Devlerin "karbon karnesi"

Dünyanın en büyük halka açık şirketlerini sera gazı salınımlarını açıklamaya davet eden Karbon Saydamlık Projesi, Türkiye'de de başlıyor.

Devlerin "karbon karnesi"

Karbon Saydamlık Projesi Akbank sponsorluğunda ve Sabancı Üniversitesi tarafından yürütülecek.


2000 yılından bu yana dünya genelinde ve geçen sene Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore ve Hindistan’da hayata geçirilen proje, şirketlerin karbon ayak izini görülebilir kılmayı amaçlıyor. Bu küresel proje kapsamında şirketlerin sera gazı salınım miktarlarının ve iklim değişikliği ile ilgili yönetim politikalarının  kurumsal yatırımcıların bilgisine sunulması amaçlanıyor.

'de de ilk yıl İMKB’de işlem gören ve ISE-50 endeksine dahil olan 50 şirket, karbon salınımlarını ve iklim değişikliği ile ilgili politikalarını açıklamaya davet edilecek. Projeyi Türkiye’de yürütecek olan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun  Direktörü Prof. Dr. Melsa Ararat, projenin İMKB şirketlerinin ‘sorumlu’ yatırımcıların radarına girmesi için iyi bir fırsat olduğunu, bu projenin Türk şirketleri ile ilgili bilgi eksikliğini gidermede önemli bir adım olacağını belirtti.

Projenin ana sponsorluğunu üstlenen Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki sera gazlarının salınımlarındaki artış sonucunda ortaya çıkan iklim değişiklikleri hepimizi etkileyecek ölçüde kalıcı zararlar verecek. Dünya tarımsal alanlarının, su kaynaklarının azalmasından doğal afetlere kadar pek çok olumsuz senaryo ile karşı karşıyayız. Bu zararın maddi karşılığının 2020 yılı itibari ile küresel gayri safi milli hasılanın en az %20’si düzeyine erişebileceği öngörülüyor. Bugün alacağımız önlemlerle bu zararı en aza indirebiliriz. Akbank olarak, biz de geleceğin sorumluluğunu üzerimizde hissederek bu konudaki kararlılığımızı gerek kurumsal uygulamalarımız, gerekse desteklediğimiz girişimlerle ortaya koyacağız” dedi.

Proje 11 Ocak'ta Sabancı Müzesi'nde yapılacak bir toplantıyla başladı. Toplantıya Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü Başkanı, London School of Economics Profesörü Lord N. Stern de katıldı. 2006 yılında The Stern Review adlı raporuyla tüm dünyada büyük ses getiren Stern, "Kopenhag bizi nereye götürüyor?" konulu bir konuşma yaptı.

Sayfa Yükleniyor...