Dinozorlar ‘yata yata’ büyümüş

Dinozorların dev cüsselerinin tembelliklerinin eseri olduğu iddia edildi.

Dinozorlar ‘yata yata’ büyümüş

Florida Üniversitesi’nden Dr. Brian McNab’a göre yiyeceğe kolay ulaşmaları ve avlanmadıkları zamanalarda hareketsiz kalmaları, dünya üzerinde yaşamış en iri yaratıklar olan dinozorların dev boyutlara ulaşmasına neden oldu.

Kan sıcaklıklarını düzenleyebilmeki için dinozorların vücutlarının büyük olduğu bilim dünyasında kabul edilen genel görüş... Ancak McNab’a göre yiyeceklerin bolluğu daha önemli bir etkendi.

McNab iddiasını geliştirdiği bir modele dayandırıyor. Bu modelde, mavi balina ve fil gibi günümüzde yaşayan büyük memelilerle soyu tükemiş vejeteryan rhinoceros gibi dinozorlar türlerinin kütle, enerji harcamalasrı ve vücut büyüklükleri karşılaştırıldı.

Bazı dinazorlar kertenkele, kaplumbağa yada yumurta ile beslenriken bazıları diğer dinozorları avlıyordu. Ancak dinozor türlerinin büyük bölümü otoburdu.

Fosillerden elde edilen bilgilere göre otobur dinozorların temel yiyecek kaynakları, palmiye ya da sekoya gibi ağaçların yapraklarıyla, eğreltiotu, karayosunu ve çiçekli bitkilerdi. Bulgularını ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ adlı dergide yayınlayan McNab’e göre; “bütün gününü televizyon karşısında yüksek kalorili abur cuburla geçiren obezler gibi, dinozorların da devasa cüssesi bereketli kaynaklara kolaylıkla ulaşmaları ve az enerji harcamalarının sonucuydu. Bazı dinozorlar, benzer şartlarda yaşayan günümüz kara memelilerinden sekiz kat daha büyüktü.

Otçul türlerin vücut büyüklüğünün maksimum düzeye ulaşmasının temel nedeni, kaynakların niteliği ve bolluğu kadar, hareket eksikliği ve düşük enerji harcamalarıydı.”

Sayfa Yükleniyor...