Dağ ceylanları nasıl kurtulur?

Dünyada İsrail dışında sadece Hatay'da yaşadığı belirtilen ve ''Hatay Dağ Ceylanı'' olarak literatüre geçen tür için üretim istasyonunun kurulması planlanıyor.

Dağ ceylanları nasıl kurtulur?

Hatay Çevre Orman İl Müdürü İbrahim Yüzer, Suriye sınırına yakın Kırıkhan ilçesine bağlı İncirli köyü mevkisinde, bir kısmı askeri bölgede kalan alanda yaşayan ceylanların sayısının yaklaşık 150 civarında olduğunu söyledi.

3 yıl önce Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Uzmanlarının birlikte yürüttüğü çalışmalarla, Hatay'da dağılım gösteren ceylanların dünyada nesli tehlike altında olan ''Gazella Gazella'' adıyla bilinen dağ ceylanları olduğunu belirten Yüzer, bu türün için yeni olduğunu ve Türkçe literatüre 'Hatay Dağ Ceylanı' olarak eklendiğini kaydetti.

Yüzer, yaklaşık 6 bin 117 hektarlık alanda yaşayan bu ceylanların neslinin devamı için çalıştıklarını kaydetti. Otçul olan bu türün beslenmesiyle ilgili bir sorunun bulunmadığını vurgulayan Yüzer, su sıkıntısını da gidermek için 3 adet su deposu yaptıklarını belirtti.

Ceylanların yaşadığı bölgeyi öncelikle Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan etmek için çalışma başlattıklarını ve bu konuda gerekli başvuruları yaptıklarını anlatan Yüzer, şöyle devam etti:

''Nesli tükenme tehlikesi altındaki ceylanlar, insanlardan uzak bir yaşam sürüyor. İnsanları gördüğünde bulunduğu yerden uzaklaşıyor ve kaçıyor. Ceylanlarımızın bir kısmının askeri bölgede kalan alanda yaşaması bizim için büyük bir avantaj. Koruması kolay oluyor. Yıllar sonra varlığı tespit edilen ve Hatay'a özgü olması nedeniyle Hatay Dağ Ceylanı olarak adlandırılan bu türü korumak, sayısını arttırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda ceylanların yaşadığı alanda 'Ceylan Üretim İstasyonu' kurmayı hedefliyoruz. Üretim istasyonuyla 150 civarında olan ceylanlarımızın sayısını daha çok arttırabiliriz.''
        
HATAY'DAN BAŞKA BÖLGELERE CEYLAN
         
Üretim istasyonuyla sayısını artıracakları ceylanlardan diğer bölgelere de göndermeyi planladıklarını vurgulayan Yüzer, bu şekilde ceylanların neslinin daha geniş bir alanda devamının sağlanabileceğini kaydetti.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki tarım işletmesinde koruma altında bulunan ve akraba içi üreme nedeniyle genetik yapıları bozulma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ceylanlara Hatay'dan daha önce iki adet ceylan gönderildiğini belirten Yüzer, üretim istasyonunda çoğaltılacak ceylanların başka kentlere de gönderilebileceğini söyledi.

Yüzer, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ceylanlar konusunda vatandaşlarda bilinç oluşturmaya çalıştıklarını, bu konuda çeşitli bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...