Çanakkale'de köprü tartışması alevlendi

Karayolları, Çanakkale Boğazı üzerine yapılacak köprünün Sarıçay-Kilitbahir arasında olacağını açıkladı. Çanakkaleliler ise köprünün yapılacağı güzergaha şiddetle karşı çıkıyor.

İstanbul'da aylardır devam eden üçüncü köprü tartışmaları Çanakkale'ye de sıçradı. Çanakkale Boğazı üzerine yapılacak köprünün güzergahı tartışılıyor.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Projesi kapsamında Çanakkale Boğazı'na inşa edilecek köprü için belirlenen ilk güzergahın Sarıçay-Kilitbahir olduğunu belirterek, ''Burada Kültür ve Tabiat Varlıkları ile ilgili konular var. Köprü sağa, sola bir miktar kayabilir'' dedi.

Turhan, Çanakkale Boğazı'na inşa edilecek köprüye ilişkin şu bilgileri verdi:

''Çanakkale'de inşa edilecek köprü için ilk tespit ettiğimiz güzergah Sarıçay-Kilitbahir. Burada çevre ile ilgili, SİT alanlarıyla ilgili, Kültür ve Tabiat Varlıkları ile ilgili konular var. Bunları artık önümüzdeki günlerde netleştireceğiz. Köprü sağa, sola bir miktar kayabilir. 2x3 şeritli köprünün uzunluğu, ilk tespitlere göre 1450 metre civarında olacak. Tabii yerinde kayma olursa boyu da bir miktar artıp azalabilir.''

Projenin tahmini maliyetinin 4,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Turhan, yolun yaklaşık 433 kilometre uzunluğunda olacağını bildirdi.

İstanbul'un batısında, Trakya'daki yerleşimlerin iç bölgelerle ulaşımını bu güzergah üzerinden sağlamayı düşündüklerini ifade eden Turhan, bunun, köprülerin yoğun trafiğini dengeleyeceğini söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI: ŞİDDETLE KARŞIYIZ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise köprünün Kilitbahir ile Çanakkale arasında olmaması için ellerinde meclis kararı bulunduğunu söyledi.

Köprünün Sarıçay-Kilitbahir arasına yapılması fikrine şiddetle karşı çıktıklarını vurgulayan Gökhan, şöyle dedi:

''Hafif kayma olur diyor. Hafif kayma dediğiniz zaman kentin üstüne mi kayacak, nereye kayacak. Kilitbahir ile Çanakkale arasında olmaması için elimizden geleni yapacağız. Çanakkale ile Kilitbahir arasına yapılacak köprüye karşıyız, bunun yapılmaması yönünde meclis kararı var. Benim şahsi fikrim değil, meclisin kararı. Ama benim fikrim de bu. Genel müdür bir şey yapacağı zaman önce  Çanakkale halkının görüşlerini almak zorundadır. Katılımcı demokrasi bunu gerektirir.''

MİMARLAR DA KARŞI ÇIKIYOR
Çanakkale Mimarlar Odası Başkanı Ünal Ömercioğlu da, Sarıçay ile Kilitbahir arasında köprü yapılması fikrine karşı olduğunu açıkladı.

Ömercioğlu, 1986 yılından bu yana boğaz köprüsü konusunda tespit edilen noktanın hep aynı olduğunu, Sarıçay ile Kilitbahir'in aksine başka bir yerde, hiçbir yetkilinin başka bir projeden bahsetmediğini ifade etti.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın ayrı bir yasasının bulunduğunu dile getiren Ömercioğlu, şöyle konuştu:

''Köprüyü denizin üstüne kurmak kolay. Diyorlar ki boğazın en dar yeri burasıdır. En ucuz maliyet buradadır. Diyelim ki biz buraya bunu yapmadık, Akbaş Feneri ile Nara Burnu arasına yaptık, ama birazcık uzun oldu, köprü maliyeti arttı.

Kısa köprü maliyetine baktığımız zaman, Akbaş Feneri'nden Kilitbahir'e kadar otoyol ve 3 tünelin maliyetini de eklerseniz, buradaki kısa dedikleri köprü öbür taraftaki köprüden daha fazla maliyet gösterir size. 3 tünel açacaksınız ve oradan oraya kadar da otoyol uzatacaksınız. Teknik olarak da Gelibolu Milli Parkı içerisinde böyle bir tahribatı yapmak, onun kanununa aykırı. Anzak Koyu'nda bir yol genişleme çalışması oluyor, herkes hatta Avustralya hükümeti dahi ayağa kalkıyor. Öyle bir yerde otoyol yapıp 3 tane de tünel açıp, viyadük geçireceksiniz.''

2023 YILINDA YAPILACAK DENMİŞTİ AMA...
Köprünün Sarıçay-Kilitbahir arasına yapılmasının, kenti fiziki olarak ikiye ayıracağını da öne süren Ömercioğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın kente geldiğinde köprünün yapılma tarihini 2023 olarak söylediğini hatırlattı.

Ömercioğlu, ''Ondan sonra bir bakıyorsunuz 3 ay sonra yer hazır, proje hazır (yer tespit ettik) deniyor. Sene 2010. Bu 13 senelik sapma nereden kaynaklanıyor, yoksa devlete piyangodan para mı çıktı?'' diye sordu.

Kilitbahir köyünün bağlı bulunduğu Eceabat ilçesinin belediye başkanı Kemal Dokuz ise, asma köprü olması durumunda bunun Eceabat Çam Burnu bölgesinden, Çanakkale'nin Esenler bölgesine yapılabileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...