Davutoğlu'ndan "vize" açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği ile 2016 Temmuz ayında Geri Kabul Anlaşması'nı imzalayarak Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde vize olmadan dolaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe Sarayı'nda Almanya Başbakanı Angela Merkel'le basın toplantısı düzenledi.
Merkel'le görüşmenin ana unsurunun mülteciler olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sığınmacı sorunu ne sadece Türkiye ne Almanya ne de Avrupa sorunudur. Bu bütün insanlığın ortak sorunudur" dedi.
Suriyeli sığınmacıları ülkelerinde tutmak için "güvenli bölge"nin bir gereklilik olduğunu belirten Davutoğlu, "Rejimin Halep civarindaki saldırıları bizi endişelendirmektedir. Bu durum İdlib ve Halep'te yeni göç dalgalarına neden olabilir" şeklinde konuştu.
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:
"Geri Kabul Anlaşması, göçün yasal ve düzenli olması için bir çerçeve çizer. Ancak Geri Kabul Anlaşması olabilmesi için aynı zamanda da Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. Bu, bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleştirebilmek için AB süreci içinde tabii, Almanya burada tek başına değil, ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki 2016 Temmuz itibariyle hem Geri Kabul Anlaşması hem de Schengen vize uygulaması aynı anda devreye girer."
"5 FASLIN AÇILMASINI İSTİYORUZ"
"Beklentimiz, ahde vefa ilkesi doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerini donmuş olduğu konumdan çıkartarak, yeni bir hayatiyet getirecek şekilde, katılım müzakereleri sürecinin hızlanmasıdır. 17, 23, 24, 26 ve 31. fasılların açılabilmesini biz mümkün görüyoruz. Önümüzdeki günlerde 17, 23 ve 24 öncelikli olmak üzere bu konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak konusunda da mutabık kaldık."
"SURİYE SORUNU ÇÖZÜLEMEDEN MÜLTECİ SORUNU ÇÖZÜLEMEZ"
"(Merkel ile) Küresel ve bölgesel sorunları da kapsamlı şekilde görüştük. Özellikle Ortadoğu'da olan gelişmeler ve Suriye sorununa değindik. Suriye'de son 5 yıl içinde insani bir trajediye dönüşen soruna cevap bulunmaması hususunda her iki ülke de duyduğumuz rahatsızlığı ifade ettik. Suriye sorunu çözülmeden mülteciler sorununun çözülmesi çok zor. Nihayet Suriye'de sorun olmamış olsaydı bugün Türkiye ve Almanya ve bir bütün olarak Avrupa, mülteci akınına maruz kalmayacaktı. Bu çerçevede Suriye'deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık ve bütün ilgili ülkeleri Suriye'deki gelişmelerin daha da olumsuz yönde seyretmemesi konusunda duyarlı davranma çağrısı hususunda da ortak bir perspektifi dile getirdik."
"MERKEL'İN ÖNCÜLÜĞÜNÜ TAKDİR EDİYORUZ"
"Son aylarda Avrupa'da ve dünyada bu konuda (mülteciler) çok ciddi bir duyarlılık oluştu. Bu duyarlılık konusunda da Sayın Merkel'in yaptığı öncülüğü ve takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz. Çünkü böyle bir sorun karşısında gözlerini kapatmadılar, mültecilerin sorunlarına bigane kalmadılar. Avrupa'da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışı edilmesi gerektiğini söylerken, kendisi mülteciler konusunda son derece insani bir tavır sergiledi."
"İNSAN KAÇAKÇILARINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"
"Biz Türkiye olarak, yasa dışı göçle mücadelede, çaresiz insanları istismar eden insan kaçakçılarına karşı mücadelede birlikte çalışmaya hazırız. Bu konuda da Türkiye olarak her türlü iş birliğini hayata geçirmeye kararlıyız. Göç bir vaka ancak bunun düzenli ve yasal olması lazım. Düzenli ve yasal göç sağlanabilmesi için de Türkiye ile Almanya omuz omuza birlikte çalışacak. Göçü kaynağında engellemek için de Suriye sorununa çözüm bulma konusunda da iş birliğimiz şarttır."
"BARZANİ'YE ALMANYA DA TÜRKİYE DE YARDIM EDİYOR"
"Şu konuda da memnuniyetimi ifade etmek isterim. Sayın Merkel'in özellikle Suriye'de ve Ortadoğu'daki gelişmeler konusunda Türkiye ile birlikte hareket etme hususunda geniş bir perspektife sahip olması. Mesela Kuzey Irak'ta da Kürt Bölgesel Yönetimi'ne destek bağlamında da Türkiye de Almanya da destek veriyor Sayın Barzani'ye. Bu anlamda DAEŞ'e karşı verilen bu desteklerde de koordinasyon yapılması hepimizin ortak gayreti, niyeti. Bunları geniş kapsamlı şekilde ele aldık."
PATRIOT TEŞEKKÜRÜ
"Suriye bağlamında son dönemde Türk hava sahasının ihlali ve Suriye'deki güç dengelerindeki değişim konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Her şeyden önce Sayın Merkel'e patriotlar konusunda 3 yıl Türkiye'de kalmaları sebebiyle teşekkür ettim. O da Türkiye'nin güvenliği konusunda bundan sonra iş birliği yapmaya devam edeceğimiz hususunu vurguladı. Askeri yetkililerimiz arasında bu konular görüşülecek. Türkiye-Almanya NATO sistemi içinde ortak bir güvenlik sistemine sahip ülkelerdir. Bu çerçevede askeri ve savunma iş birliği anlamında bundan sonra da daha yakın bir istişare içinde olacağız."
SEÇİM ÖNCESİ ZİYARET TARTIŞMASI
"Seçim şartları ve hangi şartlar olursa olsun, Türkiye-Almanya arasında herhangi bir diplomatik temas için bir zamanlama şartı öngörülemez. Türkiye ve Almanya dost ve müttefik iki ülkedir. Her an bir araya gelebilirler, konuyu konuşabilirler."
Merkel'in konuşmasından satırbaşları:
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini söyledi.
Türkiye'nin AB ile müzakerelerde ilerleme sağlamasına Almanya'nın yardımcı olmaya hazır olduğunu belirten Merkel, "Almanya 17'inci faslın açılması için hazır. 23 ve 24'üncü fasıllar içinde hazırlıklar yapıyor. Bunun detaylarını konuşabiliriz" şeklinde konuştu.
RUM KESİMİNİN İKNA EDİLMESİ
Angela Merkel, yeni fasılların açılmasıyla ilgili Kıbrıs Rum kesimini nasıl ikna edecekleri yönündeki soru üzerine Almanya'nın fasılların açılışına destek vereceğini ve 17 faslın açılmasını temin etmeye çalışacaklarını
vurguladı.
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye