Çevreci kapıcılar

Kahramanmaraş'ta apartman yöneticileri ve kapıcılarına çevre eğitimi veriliyor.

Çevreci kapıcılar

KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş'ta, Avrupa Birliğinin hibe desteğiyle yürütülen projeyle kapıcılar ve apartman yöneticileriyle eşlerine çevre eğitimi veriliyor.

Proje Koordinatörü Yavuz Selim Uzunlar,  9 bin 993 avro olan proje bütçesinin yüzde 90'ını, AB'nin '''De Sivil Toplum Hareketinin Desteklenmesi: Katılımcı Demokrasi İçin Yerel Hareketler''  programından aldıkları hibe destekle karşıladıklarını söyledi.

Proje bütçesinin yüzde 10'unu ise Kahramanmaraş Belediyesinin karşıladığını ifade eden Uzunlar, projeyi, 10 bin kişinin yaşadığı Doğukent Mahallesi'nde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Uzunlar, ''Elindeki Çöpü Atma Geleceğini Karartma'' adını verdikleri projenin temel hedefinin, eğitim yoluyla çevrenin korunmasına katkıda bulunmak olduğunu kaydetti. Yavuz Selim Uzunlar, toplumda katı atık bilgi ve bilinci oluşturma ve katı atıkların çevre ve doğaya verdiği zararı azaltmanın yanı sıra ambalaj atıklarının geri kazanımının sağlayacağı ekonomik faydalara ilişkin hedef kitlelerini bilinçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Doğukent Mahallesi'ndeki apartmanların yöneticileri ve kapıcıları ile eşlerine 28 Kasım 2008'de uygulamaya konan proje kapsamında çevre eğitimi verdiklerini kaydeden Uzunlar, sözlerini şöyle sürdürdü:''Proje kapsamında, ayrıca mahalledeki ilköğretim okulunda eğitim gören bin 820 öğrenciye de eğitim veriyoruz. Amacımız eğitim yoluyla hedef kitlemizi çevreci yapmak, çevrenin korunması konusundaki duyarlılıklarını yükseltmek. Eğitim çalışmalarımıza 48 apartman yöneticisi ve 48 kapıcı ile eşleri katılıyor. Eğitim çalışmalarımızı bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, afiş ve broşürler dağıtarak gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızı bu ayın sonunda tamamlayacağız.''
        
GELECEĞE YATIRIM
Çevre korumada atıkların geri dönüşümünün sağlanmasının büyük önem  kazandığına dikkati çeken Yavuz Selim Uzunlar, eğitim çalışmalarında geri dönüşüm konusu üzerinde önemle durduklarını bildirerek, şöyle devam etti: ''Bilindiği gibi nüfus artışı, teknolojik gelişme, sanayileşme ve kentleşmeye paralel olarak oluşan katı atıkların miktar ve bileşenlerinin her geçen gün biraz daha artması, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesine yol açarken, diğer yandan da çevrenin yükünü oldukça arttırmaktadır. Bu nedenle gerek çevre kirliliğinin önlenmesi, gerekse kaynakların ve doğanın kullanımında rasyonelliğin sağlanmasında geri kazanılabilir katı atıkların değerlendirilerek, ekonomiye yarar sağlayan birer kaynak durumuna getirilmeleri gerekmektedir.

Demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik, kauçuk, cam gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması, doğal kaynaklarımızın çabuk tükenmesini önleyeceği gibi ülke ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacağı ve kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlanacağı kabul edilmektedir. En az bunlar kadar önemli olan diğer bir husus da uzaklaştırılacak katı atık miktarlarındaki büyük azalma ve dolayısıyla çevre kirliliğinin önemli ölçüde önlenmesidir.''

Çalışmalarını ''Geri dönüşüm geleceğe yatırım demektir'' sloganıyla sürdürdüklerini ifade eden Uzunlar Tebessüm Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneğinin yürüttüğü projede, Kahramanmaraş Çevre ve Kültür Derneğinin proje ortağı, Kahramanmaraş Belediyesinin finans ortağı, Kahramanmaraş Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Yazarlar ve Eğitimciler Birliği Derneğinin de katılımcı ortak olarak görev aldığını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...