi, Kenya’nın  sahip olduğu büyük miktarda hidro enerjinin sürekliliğini de ortadan kaldırdı.

Bütün bu sorunların çözümünde güneş enerjisine yapılan yatırımlar ise çok önemli. Ekonomiyi geliştirmenin yanı sıra çevreyi de koruyarak sürekli ve temiz enerji kaynakları yaratıyorlar. Öte yandan güneş enerjisi endüstrisi hazır ve gereken kapasiteyi sağlayacak durumda. Bunun için hiçbir teknik engel yok, üstesinden gelinmesi gereken sadece politik engellemeler.

Greenpeace Güneş Kuşağı Kampanyası Koordinatörü Abigail Jabines: “Artık endüstrileşmiş ülkelerin bazı şeylerin bedelini ödemesinin zamanı. Bu sene Aralık’ta gerçekleşecek Kopenhag İklim Zirvesi’nde Başkan Obama ve diğer dünya liderleri iklim felaketlerini önleyecek bir anlaşma üzerinde anlaşmalılar” diyerek varılacak anlaşmanın, gelişmekte olan ülkelerdeki bu tür projeler ile iklim değişikliğinin sonuçlarına uyum ve iklim değişikliğini engelleme çalışmalarına da fon sağlaması gerektiğini söyledi.

Greenpeace, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğinin etkilerine uyum, iklim değişikliğinin önlenmesi ve gelişmekte olan ülkelerdeki ormanların korunması için yıllık 140 milyar Amerikan dolarlık bir fon yaratmasını istiyor.

Kopenhag’daki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılacak ülke liderlerini Kibera ve Kogelo topluluklarının insanlarını örnek almaya ve iklim için bugüne kadar yapılan konuşmaları, Kopenhag’da artık eyleme dökmeye çağırıyor.


Sayfa Yükleniyor...